fbpx

Tom Waes over zijn nieuwe reisprogramma: ‘Iedereen verwelkomde mij met open armen’

Tom Waes zoekt het avontuur voor het eerst dicht bij huis in Reizen Waes: Vlaanderen. In zes afleveringen neemt hij je mee naar de mooiste plekken van Vlaanderen. Op 3 januari wordt de eerste aflevering op de Belgische zender Eén uitgezonden. Vanaf 29 januari zal de reeks ook op NPO3 verschijnen. 

Het was dit jaar even anders dan andere jaren. Geen verre reizen. ‘We hadden begin 2020 al vliegtickets geboekt voor een nieuw buitenlands seizoen van Reizen Waes. Maar kort na mijn reis door Japan in februari, lag al het internationale vliegverkeer door de coronacrisis plat en dus gooide ik het roer helemaal om. Ik besloot om hier bij ons op zoek te gaan naar avonturen en interessante verhalen. Omdat ik niet goed wist waar te beginnen, lanceerde ik een oproep aan de Eén-kijker.’ En die reacties kreeg hij. Hij ontving meer dan 6000 tips over vreemde tradities, rare gerechten, mooie plekjes en ontroerende verhalen. ‘Iedereen van ons team mocht de tien mooiste plekjes uitkiezen. Als het bizar was, zijn we er wel naar toe geweest. Er schreven heel veel duivenmelkers. Dat is iets typisch Vlaams. Mensen rijden met een aantal duiven naar Barcelona om ze daar los te laten. Een soort wedstrijd. Dat levert veel geld op. We filmden een man die zijn duif voor 1,5 miljoen euro had verkocht. Een duif…’

Hoe was het om tijdens de coronatijd een programma te maken?

‘In het begin was het niet leuk om te horen dat we niet naar het buitenland konden, maar het is wat het is. We zijn vlak na de eerste lockdown begonnen. Er was social distancing, maar er waren geen mondkapjes meer. Vanaf de aflevering over Vlaams-Brabant gingen we de tweede golf in. In Brussel moesten we zelfs in het bos een mondkapje op. Echt bizar. Het is natuurlijk jammer dat het zo is gegaan. Maar we hebben de meest toffe dingen gefilmd. Zoals een jongen die ons vanuit het midden van de westhoek schreef. Zijn vader is boer. Hij is tegen een stuk metaal aangereden met zijn tractor. Dat metaal was van een tank en die jongen heeft de hele tank nagebouwd. Fantastisch.’

Vlaanderen is een unieke reeks geworden die er zonder het coronavirus wellicht nooit was gekomen. Normaal gezien zoek ik in het buitenland de cultuurshock op, maar “dankzij” het coronavirus heb ik ontdekt hoe schoonheid ook in kleine verhalen of plekken dichtbij huis zit.’

Tom Waes over zijn nieuwe reisprogramma

Foto: Eén

Was je reis even leuk als andere jaren, als je wel naar het buitenland kon?

‘Eigenlijk wel. Per aflevering ontmoet ik vier tot zes bijzondere mensen. Dat deed ik anders in het buitenland ook. Er was geen enorme cultuurshock, maar je merkte zeker verschil tussen Limburgers en mensen uit West-Vlaanderen. Wat ik heel leuk vind is dat ik mijn eigen land veel beter heb leren kennen. Van toeristische plekjes tot plaatsen waar je je ogen uitkijkt. Ik had al veel gezien, maar als normale burger kom je niet overal. Neem bijvoorbeeld de wijk Matonge in Brussel. Een wijk vol Congolezen. Het heeft niet zo’n goede reputatie, daar kom je niet makkelijk. Normaal reed ik die wijk altijd voorbij. Nu werd ik zelfs door de gemeenschap uitgenodigd. Je hoeft het niet altijd ver te zoeken.

Het is vooral een heel warm programma geworden. In het buitenland kent niemand mij. Ze vertrouwen mij niet. Hier stonden ze mij met open armen te verwelkomen. Ze waren allemaal heel open. Iedereen was blij dat we ze kwamen opzoeken. En wij ook.’

Tom Waes over zijn nieuwe reisprogramma

Foto: Eén

Wat is het meest bizarre wat je bent tegengekomen tijdens je reis?

‘Het meest bizarre is denk ik toch de gebakken varkensdarmen. Dat was echt afschuwelijk. Ze proberen me in elk land iets verschrikkelijks te laten eten, zoals een rat. In West-Vlaanderen was ik uitgenodigd bij de Vettige Darmen Club. De vlag dekt de lading. De naam zegt het al: bizar. Ik kan het niemand aanraden.’

Welk stukje Vlaanderen is nou echt het mooist? Waarom?

‘Dat is zo moeilijk. Er zijn zoveel mooie plekken, maar één van de mooiste stukken was het Nationaal park Hoge Kempen. Een ontzettend mooi natuurgebied, net zoals de Veluwe in Nederland.’

Hoe zie je het komende jaar voor je?

‘Het begint toch weer te kriebelen om weer naar het buitenland te gaan. Er is nog zo veel dat ik nog wil zien. Maar realistisch gezien, zie ik het niet gebeuren. Misschien ga ik volgend seizoen wel naar Nederland. Daarvan ken ik ook alleen de typische dingen zoals de Waddeneilanden en Amsterdam.’

Lees meer kijk-, luister- en leestips:

Ferry Zandvliet brengt boek uit 5 jaar na Bataclan: ‘Het heeft mijn leven verrijkt’

Corona proof uitje: bruidsjurken passen bij Brides4fun

Ex-hockeyster Ellen Hoog en partner Kelvin de Lang over hun nieuwe kookboekWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF