Het merendeel van de vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten heeft deze al langer dan vijf jaar en twee derde geeft aan niet de zorg te krijgen die nodig is. Dat blijkt uit de enquête van Stichting Voices for Women. De reguliere geneeskunde is overwegend gericht op mannen, terwijl het vrouwenlichaam anders ziek wordt. Al twee jaar pleit Stichting Voices for Women voor verbetering van de gezondheidszorg voor vrouwen.
Alarmerende resultaten
Stichting Voices for Women presenteert nieuwe cijfers van de enquête die zij in 2022 heeft uitgezet. Zo’n 2.500 vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten hebben inmiddels de vragenlijst ingevuld. 'De resultaten zijn veelzeggend', verteld oprichtster Mirjam Kaijer. ‘Ruim 90%van de vrouwen loopt langer dan een jaar met onverklaarde klachten, voor bijna 60% geldt zelfs langer dan vijf jaar’. Uit het onderzoek komt naar voren dat 60% uiteindelijk een diagnose heeft gekregen, maar ruim 70% twijfelt aan de echtheid daarvan. Ook geeft een kleine 70% van de respondenten aan zich niet gehoord te voelen bij de huisarts en ook niet bij de doorverwezen specialist.
Hoge kosten door genderongelijkheid
Kaijer: 'er is nog steeds onvoldoende bekend over dat vrouwen anders ziek worden dan mannen, terwijl 80% van de patiënten met onverklaarde klachten vrouw is.' Door onvoldoende kennis van het vrouwenlichaam worden klachten en ziektes niet herkend, onjuist of laat gediagnosticeerd. Daardoor krijgen vrouwen veelal niet de juiste behandeling. ‘De beschuldigende vinger gaat vaak naar artsen, maar ook hulpverleners zijn de dupe van een groot gebrek aan kennis. Vrouwen worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd en dit leidt tot hoge kosten’, vervolgt Kaijer. Het recente onderzoek dat werd gepresenteerd aan het Europees Parlement, waar Voices for Women ook een spreker was, toonde aan dat genderongelijkheid in het medische systeem de EU-lidstaten 750 miljard euro kost. Het onderzoek onthulde dat naast herhaalde doktersbezoeken ook de economische impact bijdraagt aan deze miljardenkosten, als gevolg van eeuwenlange normalisatie van vrouwelijk leed.
Groeiend draagvlak
Al eerder luidde de stichting de klok met een petitie, die bijna 60.000 keer is ondertekend, en lanceerde ook een meldpunt. Met de petitie en de verhalen die dagelijks binnenkomen bij de stichting heeft Voices for Women in september 2022 bij de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor een heel groot maatschappelijk probleem. Het aantoonbare leed heeft nog niet geleid tot een grote inhaalslag, al zien we wel dat steeds meer zorgverleners zich ook aansluiten bij de stichting.
'Er moet meer mét de vrouwen worden gesproken bij de beleidsmakers, in plaats van over de vrouwen. Juist van de ervaringsdeskundigen kunnen we leren.' Stichting Voices for Women geeft deze grote groep vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten een gezicht en biedt ze erkenning en een stem.
25 mei: Eerste Nationale Dag van de Vrouwengezondheid
De stichting vindt het tijd voor 'een volgende grote stap’ en lanceert in aanloop naar Internationale Vrouwendag de eerste Nationale Dag van de Vrouwengezondheid in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Deze dag wordt een jaarlijks terugkerend, verbindend evenement, waarbij ervaringsdeskundigen en medisch specialisten aan het woord komen. "Het is noodzakelijk en mogelijk het begin van een belangrijke kentering in de vrouwengeneeskunde", zegt Mirjam Kaijer. "Wij gaan net zo lang door totdat elke vrouw de juiste medische zorg krijgt."
Kijk voor meer informatie over de Nationale Dag van de Vrouwengezondheid www.dagvandevrouwengezondheid.nl
Of www.voicesforwomen.nl