fbpx

Columniste Lale Gül over het vertekende beeld van traditionele rollenpatronen op televisie

Onze columniste Lale Gül schreef de autobiografische bestseller ‘Ik ga leven’ over haar strenggelovige Islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie. In deze column voor wendyonline.nl geeft ze haar mening over programma’s op televisie die het traditionele rollenpatroon verheerlijken.

Elke keer als ik denk dat programma´s op tv niet oninteressanter kunnen worden dan het huidige aanbod, zien tv-makers het als een uitdaging om zichzelf weer te overtreffen. Je zou hopen dat de inhoud op televisie, en vooral van publiek geld betaalde televisie, kwalitatief hoogwaardiger, intellectueler en verfrissender is dan goedkope content waarmee we overspoeld worden op internet, waar het alleen maar draait om zo snel mogelijk ophef creëren en clicks krijgen, oftewel engagement. Die content wordt namelijk gretig geconsumeerd door de onopgeleide en onwetende massa, die toch al steeds meer kampt met een telefoon- en prikkelverslaving, maar de televisiewereld is helaas niet anders.

Traditionele rol

Het is bijvoorbeeld een schande dat er publiek geld wordt besteed aan een inhoudsloos programma als Meiden van traditie op de NPO, waar we zien dat vier jonge vrouwen verlangen naar een ‘droomleven’ achter het aanrecht. Alle vier worstelen ze met de ‘maatschappelijke druk’ van een werkleven, een sociaal leven en het moederschap. Ze noemen zich trots tradwives, zijn fel tegen het feminisme en beweren dat traditionele rolpatronen beter zijn voor de vrouwen haar welzijn. ‘Iedereen heeft z’n rol’ zeggen deze vrouwen. Alsof we al niet genoeg overspoeld werden met conservatisme en Andrew Tate-ideeën, overgewaaid uit Amerika.

Dit speelt in op een grote trend die al langere tijd op sociale media te zien is en aan extreemrechts gelieerd is; jonge vrouwen worden overspoeld met foto’s, video’s en teksten van tradwives, die een paradijselijk huisvrouw leven adverteren, waarbij hun rijke man alles voor ze betaalt, ze in een heel lux en blinkend huis leven en ze zich alleen maar hoeven bezig te houden met hun kleding, eten, kinderen, yoga, versgebakken cake en geurkaarsen. Het ideale leven, want de vrouw is niet gemaakt om een carrière na te streven, en de man moet van nature een provider, kostwinner, zijn, zeggen ze. De boodschap is duidelijk; focus niet op je ambities, maar op het vinden van een rijke man, want dat maakt het leven makkelijk aangenaam. Je hoort ze natuurlijk nooit over wat er gebeurt als diezelfde man besluit je op een dag in de steek te laten.

Vertekend beeld

Dat er een programma is dat het hier over wil hebben, is prima, maar deze vrouwen worden nergens in het programma weersproken, gecorrigeerd of uit hun waan geholpen. Er kleeft namelijk een enorm risico aan kiezen voor het huismoederschap; als je op een dag noodgedwongen je eigen boontjes moet doppen, kom je van de koude kermis thuis, omdat je financieel afhankelijk was van een man, en die nu is weggevallen. Door niet de schaduwzijde van deze ‘levensstijl’ te belichten, krijgen jonge vrouwen een vertekend en romantisch beeld van het huisvrouw zijn, terwijl veel vrouwen ook vastzitten in huwelijken en relaties, omdat ze hun opleiding en carrière te snel lieten varen.

Andere tijd

Bovendien; de meeste vrouwen en mensen vroeger, de tijd waar ze zogezegd naar verlangen, hadden namelijk bij lange na niet zo’n overvloedig leven als zij voor ogen hebben, waarbij het normaal is om meerdere keren per jaar op vakantie te gaan, vaak buiten de deur te eten, in grote huizen te wonen, meerdere auto’s te hebben en een inloopkast vol merkkleding te hebben.

Wat ze niet lijken te beseffen is dat hun onvrede niets te maken heeft met feminisme of moderne rolpatronen waar ze op afgeven, maar hun dure levensstijl en teleurstelling in zichzelf en gemaakte keuzes in hun leven, waardoor ze ongelukkig zijn, bijvoorbeeld met hun baan. Waar deze vrouwen vooral naar zoeken, is duidelijk; zingeving en innerlijke rust.

Ik hunker inmiddels naar échte programma’s, die licht schijnen op échte vraagstukken en problemen, geen schijn-debatten, en geen goedkope sensatie, wat je ook overal op internet kunt vinden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF