fbpx

Hoeveel spullen mag je eigenlijk hebben?

We hebben te veel spullen, dat is duidelijk. Maar wat is te veel? Hoeveel truien, broeken, .. mag je eigenlijk hebben? Opruimcoach Nele Colle geeft jou tips voor een opgeruimder huis.

Er staat geen cijfer op het aantal spullen dat je mag hebben. Hoeveel je nodig hebt, hangt heel erg af van je woonsituatie. Woon je alleen, dan heb je wel wat kleren nodig om een wasmachine te vullen. Heb je een gezin met een aantal kinderen, dan is dat in een wip gebeurt en heb je in theorie dus veel minder kledij nodig in je kleerkast.

Verder heeft de één graag veel prulletjes op de kast staan, en wil de ander het liever leeg. Minimalisten gaan zelfs zo ver dat ze enkel het minimum noodzakelijke in huis houden. Dat is voor de erg gevorderde opruimer, maar wees niet bang, jij hoeft zo ver niet te gaan. Hoe ver dan wel?

Spullen wegdoen

Zolang je spullen gebruikt, of mooi en leuk vindt, kan je ze gewoon houden. Is dat echter niet meer het geval (heel eerlijk, ga je die ene trui echt nog dragen?), dan mogen ze gaan. Geef je spullen door, verkoop ze, en op die manier geef je ze een tweede, of misschien wel derde leven. Want daar dienen spullen voor: om gebruikt te worden. Niét om in je kast te liggen verstoffen.

Experiment

Wil je écht weten wat je gebruikt, doe dan eens hét experiment: Haal je kast leeg, en stop je spullen in dozen en bakken. Gedurende enkele weken, haal je de spullen uit de doos die je gebruikt en leg je ze na gebruik terug in je kast. De eerste week duik je vaak in de dozen en bakken, maar je zal merken dat dit steeds minder wordt.

Na enkele weken zie je de spullen die je écht gebruikte of wou zien. En dat kan best confronterend zijn. Een voorbeeld van zo’n experiment lees je hier.

Wat doe je met de overblijvende spullen?

Ga er nog even met kritische blik door. Wat wil je echt nog houden? Wat gebruik je zeker nog? Leg deze terug in de kast. De andere spullen: die geef je weg of verkoop je.

Waar kan je terecht met je spullen?

Op deze kaart verzamelen we alle inzamelinitiatieven.

Voorlopig vooral Belgische initiatieven, maar laten we deze nu ook aanvullen met Nederlandse!

Opruimcoach Nele Colle

Nele is Wendy’s opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF