Het is vandaag Black Friday; het perfecte moment om voor lage prijzen groot in te slaan. Toch ligt het gevaar van teveel spullen kopen op de loer. WENDY-Expert Nele Colle geeft 5 tips om deze dag de verleiding te kunnen weerstaan. Heb je die spullen echt nodig?
Je houdt van shoppen. Van lekker gezellig zoeken tussen leuke spullen, kledij en hebbedingen, zonder dat je eigenlijk echt iets nodig hebt. Maar je beseft ook dat het eigenlijk niet zo duurzaam is om maar nieuwe spullen te blijven kopen. Hoe kan je toch blijven shoppen zonder dat je een grote afvalberg veroorzaakt? Hier zijn 5 tips voor een gezellig dagje winkelen.
Tweedehands en Vintage Shopping
Het grote gevolg van ons koopgedrag is vooral dat er heel veel kledij en spullen worden geproduceerd die we eigenlijk niet nodig hebben. Zo veel dat het vaak niet eens verkocht raakt en op de afvalberg terecht komt. Of in onze kasten zonder gebruikt te worden. We moeten dus vooral minder kopen en gebruiken wat we hebben. Maar houd je van verandering en af en toe iets nieuws, dan kan je naar hartenlust shoppen in tweedehandswinkels. Zo hoeft er niets nieuws te worden geproduceerd, maar krijgen spullen het tweede, derde, ... leven dat ze verdienen.En een bijkomend voordeel: vaak is het ook gewoon lekker goedkoop.
Tweedehands kopen en verkopen kan via:
Shop in de kast van een vriend(in)
In plaats van een middag door de winkelstraten te struinen, kan je ook afspreken bij een vriend/vriendin thuis en shoppen in elkaars kast. Iedereen brengt wat kledingstukken mee en je maakt er een gezellige verkleedpartij van. Naast kleding kan je dit ook doen met foute kerstcadeaus.
Kan je niet ruilen met vriendinnen? Dan kan je hier ook terecht:
- doe mee aan een ruilbeurs via Swishing
- sluit aan bij een kledingketting
Koop tijdloze, duurzame stukken
Ga je dan toch voor iets nieuws, koop dan duurzame stukken van goede kwaliteit. Neem even de tijd om je te informeren over het merk en in welke mate de spullen op een verantwoorde manier worden geproduceerd. Op de website GoodOnYou.eco kan je kijken hoe goed jouw merk scoort.
Kijk op het etiket welke materialen werden gebruikt. Hoe natuurlijker en puurder de materialen, hoe gemakkelijk deze te recycleren zijn. Kijk of er een keurmerk aanwezig is. Iedereen kan zijn kleding 'organic' noemen, maar enkel het keurmerk bepaalt of het echt zo is.
De lijst van keurmerken vind je hier.
Duurzame stukken gaan bovendien langer mee waardoor je ze zelf langer kan dragen, of ze nog in goede staat kan wegschenken. Soms kosten deze stukken wat meer dan de goedkopere van mindere kwaliteit, waardoor je ook bewuster zal kopen en misschien ook minder.
Duurzaam shoppen kan je alvast hier:
Vermijd impulsaankopen
Loop je dan toch door die winkelstraat met verleidelijke etalages, stel jezelf dan de vraag: hoe vaak ga ik het aantrekken / gebruiken? Kan je het maar in één situatie gebruiken, of maar in één combinatie aantrekken, dan is de kans groot dat je het maar weinig zal gebruiken. En daar dienen spullen niet voor. Spullen dienen om gebruikt te worden.
Gezelligheid zit niet in de spullen die je koopt
Shoppen vinden we vaak leuk doordat we het samen doen met anderen. De gezelligheid zit echter niet in de spullen die we kopen, maar in het samenzijn. Je hoeft dus niets te kopen om er een gezellige dag van te maken. Achteraf blijkt de mooiste herinnering aan de middag shoppen niet de spullen die je hebt gekocht, maar wel de lach, de tranen en de verhalen die werden gedeeld.
Zo zie je maar dat shoppen gezellig én duurzaam kan zijn. Maar het begint natuurlijk met opruimen. Want pas als je weet wat je hebt, weet je ook wat je niet nodig hebt.
Jouw opruimcoach vind je hier.