fbpx

Hormoondeskundige Ralph Moorman over gluten: ‘Ik ben geen voorstander van een grote inname van glutenbevattende voedingsmiddelen’

De afgelopen jaren zit gluten steeds meer in het verdachtenbankje als het gaat om gebrek aan energie, darm- en huidproblemen, een verhoogde ontstekingsactiviteit en immuniteitsverstoringen. In de media worden de degens gekruist als het op dit onderwerp aankomt. Wetenschappers zijn het vaak oneens en de consument is in verwarring. Hormoondeskundige en Wendy-expert Ralph Moorman behoort tot de groep adviseurs die geen voorstander is van een grote inname van glutenbevattende voedingsmiddelen. Dat baseert hij vooral op praktijkervaring van hemzelf als coach en legio therapeuten.

In de praktijk zien we dat het merendeel van de mensen zich aanzienlijk beter voelt bij een glutenvrij dieet en van de meest uiteenlopende klachten afkomt. Er is dan ook steeds meer consensus over de voordelen, maar wetenschappelijk is er nogal wat weerstand. Voor- en tegenstanders hebben het vaak over totaal verschillende dingen en dat leidt voortdurend tot misverstanden.

Problemen met tarwe zijn onder te verdelen in drie soorten:

  • Coeliakie: Een auto-immuun intolerantie voor gluten die meestal meetbaar is, maar zeer weinig voorkomt. Dit is een zeer zware vorm waarbij zelfs sporen van gluten vermeden moeten worden.
  • Tarwe-allergie: Allergie voor tarwe die ook vrij weinig voorkomt.
  • Glutensensitiviteit: Dit is een lichte overgevoeligheid voor gluten die na verloop van jaren afhankelijk van de glutenconsumptie voor steeds meer klachten kan zorgen. Dit komt veel vaker voor dan coeliakie. Voor glutensensitiviteit bestaat er geen goede laboratoriumtest, maar moet de proef op de som genomen worden door gluten uit het voedingspatroon te elimineren en eventueel later weer toe te voegen. Wanneer je duidelijke verschillen merkt dan kan het zijn dat je last van glutensensitiviteit hebt. Daarom raad ik iedereen aan eens een week glutenvrij te eten en te kijken wat er gebeurt. Veel mensen ervaren zoveel verbeteringen dat ze de gluteninname blijven beperken. Als je hevige klachten hebt en vermoedt dat dit ook coeliakie kan zijn, ga dan eerst naar de huisarts. Als je al een tijdje geen gluten eet dan kan de arts dit namelijk niet meer testen. Heb je geen coeliakie, dan kun je alsnog het elimineren van gluten uitproberen, omdat je nog steeds glutensensitief kunt zijn.

Wat is gluten nu precies?

Gluten is het eiwit dat voorkomt in tarwe, spelt, rogge en gerst. Dit betekent dat alledaagse producten zoals brood en pasta het bevatten, maar ook in veel bindmiddelen zitten gluten. Bij een sensitiviteit hoeven gelukkig niet alle sporen van gluten vermeden te worden, maar er is wel een aanzienlijke aanpassing van het voedingspatroon van de meeste mensen voor nodig.

Wil je weten of jouw hormonen uit balans zijn? Download dan hier het gratis e-book inclusief zelftest, recepten en dagschema’s.

Meer blogs van Ralph:

Hormoonexpert Ralph Moorman over hormonale slaapproblemen 

Hormoonexpert Ralph Moorman vertelt welke 4 verschillende diabetes soorten er zijn



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF