vegan zijn

5 redenen waarom vegan eten goed voor je is

November is Vegan Month en dat geeft ons de perfecte kans om eens te onderzoeken wat vegan zijn nou precies inhoudt. Samen met Charlotte Labee, brainexpert, hebben wij vijf feitjes op een rijtje voor je gezet. Wellicht dat jij nog maar eens nadenkt over wat je naar binnen werkt.

1. Eiwitten

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof voor onze hersenen. Charlotte: 'Alle cellen in je lichaam hebben eiwitten nodig, dus ook jouw hersencellen. Dit zijn de bouwstenen voor je hele systeem. Het voordeel is van plantaardig eten dat bijvoorbeeld peulvruchten met een graanproduct, een volledige vervanging van vlees is. Maar ze leveren nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet wordt weer door vele onderzoekers gekoppeld aan snellere ontwikkeling van alzheimer.' Daarnaast reageren veel darmen niet altijd goed op de verwerking van dierlijke producten, je kunt er enorm moe van worden, het duurt dan ook veel langer voordat je darmen een stuk vlees hebben verwerkt dan wanneer ze iets plantaardig verwerken. 'Een leuk weetje is dat er in de tijdlijn van de evolutie van de mens, menssoorten zijn die 100% plantaardig hebben geleefd, daaruit blijkt dat vlees eten niet bewust nodig is. Wel is het belangrijk om een goed gevarieerd voedingspatroon te hebben als je vegan bent, daar adviseer ik dan ook altijd goed op te letten.'

2. Migraine tegengaan

Door bepaalde stoffen die in dierlijke producten zitten is de kans groter op migraine. In een onderzoek is naar voren gekomen dat mensen, die lijden aan migraine, significant minder last hadden van aanvallen na een paar weken volledig vegan te hebben gegeten. Vleesproducten bevatten ontstekingskenmerken, dus het verwijderen van vlees kan een ontstekingsremmend effect hebben; gewichtsverlies verbetert soms migraine; en plantaardige diëten kunnen een effect hebben op hormonen, zoals oestrogeen, die betrokken zijn bij migraine.

3. Funest voor hersencellen

Als een dier niet op de juiste manier is vervaardigd, dan wordt een stukje vlees toxisch en is dit schadelijk voor je (hersen)cellen, en brengt het niet de juiste toevoeging. Daarbij: wij zijn als mens omnivoren, wat betekent dat we alleseters zijn. 'We zijn geen carnivoren, wat eigenlijk betekent dat driemaal per week een stukje vlees van 80 gram meer dan voldoende is. Vlees is echt geen must. Daarbij zijn er al tientallen onderzoeken vanuit de afgelopen 50 jaar waaruit blijkt dat bewerkt vlees kanker kan verwekken. Dit maakte de World Health Organization recent nog bekend. Harvard heeft een onderzoek dat 1 portie bewerkt vlees de kans op diabetes met 51% laat stijgen. Dan nog het gegeven dat we door het eten van vlees wij mensen in aanraking komen van dioxine, een enorm giftige stof. Dit zit dus ook in kaas, eieren en melk.'
Als je hiernaar kijkt dan blijft er een logische ontwikkeling over en dat is plantbased eten, dus vegan. Charlotte is er dus zeker een voorstander van, mits je heel goed kijkt naar de juiste bouwstenen voor je lichaam, want je hersenen en lichaam hebben iedere dag de juiste hoeveelheid voedingsstoffen nodig.

4. Hormonaal balans

Bij punt 2 werd er al even kort ingegaan op de hormoonbalans, want het is zeker waar dat een veganistisch dieet hier een positief effect op heeft. Dierlijke producten verhogen namelijk je oestrogeen-gehaltes, waardoor je wellicht wat schommelingen in je stemming kunt hebben... Je gaat dus lekkerder in je vel zitten, omdat je hormonen rustiger worden.

5. Bye bye opgeblazen gevoel

Vegan eten is minder belastend voor je systeem. Zo is het beter verteerbaar, maar je voelt je er ook fitter en energieker door. Doordat vegan eten verteerbaar is en omdat je door een vegan dieet meer vezels binnenkrijgt, worden je darmen hier ongetwijfeld blijer van waardoor je dus minder vaak met een opgeblazen buik kampt.  Verder heb je minder kans op chronische ziektebeelden en slaap je beter en rustiger.

Over Charlotte

Na een fikse burn-out kreeg Charlotte Labee verlammingsverschijnselen en belandde bijna in een rolstoel. Na nog flink wat tegenslagen op zakelijk en privégebied (haar kledinglijn ging failliet en ze kreeg baarmoederhalskanker) hervond zij haar geluk onder andere in het geven van lezingen. Ze volgde diverse opleidingen en trainingen, waaronder Orthomoleculaire opleiding, tot voedinsgexpert tot de verdieping in de neuroscience, NCE, NLP en BMR. Ze ontdekte dat de hersenen een grote rol spelen in de weg naar een happy life in balans. En daar is niks moeilijks aan. Met haar methode ontdek je wat jij nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.

Ook interessant: