Yin en yang, wie kent het niet. Maar wat betekent het eigenlijk? Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, zoekt het voor je uit en vertelt over haar ervaring met yin en yang.
In de categorie yin en yang, wilt u een makkelijke of een moeilijke vraag? Aldus Caroline Tensen in Eén tegen 100. Mijn eerste herinnering aan dit symbool stamt uit de tijd dat ik met mijn ouders elke zomervakantie met tent, My First Sony en 10 Frank zakgeld op zak, zes weken lang in Frankrijk bivakkeerde. Op een marktje in een gehucht met een naam zo mooi als een Franse chanson, kocht ik mijn eerste yin en yang-ketting. Het symbool matchte perfect met mijn zwarte én witte Palladium (fashion editor in de dop of fashion faux pas – you name it). Dat het symbool voor balans stond en nog zoveel meer, was toen minder relevant.
Yin en yang, maar wie is nu wie?
Tot zover de memoires over yin en yang. Als nieuwsgierig mens wil je vast meer weten over hoe yin en yang voor balans zorgen én wanneer je welk het beste kunt inzetten. Daarvoor pakken we eerst even Wikipedia erbij, want deze definitie is zo goed omschreven, strik eromheen en niets meer aandoen.
Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid symboliseert en yang mannelijkheid. Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden.
Yin
De donkere zijde van het symbool staat voor yin (of zoals yogi’s zo mooi zeggen, dit is de schaduwzijde van de berg). Yin staat voor vrouwelijkheid, de maan, het noorden, verstilling en introspectie. De Chinese filosofie labelt yin en yang ook aan de seizoenen, organen en de tijd. Herfst en winter horen bij yin, net zoals de namiddag en avond.
Yang
De lichte zijde van het yin en yang-symbool staat voor yang (de zonnige kant van de berg). Yang staat voor mannelijkheid, de zon, beweging, actie, het zuiden en de ochtend. In de zomer bereikt de yang energie zijn hoogtepunt. Zeker voor mij als hooggevoelig sprietje is het behoorlijk heftig om in juli op Ibiza te wonen (én dan ook nog eens in het Zuiden). Het eiland voelt als het equivalent van één grote orgie louter bestaande uit testosteron, ejaculaties en macho gedrag. Waarbij ik ook nog eens keiharde levenslessen in mijn gezicht gesmeten krijg.
Balans, balans, balans
Misschien denk je nu meid, wat loop jij af te geven op yang. Doe je mee met een Battle of the Sexes ofzo? Ik hou van allebei, echt waar. Alleen kan ik in de zomer niet zonder mijn dagelijkse dosis Yoga Nidra. Elke dag wanneer de yang energie langzaam overgaat in yin (zo rond het einde van de middag), creëer ik een moment voor mezelf. Zonder deze first aid kit, zou ik de zomer niet doorkomen op Ibiza. Ook in de winter beoefen ik graag Yoga Nidra, maar dan meer als ultiem selfcare moment én niet vanuit noodzaak.
Wanneer yin en wanneer yang
Alle stijlen yoga zijn afgeleid van yin of yang. Waarbij Yoga Nidra de ultieme yin-variant is, omdat er geen enkele vorm van fysieke inspanning aan te pas komt. Power yoga, hot yoga en ashtanga zijn yanger dan yang. Alleen wanneer zet je nu welke vorm van yoga in? Wanneer kies je voor lummelen of juist actie in de taxi? Na een dag keihard epibreren (net doen alsof je iets heel belangrijks doet of gaat doen, terwijl je eigenlijk niets (nuttigs) uitvoert of zal uitvoeren’) a.k.a Netflixen of lekker lummelen. Plof je neer op de bank met best buddies Ben & Jerry. Je voelt je moe en hangerig en je stappenteller vraagt zich af of je überhaupt bent opgestaan? Even een beetje beweging lijkt je wel fijn, misschien een beetje stretchen of een lesje yin yoga. Helaas, mevrouw zegt de geest van Aladdin nadat je over de olielamp gewreven hebt. Daar heb je vandaag al genoeg van gehad. Je hebt het tegenovergestelde nodig van jouw wens. Dit is het moment voor yang, want alleen zo creëer je balans.
‘To much of a good thing is a bad thing’
Het tegenovergestelde vormt balans
Vaak heb je de behoefte aan het tegenovergestelde van wat je op dat moment nodig hebt. Om dit te bevestigen schets ik nog even een situatie voor je. Het is hartje zomer, de mussen zitten nog net op het dak en je hebt de hele dag meetings gehad. Van hot naar her en weer terug. Je stuitert van de adrenaline na deze drukke dag. Je mind en lijf hebben overuren gedraaid en vanavond heb je een barbecue met de hele buurt. Sporten, oh ja, je moet nog even sporten. Nog even wat calorieën eraf Rocyclen, voordat je straks voor 50% stokbrood en 50% rosé bestaat. Wat je nu nodig hebt is yin, heel veel yin om de balans te herstellen. Dit is het moment om een Yoga Nidra-sessie te doen en de volgende ochtend de dag met yin yoga te starten. De beste tijd voor yin yoga is namelijk in de ochtend als de spieren nog koud zijn. Dus wat je mind jou ook vertelt, jij weet voortaan hoe je het beste yin en yang kunt inzetten én en wanneer.
Lauri Berkhoudt
Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze twee jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.
Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?
Meer over geluk lees je hier.