Columniste Lale Gül vindt dat het anders moet bij de NPO, vanwege grensoverschrijdend gedrag en slechte programma’s. In deze column vertelt ze haar standpunten. In haar vorige column pakte ze het onderwerp al eerder aan.
Het is duidelijk dat de NPO nodig hervormd en grondig verbeterd moet worden, vanbinnen en vanbuiten. Niet alleen omdat deze week aan het licht kwam dat er jarenlang veelvuldig (seksueel) grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt in dit van publiek geld betaalde bolwerk, maar ook omdat ze tegenwoordig schandalig slechte programma’s maken, waarvan ik me afvraag wat de boodschap is voor de samenleving. En voornamelijk voor de jonge vrouwen die nog zoeken naar een identiteit.
Oude rolverdeling tussen man en vrouw
Zo heb ik me laatst weer lopen opvreten over het debiele programma Meiden van traditie, waarin een aantal vrouwen ons uitleggen waarom ze tegen feministische verworvenheden en modernisme zijn, en terug willen naar de oude rolverdeling tussen man en vrouw. Maar niet alleen voor zichzelf; het zou de hele samenleving ten goede komen, vinden ze. Er worden uitspraken gedaan als dat vrouwen ‘zich van burn-out naar burn-out werken’, ‘niet bang moeten zijn om financieel afhankelijk te zijn’, ‘het de vrouw te veel energie kost om de leiding te nemen’ en dat de LHBTI-rechten ‘gevaarlijk zijn voor de samenleving, omdat er geen volgende generatie komt en kinderen op school geïndoctrineerd en verward worden’.
Ze vertellen zelfs trots dat hun kind geen enkel vaccin heeft gehad, omdat ze vinden dat ze ‘zelf kunnen nadenken’. Ene Astrid vertelt dat ze op Gideon van Meijeren heeft gestemd en dat het voor haar juist een goed teken is als een politicus wordt vervolgd voor opruiing, ‘omdat hij dan juist z’n werk goed doet’. We zien ook dat ene Rinske tegen haar christelijke moeder zegt dat God de enige rechter is en dat ze wel wat strenger mag zijn, als de moeder aangeeft dat ze geen oordeel heeft over homo’s en lesbiennes. Ze vermaant haar dus. Echt, ik weet niet eens waar ik moet beginnen met uitleggen hoe problematisch het is dat deze kul, deze totale zotheid, wordt gefaciliteerd door de NPO.
Amerikaans conservatisme
Alsof het al niet vreselijk genoeg is dat tegenwoordig de gehele internetcultuur is overgenomen door het Amerikaans conservatisme en hun grote influencers en podcastmakers, worden we hier ook op tv mee doodgegooid. De jonge generatie krijgt bijna niets anders voorgeschoteld dan filmpjes en tiktoks van de überpopulaire Jordan Peterson, Matt Walsh, Steven Crowder (iemand die er bekend om staat zijn hoogzwangere vrouw slecht behandeld te hebben), Andrew Tate (heeft vastgezeten wegens vrouwenhandel en verkrachting) en Hannah Pearl Davis, die zichzelf trots anti-feminist noemt en vindt dat de slavernij juist goed was. Dit zijn dan ook de namen die weer genoemd en laten zien werden in dit NPO-programma, omdat de vrouwen daar hun inspiratie vandaan halen.
Conservatief denken
Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat er een conservatieve wind waait onder jongeren. Hun ouders denken, voor het eerst in lange tijd, progressiever dan hun kroost, bijvoorbeeld over zaken als euthanasie en abortus. Ook kwamen de partijen PVV en FVD als winnaars uit de bus bij de scholenverkiezingen. Dat is op z’n minst zorgelijk.
Alsof het al niet doodzonde is dat we al decennia, al eeuwen eigenlijk, gebombardeerd worden over geborneerde en reactionaire ideeën over wat alle mannen en vrouwen zouden zijn en willen, bijvoorbeeld door de kerk, maar ook door boeken als Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus, die miljoenen keren over de toonbank ging, kiest de NPO er niet voor om deze stompzinnigheid te bestrijden, maar het extra ruchtbaarheid te geven.
Rolmodellen voor de jeugd
En dit gif moet de nieuwe generatie jonge vrouwen zien en horen, inclusief mijn zusje van dertien. Wat zal zij straks denken, na het bekijken van zo’n programma? Dat ze een leven moet willen als tradwife, dat ze een man op zijn mooie bruine ogen moet geloven en zich financieel afhankelijk moet maken, om daarna in een zwart gat te vallen als hij haar verlaat? En waarom zouden we vrouwen willen zeggen, op de NPO, dat ze als vrouw niet de leiding kunnen nemen?
Ik kan wel janken dat dit nu de rolmodellen moeten voorstellen voor de jeugd.
Over Lale
Lale Gül schrijft in elke WENDY en elke maand op wendyonline.nl een column over haar leven. Ze schreef de autobiografische bestseller Ik ga leven over haar strenggelovige islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie.