fbpx

10 tips van financieel expert Marianne Bruijn om slim met je vakantiegeld om te gaan

Yes het is nu echt bijna zomer. Dus ook je vakantiegeld staat binnenkort op je rekening, mits je in loondienst bent. Natuurlijk mag je jezelf verwennen met een leuke vakantie, wellness behandeling of gezellig etentje met je gezin. Je hebt er immers hard voor gewerkt. 

Toch is de kunst om ook een deel van je vakantiegeld opzij te zetten, zodat je het geld voor de langere termijn in je voordeel laat werken. Dan is je doel dat het geld op den duur in waarde toeneemt, doordat je bijvoorbeeld belegt of investeert in je persoonlijke ontwikkeling. Door bijvoorbeeld een opleiding te volgen kun je binnenkort om een salarisverhoging vragen. Zorg ervoor dat je een goede balans vindt tussen nu genieten en sparen en investeren voor later. Waarbij de stelregel is dat je ongeveer 20% van je inkomen opzijzet om te sparen en investeren voor lange termijn doelen. En wellicht kun je van je vakantiegeld zelfs iets meer opzijzetten.

Met deze 10 tips van financieel expert Marianne Bruijn kun je je vakantiegeld op een slimme manier besteden.

1. Los hoge renteschulden af en voorkom rood staan

De slimste manier om je vakantiegeld te besteden is het aflossen van schulden, zoals creditcardschulden of hoge rente leningen. Rood staan op je creditcard is zo gevaarlijk en kost je heel veel geld. De rente is soms wel 14%. Als je 5.000 euro rood kunt staan, betaal je maandelijks zo 700 euro aan rentekosten. Dit is echt zonde geld. Dus los snel af en sta niet meer rood. Dit zal je maandelijkse lasten aanzienlijk verminderen en je financiële situatie verbeteren.

2. Spaar met 4% rente

Je geld laten groeien door het op een spaarrekening te zetten met een hogere rente is een slimme zet. Bij de Duitse bank Trade Republic kun je nu 4% rente ontvangen tot een bedrag van €50.000. Dit is een uitstekende manier om je vakantiegeld voor je te laten werken.

3. Koop goud 

Goud is schaars, duurzaam en niet inflatiegevoelig. De goudhoeveelheid kan niet door een bank of overheid worden vergroot, in tegenstelling tot papiergeld.  Via de app Gold Republic kun je gemakkelijk investeren in edelmetalen, zoals goud, zelfs tot het punt dat je fysieke goudstaven kunt kopen en thuis kunt bewaren of in een zwaarbeveiligde bankkluis kunt laten opslaan.

4. Investeer in een opleiding

Tegenwoordig blijven nog maar weinig medewerkers hun hele leven lang in een paar functies bij dezelfde werkgever.  Omscholen of je vaardigheden bijschaven kan een slimme investering zijn, vooral als je een carrièreswitch overweegt. Gebruik een deel van je vakantiegeld om een opleiding te volgen of een cursus te doen. Steeds meer werkgevers betalen mee in een opleiding en vaak zijn er ook subsidies beschikbaar via de overheid.

5. Start met een extra inkomstenbron

Heb je een talent, hobby of bezit waarmee je geld kunt verdienen? Overweeg om een extra inkomstenbron te creëren. Dit kan extra geld opleveren en je vakantiegeld vergroten. Investeer in een website of social media pagina om je diensten of producten te promoten. In tijden van Corona hebben onze kinderen bijvoorbeeld ons oude bootje verhuurd. Dit was voor hen een leuke extra bron van inkomsten en zo hebben we ze ook ondernemersvaardigheden bijgebracht.

6. Investeer in je gezondheid

Gebruik je vakantiegeld om te investeren in je gezondheid, zoals een abonnement op Pilatus of yoga of een nieuwe fiets. Gezondheidsinvesteringen kunnen je welzijn op de lange termijn verbeteren en daardoor heb je ook meer energie om aan bijvoorbeeld een side hustle te werken.

7. Beleg in mandjes

Beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Tegenwoordig kun je beleggen in mandjes (portefeuilles) met heel veel verschillende aandelen en obligaties, wat je risico spreidt en verlaagt. Tegenwoordig zijn er zeer gebruiksvriendelijke beleggingsapps zoals Peaks DeGiro of je eigen bank waar je in kant en klare “mandjes” met aandelen en obligaties kunt beleggen. Dit kan al met 50 euro inleg per maand. Er zijn ook duurzame (donkergroene) mandjes en daarmee investeer je in duurzame projecten. Je kunt ook kiezen voor een ETF Gender Equality. Dan ondersteun je bedrijven die inclusiviteit, diversiteit en gelijkwaardigheid hoog op de agenda hebben staan. Een mandje wordt ook wel een ETF (Exchange Traded Funds) genoemd. De kunst is om het geld zo lang mogelijk te laten staan. Minimaal 10-15 jaar. Dan profiteer je het meeste van het rente-op-rente effect. Dit wordt ook wel het achtste wereldwonder van Einstein genoemd.

Als je zelf mandjes kiezen nog een beetje spannend vindt, dan kun je ook voor beheerd beleggen kiezen. Dit kun je bij de meeste banken doen. Jij bepaalt hoeveel geld je wilt inleggen, wat je doel is en hoeveel risico je wilt lopen. Experts beleggen dan het geld voor jou. De kosten liggen dan wel hoger ten opzichte van dat je zelf mandjes of ETF’s kiest. Beleggen kent risico’s, je kunt een deel van je inleg verliezen.

8. Beleggen voor je pensioen

Pensioenbeleggen biedt belastingvoordelen en kan je helpen om een aanvullend pensioen op te bouwen. Helemaal als ondernemer is dit belangrijk, omdat je zelf voor je aanvullende pensioen moet zorgen. Houd er rekening mee dat je tot aan je pensioen niet bij je geld kunt komen, dus denk goed na voordat je investeert. Zelf heb ik goede ervaringen met Brand New Day. Hun kosten zijn laag en hun klantenservice is heel prettig.

9. Beleggen voor je kinderen

Naast sparen, zou je ook kunnen beleggen voor je kinderen. Als je daar vroeg mee begint, dan heb je een behoorlijk bedrag opgebouwd zodra ze uit huis gaan. De kosten van studeren en uit huis gaan kunnen snel oplopen. Door voor je kinderen te beleggen, geef je ze een financieel steuntje in de rug. Dit kan hun toekomst aanzienlijk gemakkelijker maken.

10. Genieten hoort er ook bij

Hoewel het belangrijk is om slim met je vakantiegeld om te gaan, mag je jezelf natuurlijk ook belonen. Plan een korte vakantie of geniet van een luxe diner. Je hebt hard gewerkt, dus neem ook de tijd om te ontspannen. De kunst is wel dat je gedurende je werkweken ook voldoende ontspant, zodat je niet uitgeblust met vakantie gaat.

Balans is de sleutel tot een gelukkig en financieel gezond leven.

Heb je vragen? Stuur een bericht naar info@thefemalefix.com of volg The Female Fix op Instagram.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF