fbpx

Columniste Lale Gül: ‘Ik zal nooit, wat de omstandigheden ook zijn, mijn eer aan de kant schuiven en instemmend knikken’

Lale Gül stond op internationale vrouwendag stil bij wat het betekent om vrouw te zijn. Ze pleit voor onafhankelijkheid en een evenwichtige rolverdeling tussen man en vrouw, binnen elke cultuur. 

Op 8 maart was het internationale vrouwendag en dat heeft me enorm aan het denken gezet over wat vrouw zijn, vrij zijn, onafhankelijk zijn, feminisme, deze jaarlijkse dag om dat te vieren en de emancipatie van de vrouw nou werkelijk voor mij betekent.

Rolverdeling

Omdat ik ben opgegroeid in een zowel gelovig als sociaaleconomisch kansarme omgeving en gezin, weet ik niet beter dan dat het patriarchaat me met de paplepel is ingegeven. Heren, vaders, broers, neven, opa’s en ooms domineerden alles; de regels, de normen en waarden, wat er wel en niet gebeurde op een dag, welke onderwerpen besproken werden, wat er gedragen werd, wat de vakantiebestemming was, bij wiens familie de feestdagen gevierd werden, wat er gegeten werd, wat er uitgegeven werd en wie er gelijk had in een ruzie of discussie. Bovendien deden de vrouwen alles wat betreft huishouden, kinderen opvoeden en eten maken, terwijl de man slechts verantwoordelijk was voor het verdienen van het geld.

Cultuurverschil

Altijd heb ik gedacht dat die ongelijke en ondergeschikte positie van de vrouw vooral kwam door ons geloof en de cultuur; ik vond dat de vrouwen om me heen wel meer hun best mochten doen om dat juk van die regels van zich af te werpen. Ik vond dat ze zich vrijer moesten kleden, hun hoofddoeken af moesten werpen, met hun lichamen moesten doen wat ze zelf wilden, seksueel moesten experimenten voor het huwelijk en in de zomer met een bikini op het strand moesten liggen. Want wat kon er onvrijer en ongelijker zijn dan die totale bedekking van het vrouwelijk lichaam in de snikhete zomer, terwijl de mannen dat niet hadden?, dacht ik.

Privilege?

Nu weet ik beter. Ik had niet helemaal ongelijk: ik vind de bedekking van de moslimvrouw nog steeds ultieme onderdrukking en getuigen van onvrijheid en ongelijkheid zolang de mannen het niet hoeven, maar ik weet nu ook dat het een privilege is om de ruimte te hebben om dat te kúnnen doen.

Afhankelijk

Veel vrouwen in mijn cultuur, vooral de oudere generatie, zijn economisch enorm afhankelijk van hun man. En als jij als vrouw niet bij een ruzie op kan staan en weg kan lopen, omdat je niet gerespecteerd wordt door je man, of iets moet doen tegen je wil in, of niets te zeggen hebt omdat je anders de auto, de huur, het eten, je kleding en de benodigdheden voor je kinderen niet kunt betalen, zul je sneller sorry zeggen en inbinden, terwijl je het niet meent en je van binnen opgevreten wordt door frustratie. En dit is niet iets wat alleen bij moslimvrouwen voorkomt; helaas zijn er ook een hoop blonde Nederlandse vrouwen die niet zouden kunnen overleven als ze nu van hun man scheiden. En daarom maar besluiten hun mond te houden. Dag in dag uit.

Erewoord

Ik walg van het idee om financieel afhankelijk te zijn van een man. Daarom heb ik mezelf op deze speciale dag een belofte gedaan: ik zal nooit, wat de omstandigheden ook zijn, mijn eer aan de kant schuiven en instemmend knikken, omdat ik bang ben dat ik anders niet meer rond kan komen.

Dan maar geen columns en boeken meer schrijven en post of koffie rondbrengen. Dan heb ik tenminste mijn autonomie.

Over Lale

Lale Gül schrijft in elke WENDY en elke maand op wendyonline.nl een column over haar leven. Ze schreef de autobiografische bestseller Ik ga leven over haar strenggelovige islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie.

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF