fbpx

5 redenen waarom meditatie een positief effect heeft op hoogsensitieve personen

HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen signaleert dat veel hoogsensitieve personen gebruik maken van meditatie, met positief effect. Meditatie bestaat al duizenden jaren en kan een vorm van verlichting gaan zijn, vooral in deze onzekere periode. Meditatie geeft je de kans om zelf oplossingen te vinden, het lost niet alles op. Hoogsensitieve personen kunnen in hun dagelijks leven voor vele uitdagingen komen te staan. Zowel interne als externe prikkels dringen het centraal zenuwstelsel binnen en worden ongefilterd opgeslagen. 

Wij leven in een gehaaste cultuur waarbij alles sneller en beter moet gaan zijn. Momenteel ervaren veel thuiswerkende ouders met kinderen meer stress. Je moet de eigen werkzaamheden naar behoren verrichten en de kinderen eisen ook de nodige aandacht op. Dit kan een hele uitdaging gaan zijn, vooral voor hoogsensitieve personen. Er is nog amper ruimte voor rustmomenten en het centraal zenuwstelsel raakt overbelast met overprikkeling als gevolg. Zorg goed voor jezelf dan kun je er ook beter zijn voor de ander. Start vandaag nog met mediteren.

1. Vermindert stress en angst

Je kunt op elk moment van de dag een gebeurtenis ervaren dat stress of angsten als veroorzaakt. Het brein ontvangt een negatief (nieuws)bericht of je hebt angsten voor de toekomst. Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie de bloeddruk verlaagt. Ervaar je veel stress? Geleide meditatie is in dit geval eerder aan te raden. Een groot voordeel van meditatie is dat je niet alleen thuis hoeft te mediteren. Meditatie is overal toe te passen, zelfs op het werk tijdens een vergadering. Ben je onderweg en heb je het idee dat het je even allemaal te veel wordt? Je kunt vele meditatieoefeningen toepassen zodat je snel weer verlichting ervaart in het centraal zenuwstelsel. Een uitgebreide meditatie is niet nodig, er bestaan ook meditaties die bijvoorbeeld maar zeven minuten duren.

2. Beter slapen

Over het algemeen hebben hoogsensitieve personen last van slaapproblemen. Alle prikkels die gedurende de dag het centraal zenuwstelsel binnen zijn geslopen, zowel intern als extern, zullen tijdens het slapen verwerkt gaan worden. Op het moment dat de hoeveelheid prikkels te veel zijn geweest, zal er geen diepe slaap worden ervaren. Meditatie kan jou gaan helpen om de prikkels van de dag te verwerken en los te laten. Uit ervaring weet ik dat de grootste hoeveelheid hoogsensitieve personen kiezen voor een geleide meditatie. Tijdens een geleide meditatie blijft de aandacht bij de persoon die de meditatie inspreekt. Een geleide meditatie is een fijne vorm aangezien je minder snel afgeleid zult zijn door externe prikkels. Voor het slapen gaan neem je bewust de tijd om het lichaam voor te bereiden op de nachtrust. Luister naar de rustige muziek en woorden van de geleide meditatie en je zult snel in slaap gaan vallen.

3. Zelfbewustzijn vergroten

Wanneer je jouw hoogsensitiviteit nog niet volledig hebt geaccepteerd, kun je in het dagelijks leven de nodige obstakels door gaan ervaren. Meditatie kan je een inzicht geven in wie jij daadwerkelijk bent en wat jouw waarden en behoeften zijn in dit leven. Door middel van meditatie verricht je als het ware een zelfonderzoek. Je keert volledig met je aandacht naar binnen en langzamerhand zul je steeds meer begrip en liefde gaan krijgen voor hoogsensitiviteit. Zelfacceptatie bij hoogsensitiviteit is essentieel om beter om te gaan met jouw sensitiviteit. Zodra je jezelf volledig hebt geaccepteerd zul je niet meer gaan vechten tegen de soms nadelige ervaringen van hoogsensitiviteit. Je laat alles op je afkomen en je omarmt jouw sensitiviteit. Kruip uit jouw cocon en vlieg de toekomst tegemoet op jouw eigen sensitieve manier.

4. Concentratievermogen wordt verbeterd

Hoogsensitieve personen merken elk klein detail op vanuit de omgeving. Dit kan behoorlijk vermoeiend zijn. Zowel bewegingen, geluiden als geuren komen rechtstreeks het centraal zenuwstelsel binnen gedrongen. Soms zou je jezelf willen afsluiten voor al deze prikkels zodat je niet snel een overprikkeling ervaart.

Meditatie kan jou hierbij gaan helpen. Stel jezelf voor dat je in een glazen bubbel zit. Niets is op dat moment is belangrijk, behalve jouw eigen gedachten en emoties. Via meditatie kun je jouw denkpatronen gaan ombuigen. De negatieve gedachten en het piekeren zullen vermindert gaan worden. Hoe langer je dagelijks bezig bent met meditatie, des te sneller je jouw gedachten en emoties kunt gaan ombuigen naar iets positief. Oefening baart kunst in dit geval. Houdt de focus op jouw eigen lichaam en emoties en bescherm jezelf op deze manier tegen een mogelijke overprikkeling. Op deze manier zul je minder snel over jouw eigen grenzen heen gaan en een rustiger leven ervaren. Jij bent de baas over jouw eigen lichaam.

5. Aarden

Meditatie laat je naar binnen richten waardoor je alle negatieve energie uit je aura kunt gaan bewegen. Meditatie is een manier om jezelf weer op te laden na een overprikkeling. Zit je hoog in jouw energie en hierdoor meer in het brein dan in het volledige lichaam? Meditatie laat je terugkomen in het hier en nu. Je wordt je bewust van elk gedeelte van het lichaam. De ademhaling wordt tijdens het mediteren langzamer en je zult je steeds meer ontspannen gaan voelen. Het hele fysieke lichaam zal positief beïnvloed gaan worden met aarden.

Er zullen minder ontstekingen in het lichaam gaan optreden en het stresshormoon cortisol wordt verminderd. Het immuunsysteem wordt verbeterd en de gehele doorstroming van het bloed in het lichaam wordt bevorderd. Meditatie laat je weer letterlijk met beide benen op de grond staan. Aarden helpt een hoogsensitief persoon meer op het eigen lichaam te vertrouwen en beter naar de intuïtie te luisteren. Maak door middel van meditatie opnieuw verbinding met het lichaam zodat je beter om kunt gaan met stress en spanningen.

Let op: in het geval van veel stress, spanningen of zelfs depressieve gedachten is het aan te raden om eerst contact op te nemen met een huisarts of specialist. Wanneer je ineens geen prikkels ervaart, kunnen de depressieve gedachten worden verergerd. Kies in dit geval altijd voor een geleide meditatie en laat je goed informeren van tevoren.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!

Lees meer artikelen over hoogsensitiviteit:

Waarom hoogsensitieve personen en narcisten zich vaak aangetrokken voelen tot elkaar

Zo bereik je jouw doelen met de Wet van Aantrekkingskracht (Law of Attraction)

9x waarom het fijn is om een hoogsensitieve partner te hebbenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF