fbpx

Hoogsensitief? Dit is waarom jij meer rust nodig hebt dan anderen

Hoogsensitieve mensen nemen vaak veel te laat hun rust. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma legt uit waarom dat een slecht idee is.

Hoogsensitieve mensen blijken accurater in het uitvoeren van  bepaalde taken dan niet-hoogsensitieve mensen. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Zo waren HSP sneller en beter in het opsporen van details in een afbeelding, konden zij tot creatievere oplossingen komen en reageerden ze sterker op emotionele afbeeldingen.

Meer stress

De betere focus, hogere scores en snellere reactie hebben wel hun weerslag. Hoogsensitieve personen zijn na het uitvoeren van een taak meer gestresst dan niet-HSP. Hun stressniveau is hoger. Dat is op zich geen probleem. Als zij tijd nemen om te herstellen. Als ze dat niet doen, dan kunnen de stresshormonen hun gezondheid beïnvloeden.

Meer klachten

HSP hebben meer dan gemiddeld last van burn-outklachten, depressie, angststoornis en allerlei andere psychische en lichamelijke klachten. Maar dat blijkt vooral te maken te hebben met de omgeving waarin ze zich bevinden. HSP die zich gesteund en ondersteund voelen, hebben zelfs minder klachten dan niet-HSP. Zij kunnen hun emoties beter reguleren en dat heeft alles te maken met het op tijd nemen van rust.

Sprint of marathon

Het lijkt een beetje op de prestaties van sprinters. Ze geven in korte tijd alles, maar daarna is het op. Daarna rusten ze, tot ze weer een prestatie moeten leveren. Veel HSP vragen door hun grote verantwoordelijkheidsgevoel marathonprestaties van zichzelf. Ze nemen geen rust, maar gaan maar door, omdat er nog van alles moet gebeuren.

Hun manier van denken is echter niet lang vol te houden. Dat vraagt teveel van het systeem. Dan ontstaan de klachten die ik hierboven noemde. Als HSP zichzelf geen rust gunnen, kunnen ze uiteindelijk niet meer leveren waar ze goed in zijn. Net als een sprinter die probeert dezelfde tijden op een 400 meter neer te zetten.

Rust

Om de kwaliteiten van hoogsensitiviteit echt in te kunnen zetten is het dus belangrijk dat je denkt als een sprinter. Je levert een topprestatie en daarna neem je rust. Zodat je de volgende taak weer net zo goed kunt doen. Dan blijf je in staat om de unieke kwaliteiten van je hoogsensitieve brein te gebruiken.

Profijt

Een aantal van die talenten zijn: oog voor details, inlevingsvermogen, creativiteit, intuïtie en weloverwogenheid. Door beter te begrijpen wat de eigenschap inhoudt en hoe je die inzet, kan de persoon zelf en de maatschappij veel profijt hebben van dit prachtige temperament.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Lees ook: Hoogsensitief? Zo breng je nu regelmaat in je leven



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF