fbpx

Waarom drie dagen werken genoeg is voor hoogsensitieven

Hoogsensitieve mensen raken sneller in een burn-out. Eén van de redenen daarvoor is dat ze te weinig rust nemen en te veel werken. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma legt uit waarom het voor hoogsensitieve mensen noodzakelijk is genoeg rust te nemen.

 Hoogsensitieve mensen zijn vaak sterk gericht op hoe het hoort. Ze vinden het belangrijk dat de groep in harmonie blijft, en daarom zijn ze – vaak onbewust – gericht op wat er nodig is om de groep goed te laten functioneren. Ook willen ze zelf niet buiten de groep vallen en kijken ze naar wat anderen doen om hun gedrag op af te stemmen.

Daarom zijn hoogsensitieve mensen geneigd om ook op het werk te doen wat anderen doen, in plaats van te doen wat voor hen goed is.

Meer stress

Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitieve mensen beter scoren op taken, maar dat ze ook meer stress ervaren. Eenzelfde taak op het werk levert een HSP dus meer stress op. Met stress op zich is niets mis. Het helpt je namelijk ook presteren. HSP die in een ondersteunende omgeving werken, blijken ook bovengemiddeld te functioneren.

Rust

Het probleem ontstaat als na die periode van stress geen rust genomen wordt. En dat is waar het misgaat bij HSP. Ze zien anderen gewoon doorgaan, na het werk nog allerlei dingen doen en weinig slapen. Ze gunnen zichzelf geen rust, omdat anderen dat ook niet doen.

Vertekend beeld

Het is de vraag of anderen dat ook niet doen. Van de buitenkant ziet het leven van een ander er altijd anders uit. Daarnaast kost eenzelfde taak een niet-hoogsensitief persoon veel minder energie. Door de diepgaande verwerking die kenmerkend is aan het hoogsensitieve brein, kan je beter werk leveren, maar kost dat je dus ook meer stress en energie.

In het rood

Door steeds door te gaan raakt je lichaam in het rood. Het neemt meer energie op, dan het terug krijgt. Rust is essentieel om stress te verminderen. Als je dat niet doet, vraag je veel van de lichamelijke systemen in je lijf en zul je allerlei klachten krijgen. Bijvoorbeeld spijsverteringsklachten, spierpijn, hoofdpijn, gevoel van onrust of concentratieproblemen.

Burn-out

Bij langdurig in het rood functioneren kan je uiteindelijk in een burn-out terecht komen. Uit onderzoek van Esther Bergsma onder 1500 HSP zegt dan ook 57% dat ze een burn-out hebben (gehad).

Betere balans

Voldoende rust is dus essentieel voor HSP om goed te blijven functioneren. En dan gaat het niet om één of twee vakanties per jaar. Momenten van rust moeten in je dagelijks leven geïntegreerd worden. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen tijdens de lunch, of door kortere dagen te maken dan je collega’s of door minder dagen te werken. De oermens ‘werkte’ maar zo’n 20 uur per week en in sommige culturen is het gebruikelijk maximaal vier uur per dag te werken. Werk als HSP ook minder uren per week dan de vaste 40 uur. Zo zorg je ervoor dat je talenten optimaal tot zijn recht kunnen komen. En je collega’s je niet meer kwijt willen.

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van “Hoogsensitieve kinderen” en “Het hoogsensitieve brein”. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP. Wil je meer over hoogsensitiviteit te weten komen? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF