fbpx

Ayurveda en de kracht van een lente detox

De lente is aangebroken en dat betekent tijd voor een grote schoonmaak! Volgens de Ayurvedische leer is de lente het moment om je te ontdoen van alle laagjes die je niet langer nodig hebt. In dit artikel lees je waarom een lente detox een goed idee is en hoe je deze zelf kunt vormgeven.

Waarom een lente detox?

Dag in dag uit is jouw lichaam bezig om allerlei input te verwerken en te voorkomen dat schadelijke stoffen jouw lichaam binnenkomen of om deze stoffen af te voeren. Deze schadelijke stoffen komen niet alleen uit bewerkte voeding, maar ook uit de lucht die je inademt, psychologische stress en onverwerkte emoties. Gelukkig is jouw lichaam enorm intelligent en is ze over het algemeen prima in staat om dit voor elkaar te krijgen. In het proces van al deze activiteiten ontstaat er wel altijd een substantie wat we in Ayurveda Ama noemen. Dit kun je zien als bijproduct van je vertering. Het is als het ware een laagje wat blijft plakken in je organen en je energiekanalen. Ama is vaak een veroorzaker van een suboptimale spijsvertering met klachten als een opgeblazen of een zwaar gevoel na de maaltijd, hoofdpijnen, moeheid, onregelmatige stoelgang, minder energie en focus en een verminderde weerstand. In Ayurveda wordt daarom aangeraden om minimaal 1x per jaar een detox te doen waarin je je ontdoet van ama, waarbij je tegelijkertijd ook de ruimte neemt om je geest en ziel op te schonen. Het is een holistische reset, waarbij je lichaam, geest en ziel weer in balans brengt.

Na een detox voel je je over het algemeen lichter, werkt je spijsvertering beter, is je metabolisme meer in balans en ervaar je meer mentale helderheid en rust. Je geeft je weerstand een enorme boost en bovendien is het een goed moment om je gewoonten en patronen onder de loep te nemen.

Ayurveda betekent leven met de natuur

Ayurveda is gebaseerd op de wetenschap dat alles uit de 5 elementen bestaat en we die elementen ook overal in terugvinden. De 5 elementen zijn aarde, water, vuur, wind en ether. Je vindt ze terug in mensen, dieren, planten en alle materialen. Maar ook in het verloop van tijd. Zo hebben bijvoorbeeld bepaalde dagdelen meer wind en andere weer meer aarde of vuur en dit vindt je ook terug in de seizoenen.

In de Lente maken we een transitie van een zware, donkere en meer inwaartse energie naar een lichte, warme en uitgaande energie. De late winter en het vroege voorjaar is het seizoen van aarde en water, wat bekend staat als Kapha dosha. Het late voorjaar en de zomer is het seizoen van Vuur en Water, wat bekend staat als Pitta dosha. Zodra het zonnetje wat vaker tevoorschijn komt smelt ze als het ware jouw gestagneerde wateren, zoals dat ook gebeurd in de natuur om je heen. Je kunt dit zien als een natuurlijk reinigingsproces van je lichaam. Omdat je echter ook wat laagjes stof en ama hebt opgebouwd kan het zijn dat deze blokkades vormen in jouw organen en energiekanalen. Daarom ervaren mensen vaak verkoudheden, hoofdpijnen, griep en moeheid in het voorjaar. Met een lente detox ondersteun je het natuurlijke reinigingsproces van jouw lichaam waarin je gebruikt maakt van de cycli van de natuur.

Een Kitchari detox

Ayurveda adviseert en simpele aanpak waarbij de detox prima te combineren blijft met werk of een gezinsleven. Dit is vaak veel effectiever op de lange termijn en veel zachter voor jouw lichaam. Je kunt zo een detox dus ook prima vanuit huis doen. Blijf dicht bij jezelf en blijf observeren wat het met je doet. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of ben je onder behandeling bij een arts; vraag dan eerst even persoonlijk advies.

Traditioneel wordt een detox in Ayurveda vaak gedaan door met een mono-dieet van Kitchari. Kitchari staat bekend om haar reinigende en voedende eigenschappen en bevat de 6 smaken waardoor ze je spijsvertering optimaal ondersteunt. In een detox periode bereid je je lichaam eerst voor door een paar dagen koffie, suikers, alcohol, zuivel, vlees, vis en geraffineerde producten uit jouw dieet te schrappen. Daarna eet je een paar dagen alleen kitchari. Je hebt in deze detox dus geen honger, maar toch is hij heel effectief. Na deze dagen bouw je weer langzaam op naar een volwaardig, gezond dieet. Je geeft je spijsvertering een serieuze break van al haar activiteiten waardoor jouw lichaam zichzelf op een diep niveau kan reinigen. Tijdens een Ayurvedische detox kun je het reinigingsproces ondersteunen met milde bewegingsvormen en aanpassingen in je lifestyle. Maar omdat er heel wat emoties kunnen loskomen en je misschien aanloopt tegen hardnekkige gedachtenpatronen is genoeg rust nemen ook essentieel.

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Karen van Ginkel, Ayurvedisch practitioner en dharma coach. Karen is één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram.WENDY Voorjaarsspecial

Manifesteer je eigen leven


Een special vol mooie interviews over het vinden van je levenskracht en het creëren van je eigen succes. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF