''Hoewel ze van buiten alles onder controle lijkt te hebben, voelt ze zich van binnen gebroken''
Voor de bijl voor een getrouwde man
Hij was een collega van een andere vestiging. Vanaf de eerste ontmoeting vond ze hem leuk, maar ze rekende nergens op: hij was getrouwd. Nadat hij bekend had dat hij verliefd op haar was, ging ze voor de bijl. Ze maakte meteen kenbaar dat ze een échte relatie wilde en geen minnares wilde zijn. Hij beloofde niks, maar sprak ook niet tegen. Doordat hij vaak negatief en wanhopig sprak over zijn vrouw, had ze lang de hoop dat hij bij haar zou weggaan. Na bijna een jaar begon ze het wachten zat te worden en voelde ze zich steeds slechter. Ze wilde dat hij een keuze zou maken, en vertelde dat aan hem. Vanaf dát moment merkte ze dat hij zich terugtrok en koud werd. Nu is het voorbij.
Getrouwde mannen kiezen niet voor een minnares
Waarom komt ze bij een deskundige, zoals ik? Ze wilt er juist met een deskundige over praten: iemand die niet oordeelt en aan wie ze haar verhaal kwijt kan. Ze wilt begrijpen wáárom ze eraan begon; ze wilt dit nooit meer meemaken! Ze wist best dat de meeste getrouwde mannen hun vrouw niet verlaten. En dat klopt ook. Van de bezette mannen die een buitenechtelijke relatie beginnen, kiest maar 1 á 2 procent uiteindelijk voor de minnares.
De getrouwde man heeft best of both worlds
Een affaire is meeslepend. Doordat het verboden is en de tijd om elkaar te zien beperkt is, is elke ontmoeting spannend en meeslepend. Je creëert een paradijs samen vol met passie en aandacht voor elkaar. De relatie kan lang romantisch blijven: er zijn geen huishoudelijke taken, of vieze sokken die de romantiek bederven. De getrouwde man heeft best of both worlds: een vrouw thuis die voor een stabiele basis zorgt (en vaak ook voor de kinderen), en een minnares die hem aandacht geeft en altijd in is voor een vrijpartij.
Bij haar voelt hij dat hij lééft en kan hij z'n verantwoordelijkheden thuis én op het werk even vergeten. Vaak hebben deze mannen bindingsangst. Bang om zelf als het ware te verdwijnen als ze zich écht 'geven' aan hun vaste partner. In de affaire hoeven ze zich niet echt te verbinden en kunnen ze kanten tonen die ze thuis niet laten zien. Door zich emotioneel niet exclusief aan één partner te binden, voelen ze zich autonomer.
Emotionele afweersystemen van minnaressen van getrouwde mannen
Na een aantal gesprekken hebben we helder gekregen wát Rianne in de armen van de getrouwde man dreef. Ze was al voor een lange tijd single, en ook had ze veel pogingen gedaan om een relatie te krijgen. Maar dat leidde nergens toe. Ze had een aantal afwijzingen achter de rug. Hoewel het ook vaak andersom gebeurde, dat ze geen klik voelde, hakten de afwijzingen er toch in. Deze situatie maakte haar gevoelig voor zijn charmes. Bevestiging en aandacht; dat was nu net waaraan ze behoefte had. Daarnaast was ze een afstandelijke vader en moeder gewend. Daardoor voelde het vertrouwd dat haar minnaar niet werkelijk beschikbaar was.
''En ik haat het om alleen te zijn. Ik kan er niet aan wennen!''
Daarnaast speelde valse hoop ook een rol. Dat is een emotioneel afweersysteem dat we onbewust inschakelen om onszelf hoop te geven. Waarom? Omdat het bijvoorbeeld té pijnlijk is om onder ogen te komen dat een ander niet voor jou kiest. Valse hoop speelt bijna altijd een rol bij vrouwen die een relatie hebben met een getrouwde man. Maar ook het emotionele afweersysteem: ontkenning van behoeften, speelt vaak een rol. Je ontkent dan je behoefte aan een man die er gewoon voor je is en op wie je kunt bouwen.
Liefdesverdriet om een getrouwde man
Opnieuw single zijn én liefdeverdriet vallen Rianne zwaar. We praten over haar gevoelens en maken daar ruimte voor. Daarmee komt er als het ware zuurstof bij en kunnen de emotionele wonden helen. Daar is tijd voor nodig. Liefdesverdriet om een getrouwde man is een hevige vorm van rouw. Erover praten en het toelaten helpt, maar ook afleiding zoeken. Dingen doen waar je je goed bij voelt is belangrijk!
Daarnaast kijken Rianne en ik naar wát ze doet, waardoor ze zich eenzaam voelt. Ze houdt vriendinnen op afstand: deelt haar verhaal en gevoelens niet uit angst voor oordelen en sensatiezucht. Maar je kwetsbaarheid tonen aan goede vriendinnen zorgt ervoor dat je je vriendschap met hen verdiept, waardoor je je meer verbonden voelt. Dat maakt je minder eenzaam en minder kwetsbaar voor een volgende getrouwde man.
''Stap voor stap brengt Rianne verandering aan in haar leven''
Ook op het werk neemt ze haar baas in vertrouwen over haar liefdesverdriet. Hij hoeft niet alles te weten, maar wel dat ze door een zware tijd gaat. We praten nog een paar sessies over wat er in haar omgaat. En ik help haar stappen te maken die haar helpen om haar eenzaamheid te verminderen.
Over Lisette Wevers
Lisette is coach en relatietherapeute en heeft veel ervaring met het begeleiden van individuen en stellen die problemen hebben door overspel of verliefdheid. Je kunt bij haar terecht als een van jullie is vreemdgegaan of verliefd is op een ander. Ze helpt jou of jullie graag om zo goed mogelijk uit deze verwarrende en moeilijke situatie te komen. Meer informatie vind je op haar website www.vreemdgaan-therapeut.nl.
Blogtip: Lisette Wevers: deze tips helpen tegen een burn out