Wanneer de overgang nadert, verandert er een hoop in het vrouwenlichaam. Zo ook in de stevigheid van je botten. Hormonen kunnen ervoor zorgen dat je botten minder stevig worden. De kans op osteoporose neemt toe. Er wordt dan meer bot afgebroken dan dat er wordt aangemaakt, hierdoor kun je sneller iets breken. Hormoondeskundige Ralph Moorman legt uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je botten sterk blijven tijdens de overgang.
Met mijn specialiteit als voeding- en leefstijladviseur die zich specifiek richt op hormonen is het niet gek dat ik veel vragen krijg over overgangsklachten. Deze klachten zijn er in vele soorten en gedaantes, maar vooral osteoporose is een zorg van veel vrouwen die net in de overgang komen. Dit is ook niet zo gek want de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron hebben allebei een functie in het stevig houden van de botten en deze hormonen dalen flink. Er bestaan natuurlijk preparaten zoals hormonale medicijnen of bioidentieke hormonen die artsen zouden kunnen inzetten als hormonale vervangingstherapie en dit zou de botten ten goed kunnen komen. Deze producten zijn echter niet door iedere vrouw gewenst en voor iedere vrouw geschikt. De vraag is dan wat je zelf kun doen met leefstijl om de botten zo stevig mogelijk te houden.
Beweging
De eerste belangrijke tip die ik alvast kan geven is om veel te bewegen. Drukbelasting van de botten zorgt ervoor dat ze sterker blijven en hoe meer je beweegt hoe meer belasting. Het is dan ook logisch dat bijvoorbeeld powerplates of andere trilplaten nog betere resultaten geven dan training op een stilstaande ondergrond vanwege de hogere druk op de botten. Naast de hormonen oestrogeen en progesteron zijn er nog veel meer stofjes die belangrijk zijn voor de botten. Hier moet je dus geen tekort van hebben, maar ook een overschot is zeker niet de bedoeling. Zo wil je voldoende calcium binnenkrijgen, maar ook geen teveel wat bijvoorbeeld een proces als aderverkalking zou kunnen versnellen. Een zeer belangrijke vitamine voor de botten is vitamine D. De huid kan dit zelf aanmaken uit zonlicht, maar teveel hevige zonnestraling is ook iets wat veel mensen terecht willen voorkomen. Daarom kun je gelukkig ook vitamine D uit voeding en supplementen halen en in de Nederlandse winter is dit extra belangrijk dus, of wanneer je zelf moeilijk vitamine D aanmaakt uit zon met een donkere huid. Voeding waar veel vitamine D in zit is bijvoorbeeld vette vis, eieren en vlees. Een andere vitamine voor onze botten is vitamine K en het mineraal fosfor is naast calcium ook nuttig voor de botten. Vitamine K zit veel in groente en fosfor daar krijg je gelukkig niet snel een tekort van omdat het in zeer veel voedingsmiddelen zit.
Klik hier voor het boek ‘Hormoonbalans Voor Vrouwen’ van Ralph Moorman.
Volg Hormoonfactor via Facebook of Instagram.