fbpx

Lauri over haar ervaring als HSP’er met overprikkeling

Overprikkeling komt veel voor bij hersenaandoeningen. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn. Vandaag delen wij een blog van Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi. Zij heeft als HSP’er te maken gekregen met het gevoel van overprikkeld zijn. Heel vervelend! Nu geeft ze ons tips hoe je er beter mee kan omgaan.

Als klein krielkipje hoorde ik mijn ouders weleens ruziemaken. Na een tijdje riep ik ze bij elkaar op mijn slaapkamer, alwaar ik als mini-mediator aan de slag ging. Bang als ik was dat een ruzie tot een scheiding zou leiden, moesten ze het weer goed maken met elkaar. Gelukkig gebeurde dat ook. Ruzie, voelt voor mij als een tsunami. Onrecht, alsof iemand voodoo op mij beoefent met echte messen. Afscheid nemen? Al zou ik honderd LOI-cursussen volgen, ik blijf er slecht in. Als klein meisje droeg ik al het leed van de wereld op mijn schouders. De videoclip van Michael Jackson zijn Earth Song maakte zoveel indruk, dat ik niet kon stoppen met huilen. Ik kan mij niet herinneren dat ik vroeger al vaak overprikkeld was, maar toen ik mijn moeder hier laatst naar vroeg zei ze: ‘Al toen je nog heel jong was had je soms de behoefte om alleen te zijn.’ Dan wilde je met niemand afspreken en de hele dag alleen spelen op je kamer. Aha, dus zo loste ik dat op.

HSP, empath en overprikkeld

Mijn gevoeligheid lijkt nog lang niet te zijn uitgegroeid. Hoe meer yogadocentenopleidingen ik volg; des te gevoelig ik word. Ook Ibiza heeft daar iets mee te maken, want ik ben nog nooit zo vaak overprikkeld geweest als sinds ik hier woon. Vooral in de maanden juli en augustus wanneer de energie op het eiland iets weg heeft van de oerknal; weet ik vaak niet waar ik het zoeken moet. Door de noodtoestand zit ik op het moment van schrijven nu zeven weken thuis, zonder dat ik kan opladen in de natuur of alleen kan zijn. Voor mij als HSP’er en empath heeft dit als resultaat dat ik vaak transformeer in een overprikkelde Oempaloempa. Is er iets helemaal mis met een dierbare? Dan kan ik de hele dag van slag zijn. Al zijn het niet alleen emoties van anderen die mij diep raken, maar soms kan het geluid van een vallend boterhamzakje al teveel zijn.

Geluiden die ervoor zorgen dat ik instant overprikkeld raak

Door de noodtoestand zit heel Spanje thuis en zo ook mijn Buurman en Buurman. De ene is graag in de weer met zijn bladblazer en de andere houdt wel van een ritje op zijn tractor. Deze laag trillende geluiden zorgen ervoor dat je mij beter direct kunt laten opnemen in een gesloten inrichting. Ze doen iets met mijn hogere trilling en ik word he-le-maal gek. Hetzelfde geldt voor boormachines, experimentele jazz en eigenlijk alle geluiden die er niet horen te zijn. Vluchten naar een stille plek kan niet, opladen kan niet, alleen zijn kan niet. Dan blijft een aanslag op de bladblazer als enige redmiddel over.

Overkill aan prikkels

Ook wanneer je geen HSP’er of empath bent is het makkelijk om overprikkeld te raken. Ik heb ooit ergens gelezen dat onze grootouders net zoveel prikkels in een jaar voorgeschoteld kregen als wij in één dag. Misschien zijn het voor jou geen geluiden of emoties van anderen die iets met je doen, maar ervaar je de 24-uursmaatschappij met de constante stroom aan e-mails, Whatsappjes en dingen die je ‘moet‘ als triggers om overprikkeld te raken. De volgende tips helpen mij normaal gesproken om niet zo snel overprikkeld te raken. Daarbij kan ik niet wachten op jouw tips. Wil je ze met mij delen?

Zeven tips om je te beschermen tegen prikkels en hulp voor wanneer je alarmfase 1 bereikt hebt

1 Leg je telefoon vaker weg

Je telefoon haalt je niet alleen uit het hier en nu, maar is ook een prikkelpretpark. Zeker wanneer je al voelt dat je overprikkeld gaat raken, is het doelloos scrollen op zoek naar de volgende prikkel: funest. Ook kunnen appjes je onbewust raken, waarbij je een bepaalde druk ervaart. Zeker als je jouw telefoon zowel voor werk- als privé doeleinden gebruikt. Voor mij helpt het om mijn mobiel niet meer in de slaapkamer te hebben. Ook pak ik pas een uur nadat ik ben wakker geworden mijn mobiel. Daarbij beperk ik het lezen van het nieuws tot een kwartier per dag. Wanneer het weer zover is en ik ben in die Oempaloempa veranderd; dan raak ik mijn telefoon soms noodgedwongen vierentwintig uur niet aan.

2 Laad op in de natuur

Wanneer ik overprikkeld ben doen mijn vitale functies het nog net, maar verder dan een potje apathisch staren in het luchtledige kom ik niet. Dit is het moment om de natuur in te gaan, want er werkt niets zo helend als de natuur. Wanneer ik de natuur in trek lijkt het alsof elke prikkel één-voor-één uit mij wordt getrokken door een empathisch epileerapparaat. Binnen een uur ben ik weer gereset en keert mijn ziel langzaamaan weer terug in mijn lichaam. Daarbij werkt de natuur ook preventief. Ga daarom elke dag even het bos of park in. Woon je dicht bij het strand? Dan zal de zee je extra helpen.

3 Elimineer mensen die jouw energie als Non Stop! cookies zien

Vroeger had ik ruimte voor iedereen in mijn hart. Kelly, kom er maar bij met je family; plek zat. Als empath en HSP’er kan het zo zijn dat er bepaalde mensen heel erg lekker op jouw energie gaan. Zeker als ze van het type glas leeg zijn; zullen ze jouw (hogere) energie graag willen pikken. Met als gevolg dat jij als gerenommeerde douchebag helemaal leegloopt. Kies daarom heel bewust uit met wie jij je tijd doorbrengt. Hoe hard het ook is, want het is niet leuk om mensen uit je hart te ontslaan: het is zeker voor een HSP’er en empath heel belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben.

4 Vertrouw op je onderbuikgevoel

Vaak geeft je lichaam een seintje wanneer je bijna aan je prikkeltaks zit. Luister goed naar jezelf. Hoe leuk het ook is waar je nu nee tegen zegt; je zal er toch niets van meegekregen als je overprikkeld bent.

5 Bedenk goed wat je binnen laat komen

In mijn tienerjaren heb ik heel wat uren in de 16+ hoek van de videotheek doorgebracht. Op zoek naar A Nightmare on Elm Street deel zeshonderddertig. Lichten uit en gillen maar. Vre-se-lijk, ik zou het nu nier meer kunnen en beter gezegd: niet meer willen. Word je helemaal naar van operaties op televisie of horrorfilms? Dan zijn dit twee makkelijke voorbeelden die je niet binnen hoeft te laten komen. Wat je ziet kun je redelijk goed bepalen. Hetzelfde geldt voor met wie je omgaat, maar ook wat je eet. De basis begint met een gezond eetpatroon en voldoende beweging. Wanneer jouw fundering staat als een oplaadstation, raak je minder snel overprikkeld.

6 Zie je gevoeligheid als een gift en geen last

Amai, ik geef toe. Dit is een lastig punt. Soms ben ik bang dat anderen mij niet begrijpen, me een overgevoelig oliebol vinden. Dat ik er langer over doe om verdriet te verwerken is een feit en dat ik net zoveel kan wenen als een wolf tijdens volle maan; klopt helemaal. Ik ben een gevoelige grasspriet en dat is soms een last, maar het kan ook een zegen zijn. Als HSP’er of empath kun jij je heel goed verplaatsen in andermans situatie. Ook zullen mensen zich snel op zijn/haar gemak voelen bij je. Hoe vaak ik hoor: ”Je lijkt op die, oh je doet me zo denken aan iemand. Hebben wij elkaar echt niet al eerder ontmoet?” Daarbij is jouw hart als HSP’er / empath zo groot, dat de Dijk er zelfs een liedje over heeft gemaakt. Dus pas een beetje extra op met dat grote hart van jou.

7 Doe deze meditatie voor onder de douche wanneer je overprikkeld bent

Heb je helaas de status van zee-egel bereikt? Zo overprikkeld ben je? Dan heb je alarmfase 1 bereikt en kun je het beste onder de douche stappen, voor de volgende meditatie.
1) Haal een paar keer bewust adem en richt dan je aandacht op het warme water dat over je lichaam stroomt. Het water voelt als een warme deken en brengt rust, liefde en veiligheid.
2) Stel je dan voor hoe de kracht van het stromende water jouw prikkels wegspoelt. Alle stress die je ervaart, negatieve gedachtes, schuldgevoelens, onzekerheden en angsten. Welke negatieve emoties je ook ervaart: ze verdwijnen allemaal het doucheputje in.
3) Kijk naar het water dat het putje instroomt. Al je prikkels verdwijnen in het putje; zo de aarde in. Alles wat je niet langer bij je wilt dragen laat je los en het water neemt het mee.
4) Geniet van de serene stilte, hoe het water je huid opwarmt en vraag jezelf af waar je op dit moment behoefte aan hebt? Je zult zien dat het antwoord vanzelf verschijnt. Wanneer je klaar bent met deze meditatie doe je datgene waarvan je denkt dat het bijdraagt aan jouw welzijn.

Extra tip om overprikkeling tegen te gaan

Onlangs kreeg ik een koptelefoon met noise cancelling van mijn vriend. Inmiddels is de hoofdtelefoon een nog grotere held voor mij geworden dan de allereerste rapper die Expeditie Robinson wint. Wanneer ik rustgevende pianomuziek luister -waarbij het nummer Descent 7 van Ludovico Einaudi favoriet is- en de noise cancelling aanzet; wordt het heerlijk stil in mij.

overprikkedLauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze twee jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?WENDY Special

Body & Mind


Volop inspiratie om beter voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid te zorgen. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF