fbpx

Je botten versterken doe je met deze soort fruit

Vrouwen hebben vier keer meer kans om osteoporose te ontwikkelen. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Bij osteoporose worden je botten minder stevig en minder sterk, doordat de botdichtheid afneemt, volgens Reuma Nederland. Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen in de postmenopauze die pruimen eten een verminderd risico hebben op osteoporose.

Pruimen bevatten veel voedingstoffen die goed zijn voor je botten. Het werkt preventief goed, maar het is nog onduidelijk hoe de pruimen het botverlies verminderen. Deskundigen waarschuwen om niet te vertrouwen op de consumptie van gedroogde pruimen als behandeling voor osteoporose.

Osteoporose bij vrouwen

Vrouwen in de postmenopauze hebben het meest risico om Osteoporose te krijgen. Onderzoekers van de National Institutes of Health (NIH) zeggen dat ongeveer 10 miljoen Amerikaanse volwassenen ouder dan 50 osteoporose hebben, maar dat vrouwen vier keer meer kans hebben om de aandoening te ontwikkelen dan mannen.

‘Ons nieuwste onderzoek vertegenwoordigt de grootste proef, met een cohort van meer dan 200 postmenopauzale vrouwen, om het verband tussen gedroogde pruimen en gunstige botgezondheid te onderzoeken’, vertelde de hoofdonderzoeker van het onderzoek, Mary Jane De Souza, PhD, FACSM, aan Healthline.’

Vrouwen die pruimen aten vs diegenen die dat niet deden

Een andere studie vergeleek vier groepen om te ontdekken welk voordeel het eten van pruimen kan hebben om botverlies te voorkomen. Er was een groep die geen pruimen at, een groep die vijf tot zes pruimen per dag at, een groep die tien tot twaalf pruimen per dag at en een gecombineerde groep – die bestond uit vrouwen die vijf tot zes of tien tot vijftien pruimen aten.

Het ‘pruimeneffect’

‘In eerdere kleinere studies hebben onderzoekers het gehad over het positieve ‘pruimeffect’, dat laat zien dat pruimen een belangrijke rol lijken te spelen in de gezondheid van de botten,’ legt De Souza uit. De Souza merkt op dat pruimen verschillende vitaminen en mineralen bevatten die belangrijk zijn voor de botten, maar zegt ook dat ‘het niet per se duidelijk is’ wat er in pruimen zit dat een gunstig effect heeft op de gezondheid van de botten. ‘Pruimen zijn goed voor de botten,’ zegt De Souza. ‘We weten ook dat pruimen ontstekingsremmende effecten hebben. We hebben dit effect specifiek bestudeerd en zullen binnenkort over deze bevindingen rapporteren.’

Onderdeel van een uitgebalanceerd dieet

Volgens de onderzoeker Feivor bevat een portie pruimen ook beide soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. ‘Met elke portie gedroogde pruimen die drie gram bevat, helpt dit bij het reguleren van het cholesterolgehalte en het verplaatsen van voedsel door ons spijsverteringskanaal’, zegt ze. Feivor benadrukt dat pruimen niet alleen een geweldige bron van vezels zijn, maar ook geen toegevoegde suikers bevatten, een uitstekende bron van mineralen zijn en een gezonde keuze kunnen zijn in een uitgebalanceerd dieet.

Wel waarschuwt ze dat het consumeren van pruimen niet als enige bron beschouwt moet worden van behandeling voor botziekten.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF