fbpx

Shanti werd het slachtoffer van narcistisch misbruik en verloor daardoor haar zoontje: ‘Het sprookje veranderde langzaam in een nachtmerrie’

Als Shanti Schiks acht jaar geleden een relatie krijgt met Robin, lijkt alles perfect. Maar al snel blijkt Robin twee gezichten te hebben en vertoont hij narcistisch gedrag. Hun relatie kent veel angst en onzekerheid en eindigt in een familiedrama waarbij Shanti’s zoontje, schoonmoeder en Robin zelf omkomen. In haar boek ‘Leven na narcistisch misbruik’ deelt Shanti handvatten uit zowel eigen ervaring als gesprekken met verschillende experts, over hoe te herstellen na narcistisch misbruik en waar je terecht kunt.  

‘Ik durfde tegen niemand te vertellen hoe Robin mij behandelde. Ik snapte zelf vaak ook niet wat er gebeurde. Het ene moment was hij ontzettend lief en het andere moment knettergek. Toen we ooit bij vrienden waren geweest en ik niet naar huis wilde, heeft Robin bleek over al mijn kleren gegooid. Dat soort bizarre dingen deed hij. Ik durfde niet bij hem weg, ik was bang voor wat hij dan zou doen. Continu leefde ik in angst en verwarring, ik was aan het overleven.’

Van sprookje tot nachtmerrie

‘Toen ik Robin leerde kennen, leek alles net een sprookje. Hij was charmant en grappig en hij plaatste mij echt op een voetstuk. Ik dacht: eindelijk iemand die ervoor gaat. Ik zei tegen mijn moeder: “Mam, je gaat van deze jongen houden.” Alles ging snel in onze relatie, na ongeveer drie of vier maanden gingen we samenwonen. Toen we vijf maanden samen waren, raakte ik zwanger. In die tijd zag ik steeds vaker een hele andere kant van Robin. Hij kon ineens heel boos worden en echt destructief zijn. Ik werd steeds voorzichtiger in wat ik tegen hem zei, bang dat hij weer om zou slaan. Het sprookje veranderde langzaam in een nachtmerrie. Als ik Robin aansprak op zijn gedrag, leek hij bereid om hulp te gaan zoeken. Dat kwam er nooit van, hij had veel woorden maar geen daden. Zelfs na gesprekken met zijn moeder, met wie ik een goede band had, veranderde er niets. Robin had geen werk en dat zorgde voor veel stress, tijdens mijn zwangerschap moest ik ervoor zorgen dat er genoeg geld binnen bleef komen.

Nadat onze zoon Elfin geboren was, zag ik hoe blij Robin met hem was. Maar die goede en lieve kant wisselde nog steeds met zijn heftige kant. Robin begon mij steeds verder te isoleren en verbood me om bijvoorbeeld mijn vrienden of schoonmoeder te zien. De spanningen liepen steeds verder op.’

Familiedrama

‘Toen Elfin negen maanden was, bracht ik hem een avond naar mijn moeder. Robin en ik zouden naar een concert gaan. Ineens begon Robin dit te saboteren en dwong hij mij om met Elfin naar huis te komen. Ondanks dat ik bang was voor de reactie van Robin, ben ik bij mijn moeder gebleven. Robin is woedend naar het huis van mijn moeder gekomen en heeft Elfin uit zijn bedje gehaald en in de auto gelegd om hem mee naar huis te nemen. De spanning liep zo hoog op, dat de politie erbij moest komen. Die avond heb ik aangifte gedaan tegen Robin en ben ik bij mijn zus ingetrokken. Eindelijk was ik verlost van de gevangenis waarin ik leefde.

Via mijn schoonmoeder hoorde ik dat het na mijn vertrek heel slecht ging met Robin. Omdat ik wist hoeveel hij van zijn zoon hield, bracht ik Elfin af en toe naar mijn schoonmoeder zodat Robin hem daar kon zien. Ik wilde hem zijn kind niet afnemen en was niet bang dat hij hem iets aan zou doen. Op 22 juli 2016, gebeurde dat toch. Ik bracht Elfin weer naar mijn schoonmoeder. Robin zou er eigenlijk niet zijn, maar hij was er toch. Die dag bracht hij mijn schoonmoeder en onze zoon om het leven. Hij probeerde ook mij te vermoorden, maar ik wist weg te komen. Robin pleegde zelfmoord. Het werd helemaal stil in mij, ik kon niet geloven wat er was gebeurd.’

Het besef

‘De stilte die ik ervaarde, zorgde ervoor dat één gedachte heel duidelijk naar voren kwam: Robin had mij er niet onder gekregen. Ik moest nu voor drie gaan leven, voor mezelf, maar ook voor Elfin en mijn schoonmoeder. Ik wist ook meteen dat ik een boek wilde gaan schrijven over wat ik had meegemaakt, schrijven is voor mij altijd al een uitlaatklep geweest. Op internet en in boeken ben ik veel gaan lezen over narcisme. Meer en meer kwam het besef hoe heftig de relatie met Robin was geweest, ik had echt in een bubbel gezeten. Het feit dat hij mij de schuld gaf dat zijn telefoon was gestolen, of hoe boos hij werd als ik in het begin van onze relatie nog niet ik hou van je terug zei. Allemaal manieren om te laten zien dat ik naar hem moest luisteren. Nu pas besefte ik dat dit echt narcistisch gedrag was. Continu was ik bezig met overleven en rekening houden met het humeur van Robin. Er was geen moment waarop ik even kon ontspannen. Onze relatie zorgde voor verwarring. Robin had zo’n leuke, perfecte en intelligente kant, maar ook een hele heftige kant. Als hij zo boos was, herkende ik hem niet meer. Door zoveel over narcisme te gaan lezen, ontdekte ik ook hoe vaak het voorkomt in Nederland. Zowel mannen als vrouwen krijgen te maken met narcistisch misbruik. Ik wilde me gaan inzetten om iets voor al deze mensen te kunnen betekenen.’

