fbpx

Dit zijn drie feiten over het innemen van eiwitten

Eiwitten zijn meer dan alleen spierbouwers; ze hebben een breed scala aan functies in ons lichaam. Van het behouden van sterke botten tot het reguleren van hongergevoelens. Maar, hoeveel is te veel, en wat kunnen ze daadwerkelijk voor je betekenen? Ontdek hier drie verrassende feitjes over eiwitten die je misschien nog niet kende.

1. Overmaat aan eiwitten

Een overmaat aan eiwitten in je dieet kan ervoor zorgen dat je lichaam meer calcium via de urine uitscheidt. Hierdoor kan de botdichtheid verminderen, wat het risico op osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, kan verhogen. Daarom is het belangrijk dat je bewust bent van je eiwitinname. Wat een overmaat aan eiwitten is, kan voor iedereen anders zijn. Een doorsnee sporter heeft namelijk veel minder nodig dan een bodybuilder.

Luc van Loon, hoogleraar fysiologie van voeding en inspanning aan de universiteit van Maastricht legt in een interview met de Telegraaf uit: ‘Per dag breek je zo’n 1 tot 2 procent van al het spiereiwit af en dat moet je ook weer opbouwen. Daarvoor zijn zogenoemde anabole prikkels nodig: voeding en beweging. Als spieren niet genoeg anabole prikkels krijgen, kan de spiermassa snel afnemen.’ Mensen met meer spieren hebben dus ook wat meer eiwitten nodig, net als mensen die juist graag meer spieren willen kweken. Volgens het Voedingscentrum hebben volwassenen ongeveer 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig per dag. Een persoon van 60 kilo heeft dus (0,83×60) 49,8 gram eiwitten nodig per dag.

2. Bescherming tegen vroegtijdige menopauze

Resultaten van een nieuwe studie aan de Universiteit van Massachusetts Amherst en de Harvard T.H. Chan School of Public Health, suggereren dat een langdurige, hoge inname van plantaardige eiwitten uit voedingsmiddelen zoals: volle granen, soja en tofu, vrouwen mogelijk beschermt tegen een vroegtijdige menopauze. Helaas, moeten we er uiteindelijk allemaal aan geloven en blijft de menopauze niet eeuwig uit. Maar ook tijdens de overgang kunnen eiwitten ondersteuning bieden voor de lichaamsfuncties. Ze helpen onder andere bij het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel, waardoor je stemmingswisselingen niet erger worden dan dat ze al zijn.

3. Afvallen

Bij de juiste inname van eiwitten zal je merken dat het hongergevoel afneemt. Dit komt deels doordat eiwit je niveau van het ‘hongerhormoon’ verlaagt. Eiwitten breken heel langzaam af, waardoor je voor een lange tijd een verzadigd gevoel ervaart. Daarnaast verhogen ze ook de niveaus van peptide YY, het hormoon dat een vol gevoel geeft. Nu is het niet de bedoeling dat je alleen nog maar eiwitten gaat eten. Het is belangrijk dat je een gebalanceerd dieet volgt. Lees je goed in en vraag waar nodig hulp aan een voedingsdeskundige.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF