fbpx

Zo bereid jij je voor op een ideale zomer, volgens Ayurveda experts Cielke en Marleen

In januari voelt het vaak alsof er nooit meer zon zal zijn en je dat leuke zomerjurkje voor altijd in de kast kunt laten liggen. Oké, een beetje dramatisch, maar heb jij niet ook dat je eerst denkt: De zomer is nog heel ver weg en vervolgens denk je: Huh, is het nu al zomer?’

Binnen Ayurveda zijn de seizoenen heel belangrijk. Elk seizoen vraagt namelijk om andere tips op het gebied van voeding en leefstijl. Hoe beter jij je meebeweegt met het seizoen, hoe minder klachten je ervaart en hoe fijner je je voelt, zowel lichamelijk als emotioneel.

De drie soorten body/mind- types

Er zijn drie soorten body/mind- types binnen Ayurveda, we noemen dit ook wel dosha’s. We hebben Vata, Pitta en Kapha. Iedereen heeft alle drie deze typen is zich, maar bij iedereen is deze verhouding anders. Zo kun je echt een Pitta type zijn, maar ook combinatie van twee dosha’s, dus Pitta / Vata. Heel soms heb je van alle dosha’s evenveel, dit noemen we tridosha.

Ook de seizoenen verdelen we in Vata, Pitta en Kapha tijd. Het is nu zomer, dus dat betekent dat het het Pitta seizoen is. In Ayurveda is deze zin heel belangrijk: ‘Tegengestelde eigenschappen balanceren elkaar en gelijke eigenschappen versterken elkaar.’ Als we kijken naar Pitta, zien we dat deze dosha voornamelijk uit het element vuur bestaat, met een klein beetje water. De zomer is ook een periode van veel hitte. Pitta dosha heeft daarom in de zomer ook de grootste kans om uit balans te raken. Vooral voor mensen bij wie Pitta al hoog is. Vandaar ook dat het voor veel mensen best een uitdagend seizoen kan zijn.

Heet + heet = oververhitting, snap je? 😉

Maar goed nieuws! Er is heel veel dat jij kunt doen om een heerlijke zomer te krijgen.

Laten we eerst eens kijken welke klachten je kunt ervaren als Pitta uit balans raakt:

 • Oververhitting
 • Huidproblemen zoals eczeem, uitslag en acne
 • Spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur en losse ontlasting
 • Prikkelbaarheid en boosheid
 • Kritisch zijn op jezelf
 • Burn-out
 • Bloedend tandvlees
 • Stinkend zweet en / of menstruatiebloed

Drie tips om je Pitta in balans te houden tijdens de zomer:

 1. Voeding:

De zomer is het seizoen waarin onze spijsvertering op z’n zwakst is. Door de warmte staan onze poriën namelijk open en verdwijnt de interne warmte van ons spijsverteringsvuurtje. Daarom is het belangrijk om de volgende tips toe te passen:

 • Eet verkoelende, hydraterende voedingsmiddelen zoals komkommers en watermeloen.
 • Vermijd pittig, zuur en zout voedsel, omdat dit het vuurelement verhoogt.
 1. Drinken:
 • Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Kokoswater is perfect! Of water op kamertemperatuur, niet ijskoud, dit dooft jouw spijsverteringsvuur. Ook lekker: water met verkoelende kruiden zoals munt of koriander.
 • Wees extra voorzichtig met alcohol, aangezien dit heel verhittend is.
 1. Leefstijl:
 • Relax! Niet te veel willen op een dag… plan je agenda wat leger.
 • Ga niet bakken en braden in de zon, jouw Pitta dosha zal je dankbaar zijn.
 • Ga zwemmen in koud water of rustig wandelen in het bos.
 • Gebruik de geuren kamille, lavendel en munt, deze werken verkoelend.
 1. Yoga en Meditatie:
 • Mediteer het liefst in de ochtend, dan is het nog lekker koel.
 • Doe yoga-asana’s die verkoelend werken, zoals de maan-groet (Chandra Namaskar).

Alles over Ayurveda- Summer in Balance week

De zomer kan een uitdagende tijd zijn als jij een hoge Pitta-dosha hebt, maar met de juiste aanpassingen in je dagelijkse leven, kun je er echt enorm van genieten. Ondanks dat het soms best lastig kan zijn, dat weten wij ook!

Speciaal daarvoor hebben we de ‘Alles over Ayurveda – Summer in Balance week’ bedacht. Dé week waarin wij jou – op een simpele manier – helpen om fit & vol energie de zomer door te gaan. Wij helpen je met gezonde (simpele) en lekkere recepten. Daarnaast geven we je veel tips en praktische handvatten voor meer energie, minder gezondheidsklachten, beter slapen, hormonale balans en minder (vakantie) stress!

Dit alles op een laagdrempelige manier, waardoor het voor iedereen makkelijk vol te houden is.

Hoe gaan we dit doen?

In 5 dagen gaan we onszelf op een simpele manier in balans brengen met Ayurveda, zodat jij precies weet hoe jouw lichaam & mind in balans komen.

Voor jou, als lezer van de Wendy, krijg jij bijna 50% korting! Van €54,- euro voor €29,-. Meer informatie vind je hierWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF