Dol zijn op je werk geen garantie voor uitblijven burn out

Ieder jaar spreek ik op het verjaardagsfeestje van een goede vriendin met haar broer. Een 46 jarige orthopeed die altijd met veel passie én plezier over zijn werk praat. Werk waar hij overduidelijk veel tijd doorbrengt en waar hij, naar eigen zeggen, heel veel energie van krijgt. Maar toen ik hem vorige week, na bijna een jaar, weer sprak leek alle energie ineens uit hem verdwenen. Het enthousiasme en de zin leken minder. Hij oogde vermoeid en alle glans was weg.

Hij begreep er niets van. Hij deed toch werk dat hij zo leuk vond? Werk dat hij met zo veel enthousiasme en plezier deed! Dus waar kon hij dan toch zo vermoeid door zijn, vroeg hij zich af. Hij wilde zo graag gas geven voor de dingen waar hij zoveel plezier aan beleefde, maar op de een of andere manier lukte hem dat steeds minder goed.

Uitgeput door z'n eigen enthousiasme

Hij zag niet dat zijn bevlogenheid hem langzaam onderuit had gehaald en ongemerkt had uitgeput. En dat hij door zijn grenzeloze enthousiasme vergeten was om ook nog ergens op te laden.

“Grenzeloosheid is de beste manier om opgebrand te raken”, zei cabaretier Ronald Goedemondt hierover ooit zo mooi.

Lees ook van Suzan: 5x hoe je obsessieve gedachten bant uit je brein

Burn-out

Op de één of andere manier zijn we allemaal gaan geloven dat, zo lang we doen wat we leuk vinden, we daar alleen maar heel veel energie van krijgen. Dat we eindeloos kunnen putten uit een hele grote bron van energie waardoor we altijd maar door, door, door kunnen. We zien niet dat een teveel aan leuk nog altijd te veel is. Dat alles waar we ons voor in moeten spannen (hoe leuk ook) een bepaalde mate van energie kost. Ook werk waar we van houden.

Natuurlijk wordt die mate wel bepaald door hoe leuk of moeizaam iets gaat. En kost leuk werk minder energie dan wanneer je werk doet wat je vreselijk vindt, wanneer je een conflict op je werk hebt of de dingen niet lopen zoals jij graag wilt. Maar doen wat we leuk vinden is geen garantie voor het uitblijven van een burn out.

Hard werken én hard uitrusten

Hoe bevlogen ook. Van hard werken, moet je hard uitrusten. Wie zich aan die vuistregel houdt krijgt nooit een burn out.

Tips om een burn-out te voorkomen

  1. Zorg dat je mentale, fysieke, sociale, maatschappelijke activiteiten zo veel mogelijk met elkaar afwisselt.
  2. Laad op tijd weer op tussen de activiteiten door. Wees je bewust waarvan je echt oplaadt. Veel inspanningen (stress) worden in beginsel als heel prettig ervaren omdat er zo veel energie vrijkomt.

Dat energieke gevoel is de motor waarop we veel voor elkaar krijgen. Maar net als bij auto’s zul je af en toe even bij moeten tanken, anders gaat de auto haperen en sputteren.

Suzan Kuijsten is coach, veelgevraagd spreekster, geeft trainingen, lezingen en is auteur van het boek Hollend voor je stress uit. Ze is regelmatig te horen op o.a. BNR en werkt met HR professionals van multinationals om stress op de werkvloer te verlagen. Drie keer per maand deelt ze haar kennis in een blog op wendyonline.nl.

Weg stress met WENDY Workshop 'Minder stress'

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop 'Minder stress'. De workshop duurt vier weken.