fbpx

5 voedingstips voor hoogsensitieve personen voor een gebalanceerd leven

Ben jij je bewust van de effecten van gezonde voeding op het lichaam? Het hanteren van een gezond voedingspatroon kan van essentieel belang zijn voor hoogsensitieve personen. Het gevoeliger zenuwstelsel wordt namelijk op een positieve manier beïnvloedt. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen geeft voedingstips zodat jij als hoogsensitief persoon beter in je vel komt te zitten, sterker in je schoenen staat en een gebalanceerd leven zult gaan leiden.

Je bent wat je eet. Voeding kan zowel een positief als negatief effect hebben op het mentale en fysieke vlak. De verschillende voedingsmiddelen kunnen je meer energie geven of juist zorgen voor vermoeidheid. Hoogsensitieve personen ervaren gemiddeld meer spanningen en stress dan een niet-HSP’er. Interne en externe prikkels komen gedurende de dag ongefilterd het centraal zenuwstelsel binnen geslopen. Heb jij last van vermoeidheid? Neem extra magnesium en vitamine B voor meer energie. Je zult gaan merken dat je binnen een korte periode snel zult gaan opknappen.

1. Houdt het bloedsuikerspiegel stabiel

Om goed te kunnen functioneren, heb je de nodige energie nodig. Bij een te lage bloedsuikerspiegel kun je je bijvoorbeeld angstig, geïrriteerd of duizelig voelen. Als hoogsensitief persoon ben je je bewust van alle signalen dat het lichaam afgeeft. Een te laag bloedsuikerspiegel zorgt voor extra adrenaline in het lichaam waardoor het lichaam in een overlevingsstand terechtkomt. Al het bloed gaat naar de belangrijkste organen van het lichaam. Op het moment dat je hier last van krijgt is het belangrijk om zo snel mogelijk iets te eten. Zorg er wel voor dat het voedsel ‘goede’ suikers bevat zodat je niet al vrij snel weer een terugval gaat krijgen in het energieniveau. Eet op meerdere momenten per dag kleine maaltijden zodat de bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel blijft.

2. Kies voor voedsel met een aardende werking

Veel hoogsensitieve personen hebben moeite om te aarden. Door te gaan aarden breng je de energie vanuit het hoofd richting het lichaam. Vooral (rauwe) groenten hebben een aardende werking. Groenten bevatten de nodige vitaminen, vezels en mineralen. Groenten kun je op verschillende manieren verwerken zoals in smoothies, salades, soepen en nog veel meer. Naast groenten hebben volkoren producten, noten en zaden een positieve werking op het lichaam. Aarden laat je meer aanwezig zijn in het lichaam, het leert je meer te luisteren naar je intuïtie en het leert je beter om te gaan met stress en spanningen. Vooral hoogsensitieve personen zitten hoog in de energie, dit wil zeggen meer in het hoofd. Laat de energie zakken door middel van de juiste voeding.

3. Vermijd extreme detox kuren

Momenteel wordt er veel gebruik gemaakt van sapkuren om af te vallen of om het lichaam te ontgiften. Af een toe een milde sapkuur is niet belastend voor het zenuwstelsel, zolang je maar niet roofbouw op het lichaam aan het plegen bent. Doordat de spijsvertering belast wordt tijdens een detox kuur, kan er een tekort ontstaan aan biochemische stoffen. Het lichaam zal hierop gaan reageren door vanuit een ruststand in een gevoel van stress te schieten. Het sympathische zenuwstelstelsel wordt geactiveerd, ook wel de vecht- of vluchtstand. Dit kan voor onder andere angsten gaan zorgen. Een hoogsensitief persoon is eerder overprikkeld dan een niet-HSP’er dankzij een gevoeliger zenuwstelsel en het filterloos ontvangen van interne en externe prikkels. Bijna alle hoogsensitieve personen hebben weleens last van angsten.

4. Verminder voedingsmiddelen met een stimulerende werking

Het is algemeen bekend dat cafeïne een stimulerende werking heeft waardoor je meer alert bent. Cafeïne heeft ook nadelige effecten zoals bijvoorbeeld slaapproblemen en het ontstaan van angsten en rusteloosheid. Voedingsmiddelen met een stimulerend effect zorgen voor een snelle piek van de bloedsuikerspiegel, maar deze piek zal ook snel gaan afnemen. Naast cafeïne zijn suikers en glucose ook een veroorzaker voor de golvende beweging van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam zal hierdoor het ene moment rust ervaren en het andere moment een gevoel van stress. Stress is slecht voor het immuunsysteem en er kunnen ontstekingen in het lichaam gaan optreden. Ben jij een liefhebber van chocolade? Suiker en cacao zijn met elkaar vermengd en dit heeft een stimulerende werking. Verminder voornamelijk de ‘slechte’ vetten zoals fastfood en geraffineerde koolhydraten. Al deze voedingsmiddelen hebben een nadelig effect op het gevoelig zenuwstelsel van een hoogsensitief persoon.

5. Experimenteer met voedingsmiddelen

Ieder lichaam is verschillend en reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen. Houd voor jezelf een dagboek bij met wat je op een dag eet en schrijf hierin op wat jouw gemoedstoestand was. Ieder mens is verschillend en zal dus anders reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Wees je bewust van de gemoedstoestand na het eten. Houd een dagboek bij waarin staat wat het lichaam op een dag aan voedingsmiddelen binnen heeft gekregen. Op deze manier krijg je meer inzicht over wat wel goed voor het lichaam is en wat niet. Reageerde het darmstelsel geïrriteerd? Maar liefst 1 op de 12 mensen van de Nederlandse bevolking heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), dit is een chronische darmaandoening. 80% van deze mensen is hoogsensitief. De darmen zijn het tweede brein. In het geval van psychosociale factoren zoals stress en een onregelmatig leven, daalt het serotonine-peil. Dit kan angsten en depressies als gevolg hebben. Gezonde voeding heeft dus een groot effect op de psychische gezondheid. Volgens verschillende studies kan het volgen van een FODMAP-dieet de klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom verminderen. In het FODMAP-dieet wordt onder andere rekening gehouden met alle bovenstaande tips.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar Instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF