fbpx

Hormoonexpert Ralph Moorman vertelt welke 4 verschillende diabetes soorten er zijn

Het is vandaag wereld diabetes dag! Veel mensen zijn bekend met type 1 en 2 diabetes, maar er bestaan vier verschillende soorten. Onderstaande baseert hormoondeskundige Ralph Moorman dan ook voornamelijk op ervaringen van zijn cliënten en gesprekken met artsen.

Er zijn vier soorten diabetes. Vaak kennen mensen alleen het veel voorkomende diabetes II. Allereerst diabetes insipidus. Dit is een term die veel verwarring op kan roepen. Deze zeldzame ziekte heeft namelijk niets met de bloedsuiker en insuline te maken, maar met een verstoorde waterhuishuiding. Dan de andere minder bekende diabetes: Type 3. Het is gebleken dat niet alleen de alvleesklier insuline produceert, maar dat er ook cellen in onze hersenen zitten die dit kunnen. Wanneer deze cellen hun functie verliezen en de aanmaak van ‘herseninsuline’ afneemt, dan wordt dit door sommige onderzoekers in verband gebracht met Alzheimer. Dit heet ook wel diabetes type 3.

Diabetes type 2

De meest bekende is diabetes type 2. Mensen die insulineresistent zijn, moeten veel insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Zeer belangrijke oorzaken hiervan zijn: stress, te weinig beweging, verkeerde voeding zoals suikers en vezelarme zetmeelproducten, overgewicht en laaggradige ontstekingen. Een versimpelde uitleg kan zijn dat de sleutel (hormoon) als het ware steeds minder goed op het slot past (receptor), omdat dit is gaan slijten door overmatig gebruik. In werkelijkheid lijkt het proces net even ingewikkelder maar daar gaan we hier niet verder op in. Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd, maar het komt tegenwoordig ook bij jonge mensen voor. Het is duidelijk dat niet alleen genen, maar ook de leefstijl een zeer grote invloed heeft. Door leefstijlinterventie kan diabetes type 2 soms in remissie komen, waarbij iemand medicijn– en klachtenvrij kan worden zo lang men de gezonde leefstijl maar blijft volhouden.

Diabetes type 1

We spreken van diabetes type 1 als de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline meer aanmaken. Hoe dat komt is nogal ingewikkeld. Kort gezegd worden er door een storing in het beveiligingssysteem van de mens soms antistoffen gemaakt die onze eigen lichaamscellen aanvallen. Het gevolg is dat die eilandjes steeds minder insuline aanmaken, totdat ze daar zelfs helemaal mee stoppen. Een dergelijk afbraakproces kan kort duren, maar er kunnen ook jaren overheen gaan. Vaak uit de ziekte zich op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd sluimerend ontstaan (de LADA-vorm).

Meer informatie over insuline, diabetes en suiker kun je lezen op zijn website, www.dehormoonfactor.nl

Meer over Ralph lees je hier.

Lees zo ook:

Hormoonexpert Ralph Moorman over hormonale slaapproblemen 

Hormoonexpert Ralph Moorman over bijnieruitputting 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF