fbpx

Zo herken je het verschil tussen hooikoorts en het coronavirus (met tips)

Dankzij de zachte winter en de aangename temperaturen staat de natuur eerder in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten breekt er een tijd aan van onder andere niesbuien, branderige ogen en hoofdpijn. Het is extra vervelend dat er in deze periode al snel aan het coronavirus wordt gedacht, veel symptomen komen immers overeen met elkaar. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen deelt haar bevindingen met ons over de verschillen tussen hooikoorts en het coronavirus.

Klachten bij hooikoorts

De meeste mensen die al jaren last hebben van een hooikoortsallergie herkennen vrijwel direct wanneer zij last hebben van de toenemende hoeveelheid stuifmeel in de lucht. Dit is ontstaan door sommige planten, bloemen of bomen. Een ander woord voor het stuifmeel is pollen. Bij aanraking van deze pollen ontstaat er een irritatie van de luchtwegen, ogen, mond en neus. Een niesbui is het grootste symptoom van een hooikoortsallergie. Verder kun je keelpijn, benauwdheid, jeuk, vermoeidheid, loopneus en jeukende ogen ervaren. Het slijmvlies raakt geïrriteerd en hier reageert het lichaam door middel van een allergische reactie op. De meeste klachten beginnen doorgaans in de maand Februari.

Tip 1. Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie verkrijgbaar zoals neusspray, oogdruppels en tabletten. De verzamelnaam voor dit soort medicatie is antihistaminica. Wanneer er een allergische reactie optreedt, komt er een stof vrij in het lichaam genaamd histamine. Antihistaminica blokkeert de werking van histamine. Neusspray werkt lokaal tegen de klachten in de neus en de ogen, oogdruppels werkt specifiek alleen voor de ogen. Tabletten daarentegen werken 24 uur lang en zijn werkzaam voor het hele lichaam. Soms is er een combinatie mogelijk van deze drie soorten medicatie voor een optimale uitkomst.

Tip 2. Sporten

Sporten is gezond voor je, boost het immuunsysteem en zorgt voor meer energie. Tijdens een hooikoortsallergie heb je vaak te maken met een lamlendig gevoel. Een extra dosis energie is zeer gewenst. Buiten sporten kan een hele uitdaging zijn in dit geval. Ga buiten sporten op het moment dat er weinig pollen in de lucht aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de ochtend. Kies een locatie uit waar zich weinig pollen bevinden. Blijf uit de buurt van het bos of grasvelden. Na een regenbui sporten is ook een aanrader. Zorg dat je na het sporten gaat douchen en was de bezwete kleding. Pollen kunnen zich makkelijk hechten aan bezwete oppervlaktes. Op www.hooikoortsradar.nl vindt je dagelijks meer informatie over de hoeveelheid pollen in de lucht en welke soort pollen er aanwezig zijn op dat moment.

Tip 3. Alternatieve methodes

Er zijn veel simpele trucs om minder last te hebben van hooikoortsklachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dragen van een zonnebril of smeer vaseline rondom de neus. Een onbekende tip is het dagelijks nemen van een theelepel honing. In honing zitten kleine hoeveelheden pollen zodat het lichaam op een rustige manier gewend gaat raken aan de pollen. Doe dit uiteraard niet in het geval van een extreme allergie. Heb je last van branderige ogen? Leg hier een koud en nat washandje op om de jeuk te verminderen. Vermijd hiernaast zoveel mogelijk prikkelende stoffen zoals bepaalde schoonmaakmiddelen of rook.

Klachten bij het coronavirus

De officiële benaming voor het coronavirus is COVID-19. De veroorzaker van het coronavirus is SARS-CoV-2. Er zijn door de jaren heen verschillende varianten van het SARS-coronavirus ontstaan. Het virus neemt de cellen in het lichaam over en gebruikt deze om zich te dupliceren. De incubatietijd, de tijd tussen het moment dat je besmet raakt en klachten krijgt, ligt tussen de 2 en 14 dagen. De belangrijkste klachten zijn verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts of verhoging en het plotseling verliezen van de reuk en/of smaak. Naast deze klachten kunnen mensen die besmet zijn geraakt last krijgen van onder andere vermoeidheid, duizeligheid, verschillende pijnklachten, prikkelbaarheid, afvallen dankzij een verminderde eetlust en het gevoel te hebben totaal niet lekker in je vel te zitten. Het virus wordt verspreid door niezen en hoesten. Wanneer andere mensen de druppeltjes na een hoest- of niesbui inademen, kunnen zij besmet raken. Ook kan een besmetting ontstaan via de handen, mond, neus of ogen.

Tip 1. Testen en voorzorgsmaatregelen

Heb je last van bovengenoemde symptomen van het coronavirus? Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Ga niet zelf boodschappen halen maar vraag bekenden om deze voor je te doen. Maak gebruik van de bezorgdienst van verschillende supermarktketens en houd afstand. Pas verschillende maatregelen toe om eventuele besmetting te voorkomen. Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog en draai het lichaam weg van omstanders. Draag een mondkapje en gebruik papieren zakdoekjes eenmalig. Was vaak de handen met water en zeep, droog deze goed en schud vooral geen handen. Houd 1,5 meter afstand van elkaar en ga niet onnodig bij elkaar op bezoek.

Tip 2. Isolatie en/of quarantaine

Is de testuitslag bekend en ben je besmet geraakt met het coronavirus? In dit geval ga je in isolatie. Om te voorkomen dat je andere besmet met het virus blijf je thuis en ga je vooral niet op reis of vakantie. Isolatie kan thuis zijn maar ook in het ziekenhuis wanneer je ernstige klachten ervaart na een besmetting. Zijn er huisgenoten? Ook deze mensen blijven thuis en gaan in thuisquarantaine aangezien deze mensen nog ziek kunnen worden. Wanneer het lukt om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, gaat de huisgenoot voor 10 dagen in quarantaine. Lukt dit niet? In dit geval blijft de huisgenoot nog 10 dagen in quarantaine vanaf het moment dat de positief geteste huisgenoot niet meer besmettelijk is.

Tip 3. Huisarts

Ga niet zelf naar de huisarts toe wanneer je steeds zieker wordt, bel de huisarts of het ziekenhuis. Dit om zoveel mogelijk besmetting te voorkomen. Ervaar je klachten die bij het coronavirus horen maar voel je je niet extreem ziek? Gebruik paracetamol om de meeste klachten te verminderen. Andere pijnstillers hebben meer bijwerkingen. Denk hierbij aan diclofenac, naproxen en ibuprofen. Zorg voor een goede hygiëne, laat het lichaam uitrusten en blijf goed eten. Probeer het lichaam zo sterk mogelijk te maken zodat je zo snel mogelijk weer kunt gaan herstellen.

Verschil tussen hooikoorts en het coronavirus

Het belangrijkste verschil tussen hooikoorts en het coronavirus is dat de klachten bij hooikoorts verergeren wanneer je buiten komt of in contact komt met de buitenlucht via open ramen of deuren. Bij het coronavirus blijven de klachten aanhouden, ook wanneer je binnen bent. Je kunt op elk moment van het jaar besmet raken met het coronavirus, in het geval van hooikoorts is dit seizoensgebonden. Meestal krijg je bij een allergie geen spierpijn of koorts, bij corona is dit wel het geval. Corona begint vaak plotseling met een zware vermoeidheid, bij hooikoorts ontstaat de vermoeidheid geleidelijk aan. Twijfel je of je last hebt van een hooikoortsallergie of het coronavirus? Neem contact op met de huisarts en bespreek met elkaar wat de behandelmethode zal gaan worden. Zorg goed voor de gezondheid van jezelf en van de ander.

Wil je meer informatie over het coronavirus? Kijk op www.rivm.nl

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!

Lees meer artikelen van Ilonka:

5 voedingstips voor hoogsensitieve personen voor een gebalanceerd leven

5 redenen waarom meditatie een positief effect heeft op hoogsensitieve personen



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF