fbpx

Dit is wat intermittent fasting doet voor je hersenen

Voor iedereen die op de hoogte is van voeding is de hype rondom IF (intermittent fasting) niet onopgemerkt gebleven. Er wordt dan ook veel over geschreven en verteld, daarin wil ik vanuit de hersenen niet achterblijven. Hoe werkt IF en wat doet het voor je brein? Dat lees je in deze blog.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent Fasting staat voor vasten. Vasten is iets wat de mens al honderdduizenden jaren doet, vanuit de natuur. Het was vroeger namelijk heel simpel: we leefde in periodes van schaarste in voeding, waarin we soms wel dagen niks te eten hadden. Tegenwoordig leven we in overvloed, te veel voeding, te veel maaltijden, in allerlei vormen, die we overal, waar we maar zijn kunnen nuttigen, van schoolkantine tot benzinepomp.

IF staat niet voor welke voeding je dient te nemen, het is geen voedingsadvies. Van belang is wel dat je voldoende goede voedingstoffen binnenkrijgt. Dat je minder vaak eet betekent niet dat je minder gezond moet gaan eten. Je hebt de juiste balans hierin nodig.  Met een Brainfood voedingspatroon zit je dan ook altijd goed, maar er zijn meerdere stromingen die je zou kunnen volgen hierin.

Timeframes

Vasten houdt in, een langer timeframe niet eten. Dit kan per persoon verschillend zijn, in principe kun je zelf je timeframe bepalen. Bijvoorbeeld: je eet om 18:00u je avondeten en de dag erna eet je pas om 10:00u je ontbijt. Dan heb je een timeframe van 16 uur waarin je niks eet. Je kunt dit timeframe verlengen, ermee schuiven en er enorm flexibel mee zijn.

Je kunt met Intermittent Fasting naar bijvoorbeeld 2 voedingen per dag gaan, maar let erop dat je wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt! Alleen een boterham met kaas zou ik niet aanraden. Wanneer jij je in 2 maaltijden volledig voedt met de juiste gebalanceerde voeding, is dit optimaal voor je energie. In het timeframe kun je dus eigenlijk hetzelfde eten als wat je normaal doet, maar je beperkt alleen het aantal uren dat je eet. Met de juiste brainfood zorg je ervoor dat je voldoende eiwitten, mineralen, vitamine en bouwstoffen binnenkrijgt om mentaal maar ook fysiek in balans door het leven te kunnen gaan. Tijdens het vasten kun je gewoon drinken; water, thee, een kopje koffie en zelfs een beetje kefir is prima. Voeg hierbij alleen geen suikers toe maar houdt het zo natuurlijk mogelijk.

Zie het als een auto, die ga je ook pas tanken zodra de tank leeg is, niet wanneer ie nog halfvol zit. Je telefoon laadt je pas op zodra de batterij aangeeft dat ie bijna leeg is. Zo werkt een mens en ons menselijk systeem ook. Vul jezelf pas weer met voeding als alles op is. Zo overbelast je niks, verlies je geen onnodige energie en voel je je fit en energiek.

Autofagie

Je darmen en ook je lever beginnen in de periode van het vasten aan alle restjes die nog aan voeding te vinden zijn om dit te verbranden, dat noemen we ook wel autofachie. Jezelf leegeten. Waardoor er geen belasting meer op celniveau bestaat. Iedere keer dat er voeding binnenkomt belast je je hele lichamelijke systeem, er moet energie naar de verbranding van de voeding. Bepaald wordt er welke neurotransmitters er uit welke voeding gemaakt worden, wat gaat er door naar de hersenen en hoe wordt je insuline aangemaakt? Dit kost zowel je darmen maar ook je hersenen enorm veel energie maar ook tijd. De energie die naar je voeding gaat kun je op dat moment nergens anders aan besteden.

IF is ideaal om je spijsvertering een boost te geven, je lichaam gaat overtollige vetten verbranden en je hormonen kunnen erdoor in balans komen. Je hersenen krijgen meer energie en daardoor meer focus.

Steeds meer studies worden gedaan naar de rol van IF voor onze gezondheid, waaruit blijkt dat vele onderzoeken aantonen dat het je een betere gezondheid oplevert, en dat het zelfs resulteert in een langer (gezonder) leven. Daarnaast is het bewezen dat het enorm veel voordelen heeft voor je brein, meer energie, focus en rustiger in je hoofd.

BDNF

Tijdens het vasten maak je BDNF aan, dat is pokon voor je brein waardoor je brein beter kan ontwikkelen, leren, je geheugen beter wordt en meer balans creëert.

BDNF zou dan ook de groei van nieuwe zenuwcellen beïnvloeden en het zou zelfs alzheimer tegen kunnen gaan en afremmen. Deze onderzoeken zijn nog gaande en volg ik op de voet, maar de resultaten zien er al veel belovend uit.

Voordelen van Intermittent fasting

Als je de energie niet nodig hebt omdat je lichaam zichzelf leegeet, krijg je te maken met minder ontstekingen, je immuunsysteem krijgt een boost, overtollig gewicht raak je kwijt en de energie blijft in je hersenen.

Maar er gebeurt nog meer:

  • Celreparatie: Je cellen gaan tijdens het vasten zichzelf repareren. Dit wordt ook wel autofachie genoemd. Hierbij gaan de cellen de opgehoopte voedingsstoffen, bijvoorbeeld eiwitten die geen functie hebben verwijderen.
  • Genexpressie: De genen veranderen in functie, die gerelateerd zijn aan levensduur en bescherming tegen ziekte.
  • Insuline: De insulinegevoeligheid neemt toe en het insulineniveau zakt enorm.
  • Ontstekingen nemen af: Je cellen herstellen en de ontstekingen verlagen daarmee. Ook neuro-ontstekingen verlagen, wat weer gunstig zou zijn voor hersenaandoeningen, depressie, burn-out, ADHD, ADD.
  • Hersenen herstellen: Maken nieuwe neuronen aan.

1 van de voordelen die ik er zelf ook van vind is dat je minder hoeft na te denken, je eet minder vaak, dus hoeft ook minder vaak wat gezonds voor te bereiden. Een gezonde lifestyle kost nu eenmaal veel tijd en energie.

De verandering in hormonen, cellulaire functie en genexpressie zijn verantwoordelijk voor de gunstige effecten op de gezondheid en het functioneren van onze hersenen tijdens het vasten.

Starten met IF

Bijwerkingen die je kunt krijgen met IF is dat je trek krijgt, slap voelt, rillerig bent, en misschien zelfs wel hoofdpijn krijgt. Dat is niet erg en kan een paar dagen of een week duren. Dit hoort erbij, je lichaam is aan het resetten en krijgt ineens niet meer de veelvuldigheid aan voeding wat ie gewend was.

Dus neem de tijd, zodat je uiteindelijk kunt ervaren wat IF voor jou en je gezondheid kan gaan doen. De mensen die ik spreek die dit nu doen zijn enorm enthousiast en alle voordelen voor onze gezondheid geven dan ook mooie resultaten.

Je kunt tijdens het vasten je supplementen gewoon slikken, let er wel op dat sommige supplementen in vet oplosbaar zijn, dus beter bij een maaltijd ingenomen kunnen worden. Je kunt je supplementen altijd meenemen naar je werk of afspraken en het daar bij de eerste maaltijd innemen.

Ook tijdens het vasten kun je gewoon sporten, voor veel mensen zal het als vreemd voelen om zonder eten te gaan sporten, maar vroeger deden de mensen niet anders. We gingen op jacht, bewogen en aten erna pas. Eenmaal aan gewend zal je merken dat je er juist meer energie door krijgt.

Tip:

Luister naar je lichaam, wat heeft het nodig, dat kan per dag en periode verschillend zijn. Vooral bij vrouwen met hormoonspiegelingen kunnen daarin ook andere behoeften hebben. Bouw stap voor stap het tijdsbestek waarin je vast iedere dag een half uurtje uit. Je brein heeft de tijd nodig om aan de nieuwe lifestyle te wennen en er een gewoonte van te maken. Of het ook voor jou zo geweldig werkt, kun je alleen zelf ondervinden.

Over Charlotte

ontspanning voor je brein

Na een fikse burn-out kreeg Charlotte Labee verlammingsverschijnselen en belandde bijna in een rolstoel. Na nog flink wat tegenslagen op zakelijk en privégebied (haar kledinglijn ging failliet en ze kreeg baarmoederhalskanker) hervond zij haar geluk onder andere in het geven van lezingen. Ze volgde diverse opleidingen en trainingen, waaronder Orthomoleculaire opleiding, tot voedinsgexpert tot de verdieping in de neuroscience, NCE, NLP en BMR. Ze ontdekte dat de hersenen een grote rol spelen in de weg naar een happy life in balans. En daar is niks moeilijks aan. Met haar methode ontdek je wat jij nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF