Geluk. Het is wat iedereen nastreeft in het leven, dit zit namelijk van nature in ons als mens. Daarom willen we ook presteren, groeien en ontwikkelen. De een zoekt het in voldoening uit hard werken. De ander in zoveel mogelijk zintuiglijk genot. Weer een ander in spiritualiteit. Maar maken deze zaken ons wel echt gelukkig? En wat betekent gelukkig zijn nu eigenlijk? Onze brein-expert, Charlotte Labee, legt dit uit.
Wat is geluk?
Nee, er bestaat niet zoiets als een permanente gelukstoestand... Wat je wél kunt ervaren, zijn intense geluksmomenten. Dat lukt alleen als jouw brein in optimale gezondheid en balans verkeert. Dan zullen de geluksmomenten steeds vaker voorkomen en kan je er ook bewust van worden dat die momenten er zijn. Veel van onze geluksmomenten zitten in kleine dingen, maar door de ratrace waar we vaak in leven zo aan ons voorbijgaan.
Daarom is Brain Balance de eerste stap als je gelukkiger wilt worden. Geluk ervaren begint in de hersenen. Die wil je geven wat ze nodig hebben. Zo kom je geleidelijk in een flow van steeds meer geluksmomenten terecht en besef je uiteindelijk diep van binnen: ik ben gelukkig! Die flow bepaalt namelijk jouw hele gemoedstoestand. Hoe sta je in het leven? Hoe ga je om met jezelf? Hoe ga je om met anderen? Hoe presteer je? En ben je gezond of niet?
Hoe kan ik gelukkig zijn of worden?
Wat gelukkig maakt, verschilt per persoon. Toch zijn er op dit vlak veel overeenkomsten. Denk aan een positieve mindset, genoeg sociale contacten, een goede gezondheid en voldoening uit je werk. Ik denk persoonlijk dat het grootste geluksmoment zit in aandacht en liefde, voor elkaar en met elkaar. Onze hersenen zijn dan ook sociale dieren, dus niet gek dat ze daar gelukkig van worden.
Deze dingen maken ons niet gelukkig: gezondheidsproblemen (fysiek of mentaal), relatieproblemen, opstapelende deadlines, stress, gedachten, negatieve mensen, voedingstekorten, slaapproblemen en vermoeidheid. Een gelukkig leven begint dan ook bij het elimineren van de zaken die je ongelukkig maken. Niet geheel toevallig zijn dit vrijwel altijd dingen die ontstaan doordat er disbalans in de hersenen is ontstaan. Je oeroude brein is namelijk helemaal niet ingericht voor de uitdagingen van deze tijd: constant rinkelende telefoons, binnenstromende e-mails, last-minute deadlines en om aandacht schreeuwende WhatsApp-berichtjes. Daar worden je brein, en jij dus ook, niet gelukkig van!
Creëer meer geluk in je leven
Maak je hoofd leger door vaker voor jezelf te kiezen en hiermee jouw stress te reduceren, dan ontstaat er ruimte voor nieuwe en positieve dingen. Voor ontspanning, voor creativiteit, voor neuroplasticiteit. Al deze dingen maken je als mens enorm gelukkig! Dit helpt je, naast het geluks gevoel, om nieuwe gewoonten te leren en jezelf te ontwikkelen in de richting die je wilt. Ineens heb je niet meer het gevoel geleefd te worden, maar leef je het leven zoals jij dat voor je ziet. En de geluksmomenten? Die voel je dan veel intenser.
Gelukkiger worden is dan ook vooral een kwestie van het in balans brengen van je hersenen. Want disbalans betekent mentaal maar ook fysiek problemen. In een hoofd dat tolt van de gedachten en constante vermoeidheid, is het nauwelijks mogelijk om geluk te ervaren. Geef je hersenen daarom de voeding, rust en beweging die ze nodig hebben. En doe dat geen dag, week of maand, maar maak er een structurele gewoonte van voor structurele verandering.
Voel je gelukkiger door jouw balans
Een structurele gewoonte ontwikkelen: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het start bij de holistische benadering van Brain Balance, waardoor je in een andere mindset terechtkomt. Deze nieuwe mindset die je ontwikkelt, noemen we ook wel een growth mindset. Facetten als stressmanagement, beweging, ontspanning en brainfood zorgen ervoor dat je brein weer ruimte heeft voor ontwikkeling en groei. Kortom: je hebt weer de kracht en overtuiging om toe te werken naar je dromen. De growth mindset komt in de plaats van een fixed mindset, die jouw verandering tegenhoudt door angsten en belemmerende overtuigingen. Wanneer deze er zijn kun je geen geluk ervaren. Zo simpel is dat.
Hoe jij je direct gelukkiger voelt
Er zijn enorm veel handvatten die ik je kan geven om jezelf gelukkiger te laten voelen, dit kan in een minuut namelijk geactiveerd worden door de juiste gelukshormonen aan te maken in je brein. Dit kun je zelf gaan aansturen en reguleren. Uiteindelijk bepalen jouw neurotransmitters en hormonen of je geluk kunt ervaren of niet. Daarbij is de conditionering van je hersenen enorm belangrijk, want die sturen weer de aanmaak van deze hormonen en neurotransmitters aan. Dus zodra je deze aanpast, wordt de biochemie in je hersenen ook anders. En daarmee jouw gevoel.
Compliment geven
Iets geven, daar worden we gelukkig van. Het brein is namelijk zo ontwikkeld dat het graag voor een ander zorgt. Iemand anders een geluksmomentje bezorgen, bezorgt jou daarom een goed gevoel. Dit hoeft helemaal geen groot of duur cadeau te zijn, maar door heel simpel een compliment te geven gebeurt er al iets magisch in jouw biochemie. Door iemand een compliment te geven maak jij direct gelukshormonen aan, niet alleen bij jezelf maar ook bij de ander. Start daar maar eens mee en kijk eens wat het doet met jouw geluksniveau. Want een complimentje op zijn tijd kan heus geen kwaad!
Alle gedachten die door je hoofd gaan beïnvloeden jouw dagelijks leven. Lees hier hoe dat kan.
Over Charlotte
Vanaf januari 2020 starten Charlotte haar nieuwe Brain Balance lezingen weer: “Wat we niet hebben geleerd over de werking van onze hersenen”. Jij kunt daarbij aanwezig zijn, klik hier voor de agenda en meer informatie.
https://www.instagram.com/p/B59pqbilE8g/
Na een fikse burn-out kreeg Charlotte Labee verlammingsverschijnselen en belandde bijna in een rolstoel. Na nog flink wat tegenslagen op zakelijk en privégebied hervond zij haar geluk onder andere in het geven van lezingen. Ze volgde diverse opleidingen en trainingen, waaronder Orthomoleculaire opleiding, tot voedinsgexpert tot de verdieping in de neuroscience, NCE, NLP en BMR. Ze ontdekte dat de hersenen een grote rol spelen in de weg naar een happy life in balans. En daar is niks moeilijks aan. Met haar methode ontdek je wat jij nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.