fbpx

Fajah Lourens over een gezonde levensstijl: ‘Gelukkig zijn is een keuze’

Op 5 januari verscheen de vernieuwde versie van de bestseller Killerbody van Fajah Lourens: Killerbody lifestyle. Mindset speelt een belangrijke rol bij diëten en daarom wordt daar in dit boek extra aandacht aan besteed. Wendy Online sprak met Fajah over haar nieuwe boek, haar gezonde levensstijl en mindset. 

Wat vind jij zo belangrijk aan het hebben van een gezonde lifestyle?

‘Het lijkt me fantastisch om fit oud te worden. Ook omdat je veel meer kan doen, meer kan meemaken en je kleinkinderen kan leren kennen. Ik denk dat als we jong zijn, we minder vaak stilstaan bij wat we in onze mond proppen. We denken dan niet na over het effect dat het heeft op latere leeftijd op onze gezondheid. Daar ben ik veel meer van bewust. Ik vind het belangrijk dat je je goed voelt. Voeding en beweging heeft veel invloed op je staat van zijn.

Ze zijn er onlangs in de westerse wetenschap achter gekomen dat je tweede brein in je darmen zit, dat communiceert met je brein. In de oosterse geneeskunde wisten ze dat allang. Als je darmstelsel goed in balans is, voel je je ook lekker. Als je veel suikers eet, heb je continue pieken. Je lichaam moet continue insuline aanmaken en kakt daarna weer in. Als je een goede voeding eet, voel je je ook echt veel beter. Ook als je beweegt. Je hoeft niet elke dag keihard te gaan trainen of in de sportschool te staan, maar je moet wel bewust bewegen. Helemaal nu we thuis aan het werk zijn en de hele dag zitten, is het belangrijk om af en toe even te rekken en strekken. Het heeft allemaal te maken met hoe je je wilt voelen. Dus niet per se hoe je eruit wilt zien.’

Betekent dat ook nooit meer snacken?

‘Ik snack nog regelmatig. Laatst heb ik een hele zak met chocolade pepernoten opgegeten. Als ik eenmaal begin, moet het ook op. In het nieuwe boek leg ik uit dat je jezelf niets moet ontnemen. Dat heeft geen zin. Als je tegen jezelf zegt dat iets niet mag, wordt het een beladen onderwerp. Calorieën tellen, de hele mikmak. Daardoor wil je het juist wel. In het boek leg ik uit dat je tegen jezelf moet zeggen dat het wel mag, maar dat je er niet voor kiest. Omdat je wil afvallen of van je suikerverslaving af wil.

We genieten tegenwoordig ook bijna niet meer van eten. We stoppen zo weer een koekje in onze mond. Doe het niet elke dag, maar pak er je momentje voor om je lekkerste lekkernij te eten. Dan hoef je je er niet schuldig om te voelen en geniet je er extra van. Van zo’n zak pepernoten heb ik achteraf geen spijt. Ik heb er op dat moment van genoten. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Maak een afspraak met jezelf dat je mag snoepen, maar kies daar de zondagmiddag voor en geniet van wat je eet. Dan kan je ook naar een doel toewerken.’

Probeer je je kinderen ook te behoeden op het effect van ongezond eten?

‘Het heeft geen zin om mijn kinderen tegen te houden in het eten van bepaalde dingen. Ik luisterde ook niet naar mijn ouders. Ik kreeg een spaarpot van mijn vader, met 750 rijksdaalders, daar kocht ik ook altijd milkshakes van. Mijn zoon doet dat ook. Hij gaat ook op de fiets naar de snackbar om een milkshake te halen. Ik vertel ze veel over gezonde voeding, dat deed mijn moeder ook.  Ik leer ze over balans en suikers, maar ze doen er nog niks mee. Ik zie wel dat het met elkaar te maken heeft. De futloosheid en het ongezonde eten. Ze komen er vanzelf wel achter.’

Wat is je doel met je nieuwe boek?

‘Ik hoop dat mensen gelukkig worden. Afgelopen jaren heb ik veel mensen gesproken. Het viel mij op dat mensen denken dat ze ongelukkig zijn omdat ze overgewicht hebben, maar eigenlijk overgewicht hebben omdat ze ongelukkig zijn. Daar heb ik echt op ingehaakt.  Je bent veel meer dan een lijf. Je bent niet je cellulitis, je dikke benen of die vetrol op je buik.

Er staan ook acht interviews in het boek van mensen die zijn teruggevallen en mensen die niet zijn teruggevallen in hun oude patronen. Je ziet heel goed het verschil. De mensen die zijn teruggevallen zaten allemaal niet lekker in hun vel. Verder staan er allerlei opdrachten in het boek die mij hebben geholpen, waar ik kracht uit put. Henrike Weerstand, een psycholoog, heeft over het doorbreken van patronen geschreven. We gaan eerst in op: waarom eet ik dat?  Wees lief voor je lijf. Vanuit dat gevoel gaan we eventueel op dieet. Als je maar vijf kilo af wilt vallen, moet je je mindset veranderen. Een dieet is voor mensen met overgewicht.’

Wat moeten we veranderen aan onze mindset?

‘We focussen ons op wat we niet willen. Focus je op wat je hebt. Iedereen mag blij zijn met zijn of haar lijf: dik, dun, lang, kort, welke kleur dan ook. Zoveel dunne meisjes sturen mij berichtjes dat ze nog niet tevreden zijn met hun lichaam. Die meiden moeten ook body positieve worden. Iedereen moet blij zijn met zichzelf. Hou op met het vergelijken van jezelf met een ander. Kijk naar jezelf. Wat maakt jou gelukkig? Sta in je eigen kracht.

Ik heb ook een lichaamsdeel dat ik niet zo mooi vind. Ik moet daar niet op focussen. Het is moeilijk om het positief te bekijken. Kijk naar wat anders, zodat je in een fijn gevoel terecht komt. Er is vast iets wat je wel mooi vindt aan mezelf.’

Waar zou je nog een boek over willen schrijven?

‘Ik zou nog graag een boek willen schrijven dat helemaal over mindset gaat. Hoe werk je naar succes? Met al mijn tips, tricks en ook een biografisch stuk. Ik heb veel dingen doorstaan en ben daar ook uitgekomen.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fajah Lourens (@fayaofficial)

Lees meer inspirerende en amuserende tips:

Tom Waes over zijn nieuwe reisprogramma: ‘Iedereen verwelkomde mij met open armen’

Ferry Zandvliet brengt boek uit 5 jaar na Bataclan: ‘Het heeft mijn leven verrijkt’

Met deze 5 Netflix tips verveel je je niet meer tijdens deze coronatijdWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF