fbpx

Holistisch expert Marjolein vertelt over de kracht van innerlijke stilte

Van digitale gadgets tot deadlines en overvolle mailboxen: we leven in een wereld vol prikkels en indrukken. Als mens ervaren we meer stress dan ooit. Met als risico dat we al snel te veel in ons hoofd zitten, opgebrand raken en steeds verder van onze kern af raken. Dé remedie volgens Marjolein Berendsen: het blijven opzoeken van de stilte in jezelf. Marjolein is expert in holisme en hoogsensitiviteit, en ze is founder van ZoMa Opleidingen. In dit artikel legt ze uit wat de kracht is van innerlijke stilte én hoe je het voor jou laat werken.

Zorgen over de toekomst, onzekerheden, de berichtjes die je nog moet beantwoorden, problemen op je werk: allemaal dingen die jou weg kunnen houden van het beleven van innerlijke stilte. Dat terwijl deze rust juist zo belangrijk is om in balans te blijven, om gelukkig te zijn en om vanuit je ware essentie te kunnen leven.

Holistisch in balans

Volgens Marjolein is dit alles terug te leiden naar het holisme. Het holisme gaat er namelijk van uit dat we allemaal bestaan uit vijf verschillende niveaus: een fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. Raken we van al die prikkels, zorgen en to-do’s op een van deze niveaus uit balans, dan heeft dit invloed op je gehele zijn.

Zonder innerlijke stilte is het lastig om voorbij de ‘ruis’ te kijken, te horen en te voelen. En is het dus ook echt lastig om dicht bij jouw kern te komen. Zie het als een radiofrequentie die je door alle stoorzenders niet scherpgesteld krijgt.

Ben je holistisch wel in balans? Dan heb je de energie, vrijheid en ruimte om innerlijke stilte te ervaren. Ook heb je de kracht om vanuit daar te onderzoeken wie jij in essentie bent, en kun je daar vol zelfvertrouwen naar toe gaan leven in lijn met je zielsmissie. Leef naar iets wat voor jouw ontwikkeling op zielsniveau belangrijk is, want je bent niet voor niets op deze wereld geboren.

Op zoek naar stoorzenders

Iedereen is uniek. Waar de een vooral van zijn of haar kern afgeleid wordt door zorgen over de toekomst, wordt een ander eerder afgeleid door praktische to-do’s. Ook kun je voor bepaalde prikkels sensitiever zijn dan anderen, bijvoorbeeld als je hoogsensitief bent.

Om erachter te komen wat jouw innerlijke rust verstoort, is het dus van belang dat je op zoek gaat naar jouw stoorzenders. Welke dingen bezorgen jou stress of onrust? Waarvan merk je dat het je veel energie kost?

Het kan moeilijk zijn om dit zo 1-2-3 te bedenken. Als je merkt dat je er nu zo snel niet op komt, kun je het ook een week lang voor jezelf bijhouden. Elke keer wanneer je fysieke, mentale, emotionele of energetische onrust ervaart, ga je op zoek naar de oorzaak en schrijf je deze op. Zodra je jouw persoonlijke stoorzenders in kaart hebt weten te brengen, kun je aan de slag met de volgende stap.

Bewust op zoek naar innerlijke stilte

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jouw weg naar innerlijke rust terug te vinden.

Natuurlijk kun je eerst onderzoeken of er stoorzenders zijn die je kunt wegnemen. Ervaar je op dit moment bijvoorbeeld een te hoge werkdruk? Dan kun je overwegen om een collega om hulp te vragen en dingen uit handen te geven. Zo kun jij meer tijd, rust, energie en ruimte overhouden voor jezelf.

Sommige stoorzenders zijn lastig of onmogelijk weg te nemen. Dit hoort nu eenmaal bij de balans in het leven, maar het betekent niet dat je niet kunt kiezen hoe je ermee omgaat. In zo’n geval kun je proberen te kijken hoe je de aanwezigheid van zo’n stoorzender – of jouw reactie erop – kunt verminderen. Merk je bijvoorbeeld dat je vooral in je hoofd zit door gedachten van onzekerheid? Dan kan het interessant zijn om jouw innerlijke criticus te onderzoeken en om hier beter mee te leren omgaan.

Maar het belangrijkste is misschien nog wel om het beleven van innerlijke rust zoveel mogelijk te integreren en te normaliseren in jouw leven. Dit doe je door hier bewust tijd en ruimte voor te maken. Bijvoorbeeld door elke dag even de tijd te nemen om je gedachten en gevoelens van je af te schrijven. Maar vooral ook door te mediteren. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben bevestigd dat dit stress (en angst) aanzienlijk kan verminderen. Zéker de moeite waard om hier een dagelijks ritueel van te maken, al doe je het 5 minuten per dag. Deze meditatie van Marjolein helpt jou bijvoorbeeld om snel meer rust in je hoofd te krijgen, ook als je hoogsensitief bent.

Wil je ontdekken hoe je elke dag meer rust in je hoofd kunt ervaren? Volg dan de online training ‘Rust in je hoofd’ van ZoMa Opleidingen. Met de kortingscode ZOMAPC430 krijg je €100 korting en betaal je slechts €99.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF