honing

Honing, medicijn of gif?

Honing is in de Ayurveda een waar medicijn. Het is de drager voor vele kruiden, zodat we de kruidenmedicijnen beter kunnen opnemen in ons lichaam. Honing is anti-kapha dosha en is versterkend voor de ojas (de levensenergie). Vaker honing toevoegen aan je voeding helpt de enzymen aanmaken en deblokkeert de bloedvaten. Het helpt bij een trage spijsvertering, ademhalingsproblemen en keelpijn. Honing is een medicijn, en met goede honing maak je jouw lichaam werkelijk schoon. Toch valt het mij geregeld op hoe weinig mensen weten over honing, en met name over de manier van gebruik.

In de lente is het verstandig om honing in te zetten, maar hoe doe je dit op een manier die je gezondheid ook werkelijk kan ondersteunen? Weten hoe je medicijnen zoals honing gebruikt, is nodig om de vruchten ervan te plukken. Maar het is ook goed om te weten wat je beter niet kunt doen.

Wat moet je niet doen?

“Maar.. ik heb dit altijd aan mijn kids gegeven!” Ik hoor het een dame tijdens een one day retreat zeggen.

Voeg honing niet toe aan water dat warmer is dan 37 graden. Als honing verhit wordt, zal het toxisch worden. De moleculen in honing veranderen en klonteren samen, waardoor bij inname van de geklonterde honing ook de bloedvaten beginnen dicht te gaan. Zo wordt er ama (afvalstof) gecreëerd. In koude honing blijven de toxische moleculen in de honing zitten, bij hitte komt dit vrij. Toch zien we in restaurants bij gember- en pepermuntthee altijd een staafje honing liggen. Gelukkig (in dit geval) is er op de markt meer suikerwater dan werkelijke honing te krijgen. Daarnaast kan je lichaam heel lang omgaan met toxinen die binnenkomen.

Hoe kies je een goede honing?

Hoe je het beste een honing kunt kiezen is even een werkje. Op de markt is veel honing te verkrijgen van bijen die suikerwater drinken en zo de honing kunnen produceren. Imkers hebben het moeilijk, de bijenpopulatie is schaars aan het worden. Kiezen voor een werkelijke honing is dan ook niet zo gemakkelijk meer. Pure honing proeft als meer wrang dan zoet. Ook de nasmaak is anders. Een testje om goede honing te toetsen doe je door een druppel honing op warm water te laten drijven, want een goede en pure honing blijft werkelijk drijven en een suikerwater honing zal naar de bodem zinken.

Draag je steentje bij aan de bijenpopulatie

Om de bijen te ondersteunen doe je er goed aan om bloemen te planten op je balkon of in je eigen tuin. De bijen zullen je heel erg dankbaar zijn en we houden de natuur zo beter in stand. Onze bijen zijn ontzettend belangrijk voor de natuur!

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Jolinde Lampe, Ayurvedische therapeut en Pilates en Yoga teacher. Jolinde is één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram @iloveayurvedanl.