fbpx

Waarom veel jongeren door Corona tegen een burn-out aan zitten

Voor de Coronacrisis was burn-out al volksziekte nummer één. Het stressniveau stijgt doordat jongeren en volwassenen zich zorgen maken omtrent het coronavirus. Vooral jongeren ervaren een zware mentale belasting dankzij de maatregelen rondom de intelligente lockdown. Wat zijn de voornaamste redenen dat het aantal burn-out gevallen onder jongeren blijft stijgen? HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen zal dit gaan toelichten in onderstaand artikel. 

Je hebt een aantal jaar naar dit moment toegewerkt, afstuderen. Je hebt hard gewerkt op de basis- en middelbare school en je bent klaar om te studeren. Jongeren eisen veel van zichzelf. Er heerst een prestatiedruk waarbij er hoge cijfers worden verwacht en een indrukwekkend cv. Er wordt vaak meer naar de prestaties van de ander gekeken dan naar de eigen prestaties. In het online bestaan leven jongeren een perfect leven. De waarheid is dat veel jongeren tegen een burn-out aanloopt.

Sociaal isolement

Dankzij de intelligente lockdown wordt er momenteel mentaal veel gevergd van jongeren. Het contact met vrienden en/of klasgenoten is bijna geheel verdwenen en het sociaal leven ligt plat. Zodra dit gebeurt kunnen jongeren zich eenzaam gaan voelen. De plek van studeren en ontspanning bevindt zich in dezelfde ruimte. Normaal gaan jongeren naar elkaar toe voor de nodige ontspanning. Jongeren hebben vrienden nodig om zichzelf te ontwikkelen. Door middel van het contact met vrienden ontwikkelen zij een eigen identiteit. Verder kunnen jongeren bij elkaar gaan vergelijken op welke manier zij in het leven willen staan. De plek in de maatschappij is verdwenen en dat zorgt voor veel stress. Onzekerheden en angsten komen naar boven waardoor er mentale problemen kunnen ontstaan. Het dagelijks ritme is door de lockdown ook volledig veranderd.

Normaal maak je je doordeweeks in de ochtend klaar om naar de universiteit of school te gaan, nu rol je uit je bed en zit in comfortabele kleding achter een computer. In de avond spreek je normaal gesproken met vrienden af, helaas kan dit niet gaan plaatsvinden door de ingestelde avondklok. Net als het uitgaan in het weekend, nieuwe mensen leren kennen en jezelf met de nodige ontspanning opladen voor een nieuwe week. Een vast ritme is erg belangrijk voor een gezonde mentale belasting. Het is belangrijk om een vast ritme te creëren zodat je niet het brein niet overbelast raakt. Hanteer vaste tijden voor het studeren, las op tijd pauzes in en beweeg minstens een half uur per dag. Het liefst natuurlijk in de buitenlucht.

Angst voor de toekomst

Dankzij de maatregelen om voor onderwijs op afstand te kiezen is er veel minder persoonlijke begeleiding aanwezig. De angst om te falen is erg groot. Jongeren verwachten van zichzelf goede prestaties, een mooi cv en hierop aansluitend een indrukwekkende carrière. Vooral perfectionistische studenten ervaren meer druk en stress. Een grote hoeveelheid van de studenten is bang om het eindexamen niet te halen. Hierdoor lopen studenten een studievertraging op met als gevolg een gemiste kans op de arbeidsmarkt en problemen met een eventuele studiefinanciering. Wanneer er te veel naar de toekomst wordt gekeken in plaats van naar het hier en nu, zullen er angsten worden gecreëerd. Angsten vergen veel energie voor het lichaam en het cortiosolgehalte zal gaan stijgen. Je voelt je futloos, je krijgt last van lichamelijke klachten en het mentaal welzijn wordt op de proef gesteld. Wanneer dit alles voor een lange tijd in het lichaam aanwezig is, zal er uiteindelijk een burn-out gaan ontstaan.

Overspannenheid is makkelijker te behandelen dan een burn-out. Meestal heb je voor ongeveer 6 maanden last van overspannenheid alvorens het ontstaan van een burn-out. Het kan een lange tijd duren voordat je hersteld zult zijn van een burn-out. Een jaar is hierin geen uitzondering. Tijdens een burn-out kan je niet studeren en het sociaal isolement gaat steeds groter worden. Je bent letterlijk volledig uitgeput, lichamelijk en geestelijk. Dit alles heeft nog meer studievertraging als gevolg en de piekergedachten worden steeds uitgebreider. Kan ik nog wel afstuderen? Ga ik door mijn burn-out vrienden verliezen? Wordt het leven überhaupt nog hetzelfde als voor een burn-out? Dit zijn allemaal vragen die door het hoofd spoken van een student tijdens een burn-out. De studie is op de achtergrond vervaagt en het idee van overleven komt naar voren.

Gebrek aan hulp

Veel jongeren kunnen momenteel een eventuele burn-out goed verbergen of hebben niet in de gaten dat er een burn-out aan zit te komen. Bijna alle activiteiten gebeuren binnenshuis waardoor er minder sociale controle of vergelijking is. 3Vraagt heeft een peiling gedaan onder 2200 jongeren en tweederde geeft aan zich slecht te voelen. De harde lockdown wordt als zwaarder ervaren dan de coronapandemie. Er wordt veel gedaan vanuit de politiek om het mentaal welzijn van de mensen in het algemeen in balans te houden. En toch voelen de meeste jongeren zich niet gehoord bij een hulpvraag, zelfs 7 op de 10 ondervraagden.

Een groot aantal van de IC-verpleegkundigen geeft aan tegen een burn-out aan te zitten. Jongeren vormen momenteel de grootste groep van de bevolking met een kans op een burn-out. Bij gebrek aan hulp voor jongeren ontstaan er veel burn-outs achter gesloten deuren met verregaande gevolgen. Het personeel in de zorg krijgt veel steun, er worden mondkapjes verplicht om verdere besmettingen te voorkomen en veel (niet alle) ondernemer krijgen de nodige steun. Hoe zit het met de jongeren, onze toekomst? Sociale contacten zijn minder, in avond ontspanningen zoeken bij elkaar is er niet bij en de sportclubs zijn dicht. Waar kunnen de jongeren de nodige ontspanning nog vandaan halen? Naar mijn mening moet er veel meer gekeken worden naar deze bevolkingsgroep. De psychologen kunnen een grote burn-out golf niet aan wanneer deze hele periode voorbij is. De druk was immers voor deze periode al groot. Waar kunnen jongeren die tegen een burn-out aan zitten, of inmiddels al hebben, hulp vragen? Juist nu zal er geïnvesteerd moeten worden aan het mentaal welzijn van de jongeren. Help de jongeren uit de problemen en redt onze toekomst.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF