fbpx

Zo voorkom je een herfstdip bij je darmbewoners!

De zomer is voorbij en de dagen vol zon, zee en vitamine D zijn ten einde. In de herfst regent het, wordt het later licht en voelen veel mensen zich vaak moe. Maar ben jij vermoeid of zijn je darmbewoners vermoeid? Deze vijf tips van Poepdokter Nienke Gottenbos voorkom je een herfstdip!

1. Eet herfstgroenten

In de zomer zijn salades natuurlijk heerlijk. Maar het meeste ‘zomervoedsel’ doet weinig voor je darmflora. Je bacteriën hebben namelijk bepaalde vezels nodig om te overleven, en die vind je in groenten zoals pompoen, zoete aardappel, pastinaak en bonen. Eet die dus vanaf nu weer wat meer, want in ruil daarvoor maken je darmbacteriën extra energie aan! Eet niet te veel in één keer, want je bacteriën moeten na de zomer weer even wennen aan zoveel lekkere hapjes.

2. Ga naar buiten in de ochtend

De opkomende zon zet onze biologische klok gelijk. Ga daarom zo snel mogelijk na het opstaan, als de zon net opkomt (of gewoon zo vroeg mogelijk in de ochtend) naar buiten. Het ochtendlicht zorgt dat je natuurlijke cortisolpiek op gang komt. Cortisol kennen we als ‘stresshormoon’, maar is ook heel belangrijk voor voldoende energie! 10 minuutjes ochtendlicht is al voldoende. En ja – dit trucje werkt ook als het bewolkt is, dus dat excuus kun je gerust aan de kant schuiven.

3. Laat je vitamine D prikken

In de zomer is het vaak niet nodig om vitamine D bij te slikken, omdat we voldoende aanmaken onder invloed van zonlicht. Let op: je moet daarvoor wel daadwerkelijk buiten zijn geweest, af en toe ook zonder zonbescherming – anders maak je nog geen D aan. Maar in de herfst zitten we weer grote delen van de dag binnen, en bovendien is de zon niet sterk genoeg meer om vitamine D aan te maken. Laat daarom je vitamine D-waarde even bepalen bij de huisarts. Zit je lekker hoog (100 of hoger), dan red je het misschien wel deze winter. Maar is je waarde nu aan de lage kant (80 of lager), dan is bijslikken in de winter verstandig! Laat je waarde in de lente nog een keer bepalen om te zien of die erg is gezakt.

4. Laat de koffie staan

Zo verleidelijk als je moe bent: een stevige opkikker in de vorm van koffie of energydrink. Maar wist je dat je daar juist vermoeider van wordt? Cafeïne geeft je ‘geleende’ energie uit je eigen voorraad – die je op een gegeven moment dus moet terugbetalen. Bovendien zit er na 6 uur nog 1/2 en na 12 uur nog 1/4 van de cafeïne in je bloed! Drink je laat op de dag nog koffie, dan gaat je slaapkwaliteit achteruit en word je minder uitgerust wakker. Dan staat de volgende kop koffie alweer te lonken, en zo houd je jezelf in een vicieuze cirkel van energiepieken en -dalen…

5. Eet gefermenteerde groenten

Vroeger, voordat de koelkast werd uitgevonden, fermenteerden we onze groenten om ze langer houdbaar te maken. Na de laatste verse oogsten aten mensen veel zuurkool, kefir en andere gefermenteerde producten. Dat is onze natuurlijke probiotica! De gezonde bacteriën in gefermenteerd voedsel zorgen niet alleen voor een volle smaak, maar zijn ook hulptroepen die jouw eigen darmflora te hulp snellen. Ze houden je darmen gezond en zorgen dat je eigen darmflora zich goed voelt; samen ondersteunen ze je immuunsysteem zodat het sterk veerkrachtig wordt. Zo kom jij de herfst wel door!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF