Er is wereldwijd een ideologische kloof tussen mannen en vrouwen van 18 tot 29 jaar oud. Uit onderzoek van de Financial Times blijkt dat jongvolwassenen heel erg verdeeld zijn. De vrouwen worden progressiever en de mannen conservatiever. Deze maand schrijft columniste Lale Gül over modern en progressief denken, wat ze niet meer sexy vindt.
Volgens de onderzoekers is deze ideologische kloof merkwaardig, omdat een generatie meestal de neiging heeft om zich als één geheel te gedragen als het gaat om ideologie, aangezien leeftijdsgenoten dezelfde vormende ervaringen delen en in soortgelijke omgevingen komen. Het fenomeen deed zich niet voor bij eerdere generaties. Toen waren er nauwelijks politieke verschillen tussen mannen en vrouwen.
Verschillend denken
Nederland lijkt geen uitzondering te zijn op deze internationale trend, zien deskundigen. De vraag is hoe het kan dat mensen die naar dezelfde universiteit gaan, dezelfde werkplek delen en in dezelfde samenleving opgroeien, zo verschillend van elkaar kunnen denken. Het antwoord van mediapedagoog Jacqueline Kleijer: sociale media. “Jongens en meiden zitten in een andere online fuik,” zegt ze in Trouw.
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont voegt daaraan toe dat jongens voorbeelden en rolmodellen nodig hebben, omdat mannen overal van hun voetstuk lijken te vallen; van trainers en acteurs tot presentatoren. Online influencers die verbaal begaafd zijn en charisma hebben, weten dat gat te vullen met conservatieve ideeën over wat een echte man en een echte vrouw is en hoe je er zelf een wordt.
Advies en motiverende preken
De Amerikaanse omstreden influencer en voormalig kickbokser Andrew Tate heeft een ontzettend populaire online school opgericht, Hustlers University, waar mensen van over de hele wereld graag 50 dollar per maand voor betalen om advies van hem te krijgen en motiverende preken aan te horen over vrouwen versieren en succesvol zijn. Tate, maar bijvoorbeeld ook de Canadese psycholoog Jordan Peterson, geeft zoekende jongemannen de handvatten die ze missen.
De ideeën van jongeren
Gelukkig is dit ook deze week geconstateerd door burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, die schrok van de ideeën van jongeren op de scholen die ze bezocht en de noodklok luidde in een reportage in de Volkskrant. Vanwege de nieuwe conservatieve wind die er waait, wil ze hier landelijk meer aandacht voor in het curriculum. Leerlingen vertelden haar dat het de eigen schuld is van een meisje als ze door een uitgelekte naaktfoto op straat wordt gezet door haar familie, maar ook dat een vrouw onderdanig moet zijn en naar de man moet luisteren thuis. En dat homo’s best gediscrimineerd mogen worden, want zeggen dat je als homo bent geboren, is net zo onzinnig als zeggen dat je als moordenaar bent geboren, volgens Samir van 17. Een andere scholier vindt dat homo’s op de brandstapel moeten. En weer een ander vindt het dat je het moet respecteren als mensen homo’s niet willen respecteren.
De oudere generatie faalt
Deze denkbeelden geven voor mij aan dat de oudere generatie heeft gefaald en nog steeds faalt om progressieve ideeën door te geven; zowel het onderwijs als de voogden. We hebben verzuimd het belang ervan te benadrukken en de nieuwe generatie te overtuigen van de voordelen. Modern en progressief denken is niet meer sexy. We missen de rolmodellen, de goede boeken, de podcastmakers, de influencers, youtubers, tiktokkers, de leraren en de ouders die het weer cool moeten maken. Maar gelukkig niet de burgemeesters.
Over Lale Gül
Lale Gül schreef de autobiografische bestseller Ik ga leven over haar strenggelovige islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie.