fbpx

Uitdagingen en talenten voor hoogsensitieve studenten

Hoogsensitieve studenten lopen vaker vast dan andere studenten. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma legt uit waarom dat zo is, maar ook hoe je voordeel kunt halen uit je hoogsensitiviteit tijdens je studie.

 

Ben je hoogsensitief? Dan kan het zomaar zijn dat je tijdens je studie periodes van vermoeidheid hebt gekend. Fysieke of mentale vermoeidheid. Je hebt je misschien afgevraagd waarom anderen wel alles konden doen, terwijl jij regelmatig rust moest nemen. Of misschien heb je zelfs een burn-out gehad in die periode, of een depressie.

Als je hoogsensitief bent neemt je veel prikkels uit je omgeving waar en verwerk je die diepgaand. Daardoor hebben hooggevoelige personen meer energie nodig om eenzelfde taak te verrichten. Je brein is als het ware intensiever bezig. Dat heeft effect op hoe je situaties beleeft.

 

Overprikkeld raken

Een college kan bijvoorbeeld sterk overprikkelend zijn voor HSP. Onder andere door alle geluiden tijdens zo’n les; niet alleen de stem van de docent, maar ook het gebrom van de beamer, het getik op de laptops van medestudenten of krakende bankjes. Daarnaast zijn er andere zintuigelijke prikkels zoals licht en geur. Verder zijn HSP heel gevoelig voor de emoties van anderen. HSP hebben sterker geactiveerde spiegelneuronen waardoor emoties van anderen luid en duidelijk binnen komen. Te midden van alle medestudenten word je soms overweldigd door alle gevoelens van anderen.

En dit is slechts één activiteit. Daarna komen groepsopdrachten, sportactiviteiten, huisdiners en verenigingsfeestjes die ook allemaal hun prikkels meebrengen.

 

Gericht op de ander

Het hoogsensitieve brein is sterk gericht op de sociale context. Dat betekent dat jij de belangen van anderen vaak boven jouw eigen belangen stelt en je aanpast aan wat anderen verwachten. Je grote inlevingsvermogen versterkt dit. Dat kan als risico hebben dat hoogsensitieve studenten meer willen doen (voor anderen) dan ze aan kunnen. Hun medestudenten sporten naast hun studie, hebben een bijbaantje, gaan elk weekend naar een feestje en doen extra vakken. HSP-studenten zijn geneigd daar ook allemaal aan mee te willen doen. Omdat het hoogsensitieve brein zoveel diepgaander verwerkt, is er na dezelfde taak meer hersteltijd nodig. Daardoor is een overvol studentenleven vaak niet goed vol te houden voor HSP.

 

Uitgeput

Probeer je toch alles te doen wat je denkt dat je zou moeten doen, dan put je jezelf langzaamaan uit. Je herstelt steeds minder goed, waardoor het studeren steeds moeilijker gaat. Totdat je nauwelijks nog energie hebt voor je dagelijkse activiteiten. Dat is het teken dat je je dagindeling structureel moet wijzigen. Met meer rust om te herstellen.

 

Talenten

Misschien voelt het voor jou niet zo, maar hoogsensitiviteit brengt ook talenten met zich mee. Doordat je zoveel opmerkt en dat diepgaand verwerkt, kan je een aantal dingen beter dan je medestudenten. Die talenten komen echter pas uit de verf als je ontspannen bent. Daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

De talenten die jou als hoogsensitieve student verder kunnen helpen in je studie zijn:

–             Een grote mate van zelfreflectie, waardoor het lerend vermogen groot is;

–             Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor groepsopdrachten met veel loyaliteit aangepakt worden;

–             Veel inlevingsvermogen; wat richting medestudenten, maar ook voor toekomstige cliënten, patiënten of opdrachtgevers een grote meerwaarde is;

–             Weloverwogen; Waardoor jouw besluiten vaak niet over één nacht ijs gaan;

–             Creatief kunnen denken; waardoor oplossingen uniek en inzichten verrassend zijn.

 

Vooral door dat laatste talent kan je excelleren in je studie. Verscheidene HSP-studenten vallen op door de creatieve invulling van hun opdrachten. Soms creatief in de kunstzinnige vorm, door bijvoorbeeld een prachtige vormgeving. Soms in de vorm van een verrassende denkrichting voor het vraagstuk waarmee je bezig bent.

Zorg daarom als hooggevoelige student voor voldoende rust gedurende je studieweek, kies voor activiteiten waar je blij van wordt (in plaats van klakkeloos te doen wat je medestudenten ook doen), zodat je het optimale uit je HSP-talenten kunt halen.

 

 

 

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van vijf boeken waaronder het Engelstalige ‘The Brain of the Highly Sensitive Person’. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer verkenning, herkenning en erkenning van dit onderwerp. Esther Bergsma benadert hoogsensitiviteit vooral vanuit wetenschappelijke inzichten en benadrukt juist de positieve aspecten ervan. Zij spreekt voor professionals in de zorg (o.a. artsen, psychologen, coaches), onderwijs (leerkrachten, decanen) en bedrijfsleven (managers, HR-adviseurs).

 

 

 

 

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF