fbpx

Je hersenen ontwikkelen zich als je uit je comfortzone stapt

De ontwikkeling van onze hersenen heeft nooit stilgestaan, dit komt door de neuroplasticiteit. Dat betekent dat ze altijd alles kunnen leren. Alleen houden ze de snelheid van alle veranderingen van de moderne wereld niet bij. De moderne wereld verandert namelijk ontzettend snel, vele malen sneller dan je de afgelopen decennia voor mogelijk hield. Je kunt altijd iets leren of veranderen dankzij neuroplasticiteit, vanaf je geboorte tot het moment dat je overlijdt. Als je iets nieuws wilt aanleren, dan kan dat! Iedereen kan dat. In hoeverre het lukt hangt af van de focus die je erop legt en de tijd en energie die je erin steekt.

Neuroplasticiteit

“Ik doe dit al jaren dus kan het ook niet meer veranderen” Wellicht een uitspraak waarvan mensen ook echt geloven dat het zo is. Dat je op een bepaalde leeftijd niet meer kunt veranderen. Het moeten doen met de patronen die ingesleten zijn in je hersenen? Nonsens! Door de neuroplasticiteit kun je alles wat je anders zou willen doen in je patronen, je lifestyle en je believes over jezelf of je leven, gewoon aanpassen. Ik zeg nu wel “gewoon” maar het behoeft wel de nodige aandacht, net zoals je als kind leert lopen en fietsen, daar is ook aandacht en tijd voor nodig. Zo geldt dat voor ingesleten patronen in je hersenen ook. Hoe meer aandacht jij eraan besteedt hoe makkelijker en sneller je kunt veranderen.

Van zandpaadje naar snelweg

Neuroplasticiteit kun je zo zien: je hersenen leggen met nieuwe informatie een zandpaadje aan. Hoe vaker er informatie binnenkomt over dit onderwerp, hoe dieper het zandpad wordt. Het wordt uiteindelijk een fietspad, een autoweg en een snelweg. Hoe breder de snelweg over dat onderwerp, hoe meer verstand jij ervan hebt. Of hoe beter je iets kunt (denk bijvoorbeeld een instrument bespelen). Op een gegeven moment ontstaat er een heel netwerk van wegen van alle informatie waar jij je dagelijks mee bezighoudt Die wegen kunnen ook weer afgebroken worden, maar daar is veel overredingskracht voor nodig. Waarom zou je iets afbreken wat er al zo stabiel ligt, vragen de hersenen zich dan af. Dat kost alleen maar energie…

Neuroplasticiteit werkt het beste bij onderwerpen waarin jij geinteresseerd bent. Bijvoorbeeld over sport, als je daarin geïnteresseerd bent. Of over voeding, als je daar graag alles over wilt weten. Of als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren. Je hersenen zuigen de kennis als een spons op en maken een soort zandpaadje aan. Dit zijn verbindingen tussen neuronen en zo wordt er een database gemaakt van wat belangrijk is en wat niet. De zandpaadjes worden langzaamaan fietspaden en hoe langer en meer jij over iets leert, hoe meer er een snelweg wordt aangelegd. Dit wordt de vaste route die je hersenen zullen pakken. Je kunt je dus wel voorstellen dat hoe ouder je bent en hoe vaker je die snelweg hebt genomen, hoe meer ingesleten de patronen zijn. Hoe moeilijker het dus is om te veranderen en patronen aan te passen.

Ongeacht leeftijd kunnen we altijd blijven leren. Het is wel zo dat een jonger persoon makkelijker nieuwe zandpaadjes en wegen aanmaakt dan bijvoorbeeld iemand van 65. Dan duurt het iets langer. Onthoud dus; jouw neuroplasticiteit werkt altijd voor je, ook nu je deze blog aan het lezen bent!

Werk aan je eigen weggetjes

Een goed voorbeeld om je plasticiteit voor je te laten werken is om uit je comfortzone te komen. Dan ontstaan er nieuwe verbindingen, die weggetjes waar ik het over heb. Je ontwikkelt en verandert daarmee je gedrag, je denkwijze, je mindset, je gevoelens en je handelen.

Je comfortzone, dat is alles waarmee je bekend bent en wat voor je hersenen heel veilig aanvoelt. Het is prettig om binnen die grenzen te blijven, want alles wat je binnen die grenzen doet, gaat op de automatische piloot en kost je minder energie. Maar daarbuiten die grenzen, daar werkt jouw neuroplasticiteit het beste voor je, daar zet je je hersenen aan het werk. Daar ontwikkel jij je als persoon. Buiten je comfortzone gaan dat doet iets bijzonders voor je hersenen. Op die manier ontwikkel je nieuwe netwerken, de zandpaadjes waar ik het eerder over had. Die ervoor zorgen hoe je gedrag is, hoe je denkt, hoe je voelt en hoe je ontwikkelt. Op deze manier ontwikkel je je hersenen op een flexibele manier, maar dus ook jezelf als persoon.

Zo kom je uit je comfortzone

Uit je comfortzone gaan, kan heel gemakkelijk en kun je vanaf vandaag makkelijk in je bestaande rituelen toepassen: ga eens op een andere manier naar je werk: een andere weg of ander vervoer. Probeer eens een andere hobby uit: wordt creatief, breien, punniken, schilderen, tekenen. Iets wat je nog nooit gedaan hebt? Misschien een instrument leren bespelen of een ander recept uitproberen? Spreek eens een onbekend persoon aan, vraag eens aan een collega die je niet vaak spreekt hoe het gaat en hoe het weekend is geweest. Geef eens wat vaker een compliment aan iemand die wat verder bij je vandaan staat of juist aan diegene die heel dichtbij staan.

Tip: dat beweging goed voor is, wist je vast al, maar wist je ook dat 20 minuten bewegen per dag al je neuroplasticiteit vergroot waardoor je veel makkelijker veranderingen kunt doorvoeren en nieuwe dingen kunt leren?

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF