fbpx

Wendy-expert Charlotte Labee: ‘Hoe jouw angst de hersenen van jouw kind beinvloedt’

Elke twee weken blogt brain balance expert Charlotte Labee voor wendyonline.nl over de werking van onze hersenen. Dit keer: Hoe jouw angst de hersenen van jouw kind beïnvloedt?

We leven momenteel in een wereld waar angst, stress en onrust voor veel mensen een dagelijks begrip is geworden. Door de omstandigheden in de afgelopen weken hoor ik veel mensen die bang zijn voor de toekomst, bang voor hun gezondheid en bang voor de gezondheid van geliefden, ouders, opa’s, oma’s of mensen die in de risicogroep vallen.

Angst in onze hersenen

Een ontzettend logische reactie en helemaal verklaarbaar vanuit onze hersenen, aangezien ons brein is ingericht op angst herkennen en daarop reageren. Dit is de eerste stap die je brein altijd zal zetten in zijn brein protocol, dus hoe het werkt in onze bovenkamer. We zijn daarom extra alert op alles wat maar gevaarlijk voor ons zou kunnen zijn. Dit slaat ons brein automatisch in ons onderbewuste systeem op, welke voor 95% bepaalt hoe jij handelt, hoe jij je voelt en hoe je reageert. We hebben nu dag in dag uit te maken met berichtgeving die onze angststaat alleen maar groter maakt, ons brein is erop gespitst, wil graag de informatie weten, want hoe meer je hersenen weten over de situatie, hoe beter je hersenen voor jou kunnen zorgen. De nummer 1 functie van onze hersenen is dan ook zorgen dat jij overleeft, heel toepasselijk in de wereld waar we nu leven. Alle berichtgeving zet ons in een bepaalde emotionele staat, van angst, verdriet, onmacht, woede, en laten dit nu net de staten zijn waarin ons immuunsysteem juist zwakker wordt. Het is dus averechts van wat jij op dit moment nodig hebt.

Maar er gebeurt meer, want ben jij nu papa of mama, dan beinvloedt jouw angst de ontwikkeling van de hersenen van jouw kind. En dat werkt globaal als volgt: een kinderbrein staat helemaal open voor alle informatie die er gedeeld wordt, die papa en mama tegen elkaar zeggen, opa’s, oma’s, juffrouw of meester, ouders van vriendjes, dit laatste is dan nu in deze situatie beperkt. En des te groter is de invloed van hoe jij je voelt en hoe jij reageert in een situatie op de werking van het brein van je kind. Wanneer jij stress ervaart, zal jouw kind dit ervaren, wanneer je angstig bent, dan neemt je kind dit over. Dit gebeurt wel in de hersenen, de hersenen zijn zoals hierboven omschreven alert op situaties die gevaar kunnen betekenen. Negatieve berichtgeving is dit al, je brein gaat letterlijk openstaan als een parachute, er is nog maar aandacht voor 1 ding: de informatie zo goed mogelijk opslaan, dit komt later vast van pas om te kunnen overleven. Alle negatieve nieuwsberichten die middels een persconferentie op de achtergrond op staan, terwijl jouw kind aan het spelen is, wordt door het onderbewuste systeem direct voor waarheid opgeslagen, de neurale netwerken, dus hersencellen worden daarop ontwikkeld. Wat in eerste instantie misschien niet meteen een reactie hoeft te geven van jouw kind, maar na een paar weken of dagen, of zelfs maanden en jaren, kan deze informatie op een willekeurig moment opeens naar boven komen.

Denk aan slapeloze nachten, bang worden om ziek te zijn, smetvrees ontwikkelen (in deze periode zijn we ontzettend van alles ontsmetten, vele malen per dag handen wassen, in een normale situatie is dit niet het geval, het brein signaleert het direct als iets bijzonders en is er daardoor extra alert op)

Geef als ouder het juiste voorbeeld

Wanneer een ouder, een opvoeder, een volwassen persoon, emotioneel zichtbaar geraakt is, paniek, angstig, of meer stress heeft, dan komt de informatie nog intenser over. Met deze informatie zou de hypothese kunnen zijn dat over 20 jaar de jongere generaties hier problemen kunnen gaan ondervinden, wanneer iemand de normale griep heeft kan hier extreem angstig op gereageerd worden, zonder dat jouw kind doorheeft waarom er een blokkade, stress of angst gevoel optreedt. Dit is in het brein in het neurale netwerk wat er vandaag de dag ontwikkeld wordt in onze hersenen, dus ook die van jouw kind, een heel logisch gevolg. De oorzaak ligt dan vele malen dieper en verder weg dan de gevolgkant ooit zal laten zien wanneer we er niet vanuit het breintechnische gedeelte naar kijken.

Alles start bij de bewustwording, als ouder heb je de taak om bewust en in balans om te gaan met onvoorziene situaties, je stress wil je niet overgeven aan je kind, soms gebeurt dit wel. Als dit zo nu en dan gebeurt is dat niet erg, daar wordt een kind ook wendbaar en flexibel door. Maar wanneer het een stroom is van informatie en het blijft dagen lang doorspelen, dan zal je kind later niet het virus herinneren, waar we met z’n allen nu dag in dag uit mee bezig zijn, maar vooral hoe jij daar als ouder mee omgegaan bent.

Enkele tips

• Wanneer je aan het telefoneren bent en je bent op gehoorafstand van je kind, probeer dit onderwerp in alle luchtigheid aan te vliegen
• Emotionele gesprekken zoveel mogelijk zien te vermijden
• Beperk de input van radio, tv en informatie die ons kan bereiken over de omstandigheden (dit is niet alleen voor je kinderen belangrijk, maar ook voor jou als volwassenen, als je de stroom aan informatie beperkt, zul je merken dat je stress levels en angstmomenten vele malen minder gaan zijn)
• Praat er bewust over met je kind, leg het in alle rust uit, maar niet in paniek of vanuit jouw emoties.
• Hoe neutraler jij bent, hoe neutraler de hersennetwerken van jouw kind zich op dit vlak ontwikkelen, dat betekent dat er neutrale info opgeslagen wordt en hier geen label aanhangt, zo zorg je ervoor dat er in een later stadium geen problemen ontstaan
• Wanneer je informatie deelt, deel ook de mooie en goede berichten, vooral ook voor jezelf, er zijn ook hele positieve verhalen van mensen, onthoud hierin de regel van je hersenen dat ze alert zijn op alles wat negatief is en dit ook 3x sneller opslaan, we hebben dus 3x meer positieve berichten nodig om gelijk te blijven aan de negatieve berichtgeving, helaas zijn media vooral ingesteld op negatieve berichtgeving.

Wil je meer lezen over de werking van ons brein en dagelijks tips ontvangen? Volg Charlotte Labee op haar Instagram waar ze dagelijks een dosis inspiratie weggeeft.

https://www.instagram.com/p/B-PBmOvjJKB/

Meer artikelen van Charlotte Labee lees je hier.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF