fbpx

8 tips om je kledingkast op te ruimen

Hoeveel kleren draag jij echt uit je kledingkast? Wist je dat we gemiddeld slechts 20 tot 30% van onze kleding echt dragen? Tijd om die kledingkast eens goed op te ruimen dus.

1. Bezin eer je begint

Een leuke oefening: voor je start met opruimen van je kledingkast, vraag je jezelf af met hoeveel stuks je eigenlijk comfortabel zou kunnen leven. Hoeveel broeken heb jij bijvoorbeeld nodig om nooit in je onderbroek de straat op te moeten. Schrijf dat even op.

2. Soort per soort

Dan gaan we écht aan de slag. Zoek al je kledij bij elkaar en leg soort bij soort: broeken, shorts, truien, T-shirts met lange mouw, korte mouw, topjes, sokken, …

3. Werk visueel

Neem dan één stapel en leg de kledingstukken zo dat je ze goed kan zien. Leg de broeken bijvoorbeeld naast of onder elkaar, stal je schoenen allemaal voor je uit.

4. Niet nadenken

Schakel dan even je brein uit en neem zonder nadenken die stukken waar je geen enkele twijfel over hebt: die hou je. Dat zijn je favorieten. Die stukken draag je van zodra ze uit de was komen. Hetzelfde doe je met de stukken waarvan je weet dat je ze nooit meer zal aantrekken.

5. Hoeveel heb je er al?

Kijk nu even naar wat je antwoordde op de eerste vraag: hoeveel stuks heb ik nodig om comfortabel te leven. En kijk even naar hoeveel stuks je reeds opzijlegde om te houden. Heb je er al te veel? Of kunnen er nog bij? Dan vullen we aan met de twijfelaars.

6. Twijfelaars

Daarna blijven de stukken over waar je toch over twijfelt: wegdoen of houden. Bekijk ze stuk voor stuk en vergelijk ze met de kledij die je reeds zeker houdt. Wees eerlijk met jezelf: zou je dit stuk aantrekken als je je favoriete kleding ook in je kast hebt liggen?

7. Wegdoen

De kleding die weg mag, verzamel je in zakken voor de kringwinkel of een goed doel in je buurt. (Voor Belgische lezers: bekijk deze kaart voor een organisatie in je buurt. Nederlandse lezers: vul gerust aan!)

8. Kleine stapjes

Geen tijd om heel je kleerkast aan te pakken? Geen probleem, werk in kleine stapjes. Zo kan je vandaag bijvoorbeeld al beginnen met het verzamelen en sorteren van je sokken. Of je T-shirts met korte mouw. Hoe kleiner het stapje, hoe kleiner het uitstelgedrag.

En zo geniet je weer van je kledingkast en draag je écht wat je in je kast hebt liggen. Want daar dienen kleren nu eenmaal voor.

Opruimcoach Nele Colle

Nele is Wendy’s nieuwe opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline.nl over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF