Zou jij op een koude winterdag best graag naar de sauna willen, maar zie je er toch tegenop? Bijvoorbeeld omdat iedereen naakt is, omdat je een hekel hebt aan het ijskoude bad erna of omdat je het niet fijn vindt om te zweten? Na het lezen van deze fijne wellnessweetjes ben je om. Wedden?
1. Naakt hóeft geen drempel te zijn
Dat je tijdens een dagje wellness de hele tijd naakt bent, is een misverstand. Sterker nog, het grootste deel van de dag breng je door in je badjas. Alleen in de sauna zelf ben je even naakt. Vind je dat echt té ongemakkelijk, dan kun je naar een speciale badkledingdag gaan.
Waarom men in de sauna doorgaans naakt is, heeft twee redenen. Het is een traditie in de landen waar mensen van oudsher naar sauna’s en badhuizen gaan, zoals Finland, Turkije en Hongarije. En het is hygiënischer. Het zweet (met afvalstoffen) blijft op die manier niet in je badkleding zitten en bovendien kun je beter koelen.
2. De ideale sauna-pose bestaat niet
Het maakt echt niet uit of je gaat liggen of zitten. Voor optimale ontspanning is het alleen belangrijk dat de temperatuur goed verdeeld is. Zorg daarom dat je hele lichaam in dezelfde temperatuurzone blijft. Als beginner kun je het beste op de onderste bank beginnen - daar is het het minst heet. En zorg dat je droog bent. Een nat lichaam gaat het zweten namelijk tegen.
3. Goed koelen is niet per se ijskoud
Heb je ook zo'n hekel aan het koelen? Dan is er goed nieuws! Je bent namelijk absoluut niet verplicht om na elk rondje sauna een dompelbad of een ijskoude stortdouche te nemen. Afkoelen is wel belangrijk, maar dat kan ook in het zwembad of door een rondje te lopen in de tuin. Het is wel essentieel dat je de dag koel eindigt: zo sluit je de poriën van je huid weer.
4. Een rondje sauna is passief sporten
Je hartslag versnelt in de sauna met zo’n vijftig procent. Dit versterkt gezonde lichaamsprocessen, zoals ontgifting en een goede doorbloeding. Een rondje sauna wordt daarom ook wel passief sporten genoemd. Je kunt je lichaam zelfs trainen. Uiteindelijk wordt je lichaam minder gevoelig voor temperatuurverschillen en zul je minder snel kou vatten dan beginnende saunabezoekers.
5. Warmte is een goede pijnstiller
Warmte is een bekende pijnstiller bij spierpijn, rugpijn en pijn door reuma. Door de verbeterde doorbloeding wordt melkzuur in de spieren beter afgevoerd en verkramp je minder snel.
6. Zweten werkt ontgiftend
Je verliest in de sauna 20 tot 40 gram zweet per minuut. Dat is in totaal ongeveer een halve tot anderhalve liter vocht mét afvalstoffen. Zweten werkt dus enorm ontgiftend. Het gaat daardoor infecties tegen, helpt tegen huidproblemen en verhoogt de weerstand. De warmte opent bovendien niet alleen je poriën, maar ook je geest. Zelfs stress zweet je er dus uit. Let wel even op dat je dat vochtverlies compenseert door flink veel water en thee te drinken.
.7 Als je ongesteld bent of zwanger mag je wél naar de sauna
Het is de vraag of je het fijn vindt, maar als je tampons gebruikt, ben je gewoon welkom in de sauna. Veel sauna's verkopen zelfs tampons voor het geval je onverwacht ongesteld wordt.
Ook als je zwanger bent, kun je naar de sauna. Zeker als je al regelmatig ging. Het grootste voordeel: je houdt minder vocht vast tijdens je zwangerschap. Let wel op in de eerste drie maanden: een hogere lichaamstemperatuur kan de kans op een afwijking vergroten. En ben je geen fervent saunabezoeker dan zijn de temperatuurwisselingen én de zwangerschap samen misschien iets teveel van het goede.