fbpx

Wat is Yoga Nidra nu eigenlijk?

Je hoeft tijdens het beoefenen van Yoga Nidra alleen maar te liggen. Er komt geen fysieke inspanning aan te pas. Hoe ontspannen klinkt dat?! Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, legt in deze blog uit wat Yoga Nidra precies inhoudt.

Van racen naar rust

We racen in de zesde versnelling door het leven. Gaan liever door, dan dat we ‘moeten’ voelen. Natuurlijk weten we allemaal dat we zo nu en dan even ‘moeten’ ontspannen en ook hoe tegenstrijdig dat klinkt. Of even snel én in alle haast iets naar binnen proppen, om op tijd bij de yogales te verschijnen. Het is de hoogste tijd dat rust, pauze en stilte weer in de mode komen. Als er iets kan bijdragen aan deze drie geboden, dan is het Yoga Nidra wel. Voor mij staat een sessie gelijk aan het indrukken van de pauzeknop. Soms voortijdig, soms als het al te laat is en ik al de vorm van een prikkelbare cactus heb aangenomen.

Wat is Yoga Nidra? Nog zoveel meer dan slaapmeditatie

Yoga Nidra betekent letterlijk slaap van de yogi’s. Zie het als een schoonheidsslaapje voor lichaam, geest en ziel. Waar het lichaam letterlijk in slaap valt, blijft de mind actief. Tijdens het beoefenen van deze vorm van yoga, lig je heerlijk in savasana en word je begeleid door een stem die jouw meeneemt op een reis door jezelf. Via de verschillende hersenstaten (brainwaves), ga je van alpha, thèta naar delta. In totaal zijn er vijf soorten hersengolven en Yoga Nidra tikt de drie meest ontspannen staten aan. Alpha is al heerlijk zen, thèta wordt ook wel gezien als de hypnosestaat en delta: that is where the magic happens. De delta-golven zijn verbonden met de diepe, maar droomloze slaap en hier wordt het zelfhelend vermogen geactiveerd.

Een sessie staat gelijk aan drie tot vier uur slaap

Eigenlijk zou ik dit jaar Yoga Nidra gaan geven voor de werknemers van een bekende beach club op Ibiza. Slaap staat meestal onderaan de to-dolijst van ‘de workers’ en om niet helemaal als een afgedankte afvalbak het seizoen te eindigen, leek Yoga Nidra mij de remedie. Het is de ultieme powernap. Een sessie van veertig minuten staat gelijk aan drie tot vier uur slaap. Ideaal dus als je heel wat uren gemist hebt (door het klokje rond dansen -oh, waar is die tijd-, een huilende baby of een haan met de zomer in zijn bol). Al schuilt de ware magie in het zelfhelende vermogen dat geactiveerd wordt en het contact met je innerlijke bron. Voor mij voelt een Yoga Nidra-sessie alsof ik een ruimtereis gemaakt heb. Waarbij ik soms net iets boven mijn lichaam zweef en fijne tintelende sensaties ervaar wanneer ik in contact kom met mijn bewustzijn. En bovenal pure rust ervaar.

Aanbieders van deze ‘slaapmeditatie’

Er zijn steeds meer yogastudio’s die Yoga Nidra aanbieden, zoals Bluebirds in Amsterdam. Al is het misschien wel nog fijner om een sessie in je eigen vertrouwde omgeving te volgen. Dit kun je doen door mee te doen met de Online Morning Retreat. Je kunt een privésessie bij mij boeken via One Day Retreat Ibiza, die ik voor jou inspreek of die we samen via ZOOM doen. Of je aanmelden bij House of Deeprelax. Dit platform is van Eliane Bernhard. Zij weet als geen ander hoe krachtig en helend Yoga Nidra is (wist je dat de Oude-Egyptenaren al aan Yoga Nidra deden?!), waarbij haar chronische ziekte steeds verder naar de achtergrond is verdwenen. Ik heb één van mijn yogadocentenopleidingen (de andere volgde ik middels de iRest methode) bij Eliane afgerond samen hebben we een gemeenschappelijk doel: zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met rust, pauze én ontspanning.

overprikkedLauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze twee jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?

Meer over geluk lees je hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF