fbpx

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

Boeken lezen doet de redactie van WENDY graag. Je wordt er ontspannen van, het verrijkt je leven en het helpt je even ontsnappen aan de dagelijkse stress van de dag. Daarom willen we graag de Boekenweek nog even extra belichten. Het thema van de 89ste editie is Bij ons in de familie en het Boekenweekgeschenk werd geschreven door de grootste schrijversfamilie van Nederland: de familie Chabot.

De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond. Eén gezin, zeven stemmen. Voor het Boekenweekgeschenk bezorgden ze alle zeven een vertelling over hun familiebestaan. Het zal je niet verbazen, de stemmen van de Chabotten contrasteren, smelten samen, bewonderen, verzuchten, zingen en blaffen. En vallen soms stil. Naast het Boekenweekgeschenk is een thema-uitgave met gedichten over families samengesteld en geschreven door Bart Chabot. Je krijgt het geschenk bij aankoop van minimaal € 15,- aan boeken.

7732fd9678d3a6a2db408ffa525ff634 Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

Om je niet zonder inspiratie naar je favoriete (online) boekwinkel te sturen zetten wij de favorieten van de redactie voor je op een rij:

1. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Rust vinden in een drukke wereld van Haemin Sunim

We zouden WENDY niet zijn als er op onze lijst niet een boek staat dat ons inspireert en helpt bij het vinden van innerlijke rust en geluk.

Haemin Sunim een boeddhistische monnik, geboren in Zuid-Korea, die voor zijn studie naar Amerika verhuisde en daar studeerde aan Berkeley, Harvard en Princeton schreef zo’n boek. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten.  Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. En laat hij het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

2. Bloedlijn van Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt is een van Nederlands grootste schrijfsters en ze schreef met Bloedlijn een prachtige historische roman.

Koning Willem II is verwikkeld in een machtsstrijd met West-Friesland wanneer hij vader wordt van twee zoons: de wettige Floris en de bastaard Alard. Jaren later brengt het lot de twee jongemannen samen om de familie-eer te redden.

Met Bloedlijn schreef Simone van der Vlugt een prachtig verhaal over macht, liefde en familiebanden. Als geen ander weet ze de levens van de hoogste kringen en die van het gewone volk beeldend te beschrijven. De middeleeuwen komen zo dichterbij dan ooit.

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

3. In de mist van Golden Gate Park van Murat Isik

De nieuwe roman van bestsellerauteur Murat Isik is de opvolger van de veelbekroonde bestseller Wees onzichtbaar.

Een epische vertelling over het zoeken naar vrijheid, autonomie, het vinden van een grote liefde, de wording van een schrijver en de onoverkomelijke banden met je familie. Metin gaat studeren in San Francisco en is vastbesloten zijn oude zelf achter zich te laten. Een paar weken na zijn aankomst, vinden de aanslagen van 11 september plaats. Hij stort zich op het keuzevak Creative Writing en ontmoet de mysterieuze Joan.

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

4. Het boek dat iedereen van wie je houdt* zou moeten lezen van Philippa Perry

Wijs, praktisch en humorvol laat psychotherapeute Philippa Perry in Het boek dat iedereen van wie je houdt zou moeten lezen zien hoe je de grote problemen van het leven het beste kunt aanpakken. Haar empathische advies, voorzien van een dosis gezond verstand, helpt je een tevredener, gelukkiger en wijzer mens te worden. Hoe ga je om met de belangrijkste relaties in je leven? Het leven draait om relaties en om de kwaliteit daarvan. Of het nu met familie is, met een partner, met vrienden, collega’s – of, uiteindelijk het belangrijkste, met jezelf. Als je verhoudingen goed en evenwichtig zijn, wordt het een stuk gemakkelijker om met de andere problemen om te gaan die onvermijdelijk op je weg komen. Maar goede verhoudingen gaan niet vanzelf.

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

5. Moederland van Milouska Meulens

Een prachtig verhaal waarin auteur Milouska verschillende culturen en tijden, Nederland en Curaçao, tot leven brengt.

Moederland is de zoektocht van een vrouw die alles kwijt is en die in de donkerste periode van haar leven wil weten wie ze echt is en waar ze thuis is: vaderland of moederland? Die vragen kan Meulens alleen beantwoorden als ze weet waar ze vandaan komt, waar haar moeder en vader vandaan komen, als ze stopt met vluchten, eindelijk de façade afbreekt en de schaamte trotseert. Met de antwoorden die ze vindt, begint het herstel.

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

6. De Camino van Anya Niewierra

Bestverkochte thriller van 2023 en winnaar van de NS Publieksprijs. Het boek staat niet voor niets op onze lijst met favorieten.

De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

7. Een klein leven van Hanya Yanagihara

Zo’n boek dat maar héél af en toe voorbijkomt. Het boort door je ziel, schreef NRC Handelsblad. En daar zijn wij het helemaal mee eens.

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

8. Je bent prachtig van Ann Napolitano

Vier zussen. Een onmogelijke liefde. Een hartverscheurende familiegeschiedenis.

Wanneer de introverte William Waters trouwt met de bruisende Julia Padovano, wordt hij als vanzelf opgenomen in haar chaotische, liefdevolle familie. Het is alsof de wereld om hem heen ineens verlicht wordt. Julia en haar drie zussen zijn onafscheidelijk: Sylvie, de dromer van de familie, is het gelukkigst met haar neus in een boek; Cecelia is een vrijgevochten kunstenaar; en Emeline zorgt geduldig voor hen allemaal.

Maar dan komt de duisternis uit Williams verleden naar boven, die niet alleen Julia’s zorgvuldig uitgedachte plannen voor hun toekomst in gevaar brengt, maar ook de onwrikbare toewijding van de zussen aan elkaar. Het resultaat is een catastrofale familiebreuk die hun leven voor generaties verandert.

Kan liefde een gebroken mens heel maken? Dat is de simpele maar doordringende vraag die centraal staat.

Je bent prachtig is wat ons betreft een schitterende, meeslepende roman die niet mag ontbreken op je (digitale) boekenplank.

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

9. Confettiregen van Splinter Chabot

Dit mooie boek werd meerdere keren door de redactie getipt. Confettiregen is een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen. Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt.

546x840 2 Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie

10. Alles wat beweegt van Susan Smit

Een boek van Susan Smit lezen vinden wij altijd een goed idee. Alles wat beweegt gaat over de Amerikaanse pionier van de moderne dans Isadora Duncan. Ze tart de normen en wetten van haar tijd, zowel in haar persoonlijke leven als in haar kunst. Voor het eerst in de geschiedenis danst ze op blote voeten en in losse gewaden, geïnspireerd op de bewegingen van de natuur. Wanneer ze zwanger raakt van een gehuwde man, trekt ze zich in 1906 enkele maanden terug in een villa in de duinen van Noordwijk aan Zee. Hopelijk ongezien door de paparazzi wil ze hier in Nederland haar eerste kind krijgen. Als ongetrouwde vrouw zet Isadora alles op het spel. Dat doet ze welbewust. Ze vindt dat een vrouw kinderen moet kunnen krijgen zoals zij dat wenst en ze kiest uit volle overtuiging voor de Britse toneelvernieuwer Edward Gordon Craig. Ze is vrij, maar raakt toch verstrikt in haar obsessie voor deze man.

Het is Boekenweek: dit zijn de favorieten van de redactie



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF