fbpx

Ferry Zandvliet brengt boek uit 5 jaar na Bataclan: ‘Het heeft mijn leven verrijkt’

Het is vijf jaar geleden dat Ferry’s leven stil stond. Op vrijdag 13 november 2015 werd er bij het muziekcentrum Bataclan een terroristische aanslag gepleegd. Ferry was één van de overlevenden, samen met zijn drie vrienden. Vijf jaar later blikt hij terug naar deze tijd in zijn boek Souvenirs, Beter dan Bataclan. Een persoonlijk en meeslepend verhaal.

In 2016 sprak Wendy met Ferry voor ons blad over de aanslag. ‘Ons leven is voor altijd veranderd. Als ik een beetje weg zit te dromen, dan pats, komen die beelden terug. Dat liggen in die zaal. Het gevoel dat ik toen had raak ik nooit meer kwijt. Dat komt doordat in zulke situaties je reptielenbrein in werking treedt’, legde Ferry uit. Vier jaar later is Ferry Wendy eeuwig dankbaar. ‘Door haar ben ik in contact gekomen met haar broer Mike. Hij heeft mij op sleeptouw genomen bij het geven van lezingen. Het is dat ik mijn dankwoord moest inkorten, maar anders stonden ze er beiden zeker in. Door hen heb ik een zetje gekregen naar mijn nieuwe carrière’, zegt Ferry.

Souvenirs

‘Nooit had ik gedacht om een boek te schrijven. Het is toevallig zo gelopen, maar het is een fantastisch moment: vijf jaar na Bataclan. Humberto Tan gaf mij vijf jaar geleden de tip om alles op te schrijven, omdat er zoveel op me af zou komen. Vanaf dat moment ben ik een dagboek bij gaan houden. Tijdens mijn lezingen kreeg ik reacties dat ik een boek moest moet schrijven, dat heeft mij overgehaald. Mijn aantekeningen heb ik gebruikt om het boek vorm te geven. Vier jaar lang ben ik bezig geweest met schrijven. Niet continue. Dan schrijf je weer een deel, dan leg je het weer weg, dan verwijder je de helft of begin je toch maar opnieuw.

Steeds was ik net niet tevreden met de versie. Ik vond het zo moeilijk om het af te ronden. Waar wil ik de lezer mee naar huis sturen? Uiteindelijk ben ik in het laatste hoofdstuk gaan terugblikken op eerdere hoofdstukken uit het boek, wat ik ervan heb geleerd en wat de maatschappij hiervan kan leren. Op een gegeven moment had ik niks meer te zeggen en wist ik dat hij eindelijk af was. Het was niet mijn idee om een bestseller te schrijven, maar vooral ter inspiratie en om steun uit te halen. Het is per ongeluk ontstaan. Ik heb er veel tijd in gestopt en heb zoveel positieve reacties gekregen.’

Trauma

‘Veel mensen vragen of het schrijven van het boek mij heeft geholpen om mijn trauma te verwerken. Voor mij werkt dat niet zo. Ik heb mijn trauma verwerkt door er met veel mensen erover te praten. Schrijven helpt wel om mijn hoofd leeg te maken. Elke avond voor ik ga slapen schrijf ik alles op waarmee ik in mijn hoofd heb gezeten en waar ik dankbaar voor ben.

Ik heb geen last meer van mijn trauma. Het is raar om te zeggen, maar de gebeurtenis heeft mij gelukkig gemaakt. Ik heb er zoveel van geleerd en ben kritisch naar mezelf gaan kijken. Het heeft uiteindelijk mijn leven verreikt. Er zijn nog wel momenten dat ik eraan denk, dan heb ik er nog wel last van. Je blijft het een beetje met je meedragen, maar ik heb het een plek gegeven en daar heb ik hard aan gewerkt.’

Souvenirs: Beter na Bataclan is verschenen bij uitgeverij Growing Stories en kost 19,95

Souvenirs - Ferry Zandvliet (gesigneerd)

Lees meer kijk-, luister- en leestips:

5 podcast tips om thuiswerkdagen door te komen

Ex-hockeyster Ellen Hoog en partner Kelvin de Lang over hun nieuwe kookboek

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF