collega

Waarom je blij mag zijn met een hoogsensitieve collega

Expert Hoogsensitiviteit Esther Bergsma signaleert dat veel hoogsensitieve mensen het moeilijk hebben in deze tijd en dat terwijl de talenten van hoogsensitieve werknemers nu onmisbaar zijn.

Hoogsensitiviteit is een eigenschap waarbij je veel informatie uit je omgeving opmerkt en dat diepgaand verwerkt. In situaties die anders zijn dan anders hebben hoogsensitieve mensen daardoor meer tijd nodig om alle informatie in zich op te nemen en te verwerken.

Die ene collega, die misschien niet zo opvalt, maar altijd betrokken is, werk opvangt in drukke tijden en perfect aanvoelt wat de klant/leerling/patiënt nodig heeft, is misschien wel hoogsensitief.

Taboe

Praten over hoogsensitivisme op het werk is voor veel werknemers moeilijk. Dat heeft te maken met het beeld dat over hoogsensitiviteit bestaat. Het zou ‘zweverig’ zijn, of ‘een hype’.

Niets is minder waar. Hoogsensitiviteit is een eigenschap die altijd al bestaan heeft. Het is zelfs aangetoond in het brein en onder meer dan honderd diersoorten.

Hoogsensitiviteit

De eigenschap houdt in dat je veel meer details waarneemt en die informatie diepgaand verwerkt.

Hoogsensitieve mensen horen/zien/voelen dingen die anderen ontgaan en denken dieper na voordat ze reageren. Ze lijken daardoor vaak beren op de weg te zien of geraakt te worden door ‘niets’. Soms leidt dat tot onbegrip of zelfs ruzies op de werkplek.

Talenten

Maar deze hoogsensitieve collega’s hebben belangrijke talenten. Talenten die elk team nodig heeft, zeker nu.

Inlevingsvermogen
Hoogsensitieve personen (HSP) kunnen zich heel goed inleven in anderen. Ze voelen de emoties van anderen en begrijpen de situatie waarin de ander zich bevindt alsof het om henzelf gaat. Daardoor kunnen ze zo goed aanvoelen wat hun klant/leerling/patiënt nodig heeft; uitleg, steun, aanmoediging of juist een strengere aanpak. In deze onzekere periode kunnen ze een grote steun zijn voor zowel patiënten/klanten als collega’s.

Weloverwogen beslissen
Toegegeven, over het algemeen zijn HSP geen snelle beslissers. Maar ze denken diep na over een situatie en wegen verschillende opties af, daarom zijn hun beslissingen vaak weloverwogen. Op dit moment moeten veel beslissingen genomen worden in bedrijven; hoe regelen we dat het werk gewoon door kan gaan. Snelle, maar foute beslissingen, kunnen veel impact hebben op het voortbestaan van het bedrijf. Hoogsensitieve werknemers denken vaak nog een paar stappen verder. Als zij nadelen signaleren van een voorgenomen beslissing, kan het zinvol zijn om daar serieus naar te kijken.

Sterke intuïtie
HSP nemen zoveel details waar dat ze een veel grotere bron van informatie hebben. Dit komt niet allemaal bewust binnen, maar vormt een sterke intuïtie. Als ze zeggen dat een beslissing ‘goed voelt’, kan je dat gerust aannemen.

Details waarnemen
Die kleine dingen die anderen ontgaan, zien HSP wel; foutjes in de tekst of niet passende aankleding. Als zorgvuldigheid belangrijk is, kun je daarom het beste een hoogsensitieve collega vragen.

Oog voor het team
De hersenen van hoogsensitieve mensen zijn zeer alert op sociale signalen. HSP doorzien daardoor vaak de sociale context en kunnen de belangen van een ieder goed inschatten. Ontzettend handig omdat wij als mensen ‘sociale dieren’ zijn en elkaar nu heel sterk nodig hebben, al kan dat nu alleen op afstand. Laat hoogsensitieve werknemers meedenken over de manier waarop het teamgevoel in stand kan blijven.

Creatief denken
Onverwachte verbanden en vernieuwende oplossingen. HSP combineren alles wat ze opmerken met elkaar waardoor ze vaak creatieve ideeën hebben. Als er echt iets nieuws moet worden bedacht, vraag dan je hoogsensitieve collega. Maar geef hem of haar wel even de tijd om dit weloverwogen te doen!

Het hoogsensitieve brein

Niet-hoogsensitieve collega’s hebben door de andere werking van hun brein een andere ervaring. Veel misverstanden op de werkvloer die ontstaan tussen een hoogsensitieve en niet-hoogsensitieve collega hebben daarmee te maken. Daarom is kennis van de eigenschap een eerste vereiste. In het boek “Het Hoogsensitieve Brein” wordt uitgelegd hoe de hersenen van HSP werken, en komen in het slothoofdstuk tien talenten van hoogsensitieve mensen aan bod.

Talenten gebruiken

In deze onzekere tijd, waar vaste routines wegvallen hebben bedrijven de talenten van hoogsensitieve werknemers hard nodig; het inlevingsvermogen, het weloverwogen beslissen en het creatieve denken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de te nemen besluiten. Besluiten die ook effect zullen hebben op de periode na de corona-crisis.

Veel hoogsensitieve werknemers hebben het daarnaast ook lastig, vanwege het gebruik aan regelmaat, het overmatig piekeren en onvoldoende tot rust komen. Wederzijds begrip is een eerste vereiste voor een goede samenwerking. Geef hoogsensitieve werknemers de mogelijkheid om goed voor zichzelf te zorgen, dan zullen zij de werknemers zijn die je nu nodig hebt.

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van “Hoogsensitieve kinderen” en “Het hoogsensitieve brein”. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP. Wil je meer over hoogsensitiviteit te weten komen? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Lees ook:

Waarom hoogsensitief zijn kan voelen als een gevangenis (en hoe je daar uitkomt)