fbpx

8x Ayurvedische tips voor je spijsvertering

Als je last hebt van spijsverteringsproblemen, kan Ayurveda helpen. Er zijn veel spijsverteringsproblemen te wijten aan voedings- en levensstijlkeuzes. Dat is eigenlijk goed nieuws, want het betekent dat we onze gezondheid in eigen handen kunnen nemen. Ayurveda is sterk geïndividualiseerd, dus je zult het meeste voordeel halen uit het werken met een ervaren arts die jouw spijsverteringsprogramma kan afstemmen op jouw specifieke behoeften. In de tussentijd volgen hier enkele algemene tips om je spijsvertering te versterken.

Goed kauwen

Kauw je eten goed. Ayurveda zegt dat hoe je eet zelfs belangrijker is dan wat je eet. Een van de gouden eetregels van Ayurveda luidt dat je elke hap voedsel 32 keer moet kauwen. (Het is de eerste stap in je spijsverteringsproces, dus je kunt het net zo goed goed doen!) Goed kauwen moedigt je ook aan om langzamer en bewuster te eten, wat ook door Ayurveda wordt aanbevolen.

Geen stress

Eet niet als je gestrest, boos of verdrietig bent. Wanneer je gespannen of emotioneel getriggerd bent, bevindt je zenuwstelsel zich in de vecht-of-vlucht-modus, niet in de rust-en-vertering-modus. Het zal dus moeilijker zijn voor je lichaam om voedsel goed te verteren. Doe in plaats daarvan een ontspannende oefening of activiteit en eet later, wanneer je rustig bent.

Regelmaat

Eet regelmatige maaltijden, op de juiste momenten van de dag. Eet ‘s ochtends een voedzaam ontbijt; je grootste maaltijd van de dag rond het middaguur, wanneer de zon (en je spijsverteringsvuur) het sterkst is; en een lichter diner vóór zonsondergang, voordat je agni verlaagt. Eet je maaltijden en snacks niet te dicht bij elkaar; dit kan je agni (spijsverteringsvuur) overweldigen en leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en andere vormen van indigestie. En geen midnight-snack; je zult er de volgende ochtend spijt van krijgen!

Lokaal en seizoensgebonden voedsel

Eet lokaal, seizoensgebonden voedsel. Wat er in de buurt groeit, is het gezondste voor je spijsverteringsstelsel. Vanuit ayurvedisch oogpunt bevat vers voedsel dat door de zon is gerijpt meer prana (levenskracht) dan voedsel dat duizenden kilometers van je vandaan komt.

Wandel na het eten

Maak een wandeling na de maaltijd. Het eeuwenoude Ayurvedische voorschrift om na een maaltijd minstens 15 tot 20 minuten te wandelen, zorgt ervoor dat het voedsel sneller door de maag beweegt. Een onderzoek onder diabetespatiënten toonde aan dat het ook de bloedsuikerspiegel na het eten kan verlagen.

Slaap voldoende

Zorg voor acht uur slaap. Slaap heeft veel te maken met een goede spijsvertering. De rust-en-verteringsfunctie van het centrale zenuwstelsel bereikt zijn hoogtepunt als we slapen. Slecht slapen leidt daarentegen tot allerlei problemen die spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Yoga nidra

Probeer yoga nidra. Yoga nidra, een diepe ontspanningsoefening, kan ook de rust-en-spijsverteringsfunctie inschakelen. Probeer het eens als je een slechte nachtrust hebt gehad, of voor het slapengaan. Een ervaren yogaleraar kan je door het proces leiden, of je kunt online begeleide audio-opnamen vinden.

Eet bewust

Oefen met bewust eten. Als je te maken hebt met spijsverteringsproblemen, kijk dan hoe je met stress omgaat. Vertraag, zowel in je leven als in je eten. Oefen met bewust eten in een rustige, stille omgeving. Gun jezelf een warme sesamoliemassage. Beoefen wat zachte yoga en haal langzaam en diep adem.

Spijsverteringstips voor je Dosha:

1. Voor een trage, kapha-onevenwichtige spijsvertering: Maak een ayurvedische slaapmuts met pipali (ook bekend als pepper longa of lange peper), kaneel en kardemom gemengd met amandelmelk.

2. Voor zure, door pitta verergerde spijsvertering: Neem een eetlepel venkelzaad in een liter water en drink een kopje aan het einde van een maaltijd, of kauw op een paar venkelzaadjes.

3. Voor onregelmatige, door vata geïnduceerde spijsvertering: Drink ‘s avonds een kopje amandelmelk gemengd met snufjes gember, kaneel en kardemom.

Weet je niet welke dosha je hebt? Doe de test!

I love Ayurveda

I love Ayurveda is hét Ayurveda platform en dé Ayurveda community van Nederland en België.  Dit is dé plek waar jij leert hoe Ayurveda ook jouw leven transformeert. Zodat jij meer balans ervaart in jouw dagelijks leven. Hier leer jij meer over Ayurveda en hoe Ayurveda kan bijdragen aan meer balans in jouw dagelijks leven.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF