Als iemand is overleden, willen we op zo veel mogelijk manieren aan die gene herinnerd worden. Maar wat is dan de juiste manier, moeten we alles van die persoon bewaren? Opruimcoach Nele Colle geeft tips.
Herinneringen zijn zo kostbaar. Zeker als iemand die je graag zag er niet meer is. Dan zijn de herinneringen het enige wat nog overblijft. En de spullen van die persoon. Maar als een dierbaar persoon uit ons leven verdwijnt, willen we die persoon zo lang mogelijk herinneren. Dus houden we vaak vast aan de spullen. En dat mag natuurlijk, zeker in de eerste rouwperiode, en als je plaats zat hebt. Maar het hoeft niet.
De herinneringen zitten namelijk niet in de spullen. Het is niet omdat je de kleren of meubels van iemand wegdoet, dat de herinneringen verdwijnen. Het is wel zo dat spullen herinneringen kúnnen opwekken, dat is waar. Maar dat kan een liedje ook, of een geur. Spullen zullen ook nooit alle herinneringen kunnen opwekken.
Herinnerd worden
Wat jij wil, is dat je af en toe aan de persoon herinnerd wordt, maar dat kan ook met enkele spullen die je regelmatig ziet. Of die je gebruikt, zoals het servies van je oma waar je elke dag uit eet. Ja, er zal af en toe een bordje of kopje sneuvelen, maar het wordt gebruikt, en elke dag word je oma herinnerd. Als dat servies in een doos op zolder staat, gewoon ‘om te bewaren omdat het van je oma was’, dan gebeurt dat niet.
Als je spullen bewaart van personen die er niet meer zijn, kies dan spullen waar je iets over kan vertellen, die je echt mooi vindt, of gebruikt. Geef de spullen ook een plaats waar je ze ziet. Zo blijven de herinneringen echt levend en kan je ze zelfs doorvertellen aan vrienden, kinderen en kleinkinderen.
Op die manier worden personen écht herinnerd en zijn ze meer dan een doos op zolder. Zo kan een trui van een overleden papa een kussen worden dat je eens goed kan knuffelen. Op die manier is één trui van de papa een waardevollere herinnering, dan zijn hele kledingkast.
Opruimcoach Nele Colle
Nele is Wendy’s opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.