Het leven weer oppakken

‘Ik ben heel spiritueel opgevoed en altijd al bezig geweest met mindfulness. Ik deed oefeningen om op het nu te focussen, te letten op mijn ademhaling en mijn gedachtes te ordenen. Dit heeft me heel erg geholpen in de periode na het drama. Elfin was elf maanden en elf dagen toen hij overleed, het getal elf zit in zijn naam, hij woog elf kilo en werd geboren op 11 augustus. Overal om me heen zag ik het getal elf, bijvoorbeeld op de klok als het 11:11 was. Voor mij waren dit tekenen dat Elfin bij me was en dat hij rust had. Mijn schoonmoeder zette zich altijd in voor vrouwen in probleemsituaties, dat wilde ik nu in haar naam voortzetten. Die gedachte gaf me kracht. Het lukte me goed om mijn emoties er te laten zijn en ze te voelen, maar ze niet te voeden door in de ‘wat als’ te blijven hangen. Ik kon niet terugdraaien wat er was gebeurd, maar ik had wel de keuze hoe ik hiermee om wilde gaan. Door mijn spirituele opvoeding had ik de juiste handvaten om door te blijven gaan. Hier er daar volgde ik holistische therapieën als ik daar behoefte aan had.

Ongeveer drie maanden na het drama ben ik een tijd naar Thailand gegaan, vrienden hadden hier een resort. Daar werd ik helemaal in de watten gelegd en sprak ik met mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Ik kon daar echt tot mijn verdriet komen. Overal om mij heen bleef ik het getal elf zien. Voor mij was dat de bevestiging dat ik de juiste keuzes maakte en door kon en mocht gaan.’

Een nieuwe missie

‘Ik kreeg van veel mensen de vraag hoe ik zo kalm kon blijven en rust hield na wat ik had meegemaakt. Continu was ik bezig met kijken wat ik voelde en wat er in mijn lijf gebeurde. De stappen hoe ik dat deed heb ik opgeschreven. In Thailand kwam het idee om daar een methode van te maken, de Selfinmethode, vernoemd naar Elfin. Die methode ben ik de afgelopen jaren vorm gaan geven.

In totaal heb ik drie boeken geschreven. Mijn eerste boek ‘Elfin’ gaat echt over mijn verhaal, de relatie met Robin, het familiedrama en hoe ik hier bovenop ben gekomen. Ik voelde een missie om mijn verhaal te delen en mensen die het licht niet meer zagen te helpen. Mijn tweede boek ‘De kracht van zelfliefde’ gaat over zelfliefde en zelfacceptatie en hoe ik hiermee om ben gegaan. Ik ben een opleiding tot traumatherapeut gaan volgen om zoveel mogelijk mensen te helpen. Ik heb maar een paar cliënten, zodat ik echt te tijd kan nemen voor mensen. Mijn nieuwste boek ‘Leven na narcistisch misbruik’ is echt bedoeld voor mensen die daarmee te maken hebben gehad. Met dit boek hoop ik het onderwerp bespreekbaar te kunnen maken en het verschil te kunnen maken voor slachtoffers en hun kinderen. Ik deel mijn methode om rust te vinden en tot jezelf te komen, maar ook waar mensen terecht kunnen voor hulp. Het terroriserende gedrag van narcistisch misbruik is zo slopend, ik hoop mensen te kunnen helpen weer de rust te vinden en vanuit zelfcompassie tot meer zelfliefde te groeien.’

De toekomst

‘Het gaat nu goed met me. Ik heb mijn ups en downs maar dat hoort bij het leven. Naast mijn werk als therapeut en het schrijven, werk ik ook regelmatig als begeleider bij babygroepen. Ik zie Elfin in de kindjes waarmee ik werk en dat doet me goed. Ik heb een lieve partner en ben bezig met mijn grote droom om een tinyhouse te bewonen.

Wat ik heb meegemaakt, voelt als een vorig leven. Ik zie het als een grote les: het leven draait om liefde en die is niet stuk te krijgen. Ik voel de liefde voor Elfin nog dagelijks en weet dat hij en mijn schoonmoeder willen dat ik door blijf gaan. Ik geniet van de kleine dingen zoals de natuur, familie en vrienden. De kleine dingen voelen voor mij als de grote dingen in het leven. Verdriet hoort erbij, daarmee koester ik de momenten met Elfin en herdenk ik hem.

Ik wil me blijven inzetten voor hulpverlening na narcistisch misbruik en bewustwording van hoe je het kunt herkennen. Ik hoop dat er meer onderzoek komt naar narcisme en dat de regels voor bijvoorbeeld co-ouderschap strenger worden als er narcisme in het spel is. Ik hoop daaraan bij te kunnen dragen en zo mijn ervaring in iets waardevols om te kunnen zetten.’

De naam Robin is gefingeerd, zijn echte naam is bij de redactie bekend.

Foto: Milou van der Will



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF