fbpx

5 tips voor hoogsensitieve personen om te helen van een narcistische relatie

In het begin van een relatie tussen iemand met een narcistische persoonlijkheid en een hoogsensitief persoon kan het gevoel gecreëerd worden dat je de ware hebt ontmoet. De narcist overlaadt een hoogsensitief persoon met aandacht, cadeaus en zal zijn of haar gedrag spiegelen aan de ander. Zodra het vertrouwen is gewonnen, begint er een slopend proces waarbij een hoogsensitief persoon uiteindelijk het gevoel krijgt volledig afhankelijk te zijn van de narcist. Helen van een narcistische relatie kost enorm veel tijd en kan PTSD als gevolg hebben. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen geeft tips over hoe verder te gaan na een narcistische relatie.

Hoogsensitieve personen en narcisten zoeken elkaar vaak onbewust op. Een narcistische persoonlijkheid wordt ontwikkeld vanuit de kindertijd. Narcisme is als het ware een zelfbeschermingsmechanisme. Zowel hoogsensitieve personen als narcisten zijn op zoek naar een vorm van veiligheid. De narcist heeft in de kindertijd een instabiele thuisbasis meegemaakt en hierdoor een laag zelfbeeld gecreëerd. Hoogsensitieve personen hebben zich van kinds af aan anders gevoeld dan de anderen om zich heen. Hierdoor is er ook een gevoel van veiligheid verloren gegaan.

1. Kennis is macht

Om te kunnen helen is het belangrijk om te weten wat er precies gebeurd is. Je bent emotioneel gebroken en je hebt geen idee wat je hebt misdaan. Verzamel zoveel mogelijk kennis over een narcistische persoonlijkheid. Op deze manier kom je erachter wat de narcist heeft gedreven tot het toxische gedrag. Een narcist zal nooit volledig kunnen helen. Zodra je steeds meer inzicht krijgt in de persoonlijkheid van een narcist, kun je enigszins begrijpen waarom de relatie een slopende periode is geweest. Neem contact op met lotgenoten. Vanuit eigen ervaring weet ik dat veel hoogsensitieve personen een relatie hebben gehad met een narcist. Dit kan zowel met een man als met een vrouw zijn geweest. Hoogsensitieve personen trekken elkaar over het algemeen ook aan dus de kans dat je iemand tegenkomt die iets vergelijkbaars mee heeft gemaakt is zeer groot.

2. Kom terug in je kracht

Een narcist heeft een hoogsensitief persoon laten denken dat alle gedachtegangen onjuist waren. Een hoogsensitief persoon heeft een sterke intuïtie en langzaamaan is het luisteren hiernaar naar de achtergrond verdwenen. Er wordt niet meer vanuit de innerlijke stem gehandeld maar voornamelijk vanuit het brein. Je bent de verbinding met jezelf kwijtgeraakt. Voor hoogsensitieve personen is het erg belangrijk om weer naar de intuïtie te gaan luisteren. Het lichaam geeft signalen af voor of tijdens bepaalde gebeurtenissen. Wanneer er niet geluisterd wordt naar negatieve signalen, kunnen er angsten worden ervaren. Het is belangrijk om weer terug naar je ware ik te keren zodat je een rustig leven zonder veel stress opnieuw gaat leiden. Zelfzorg hoort bij een hoogsensitief leven zodat jij het maximale op een sensitieve manier uit het leven kunt halen met al jouw mooie eigenschappen.

3. Acceptatie

Zonder acceptatie zul je niet verder kunnen gaan in het leven. Hoogsensitieve personen willen graag een probleem oplossen en afsluiten. Verwacht dit niet van een narcist. Iemand met een narcistische persoonlijkheid vindt zijn of haar mening de beste. Er is geen mogelijkheid tot een discussie. Simpelweg omdat een narcist geen tot weinig empathie bezit. Hoogsensitieve personen zetten zichzelf snel opzij om tot een compromis te komen. Vanuit een empathisch vermogen wil een hoogsensitief persoon de narcist vaak blijven helpen. Doe dit niet! Een narcist heeft jou nodig om zichzelf te voeden met energie. Accepteer dat een narcist nooit zal gaan veranderen en heb er vrede mee dat deze periode een les voor jou is geweest, ondanks het opgelopen trauma. Stop met vechten en kies voor jouw leven, niet om geaccepteerd te worden door een zogenaamde ‘energieslurper’. Bescherm jouw eigen energie.

4. Laat de narcist volledig los

Na voor een lange tijd het gevoel te hebben gehad dat je niet zonder een narcist kunt leven is het tijd om zelf weer de regie in eigen handen te nemen. Met loslaten wordt bedoeld al het contact verbreken voor zover dit mogelijk is. Heb je kinderen met een iemand met een narcistische persoonlijkheid? Beperk het contact tot het minimum en laat niet jouw emoties zien. Blijf sterk in je schoenen staan. Indien dit mogelijk is, blokkeer de narcist op alle social media en verwijder alle mogelijkheden tot contact. De kans is groot dat een hoogsensitief persoon tijdens de relatie met een narcist constant overprikkeld is geweest met een burn-out tot gevolg. Het centraal zenuwstelsel is overbelast. Hebben jullie gezamenlijke vrienden en wordt jouw pijn of de situatie ontkent? Neem (tijdelijk) afstand van deze vrienden. Deze mensen zullen jou niet gaan helpen in het helingsproces. De narcist gebruikt vaak deze vrienden om informatie in te winnen over jou. Zorg ervoor dat de narcist totaal geen controle meer over jou en jouw leven zult krijgen.

5. Eerst helen, daarna een nieuwe relatie

Het is niet aan te raden om vrij snel na een relatie met iemand met een narcistische persoonlijkheid een nieuwe relatie aan te gaan. Op lichamelijk en psychisch vlak zul je eerst moeten gaan helen. Stap je wel direct in een nieuwe relatie zonder volledig terug in balans te zijn? Vaak zal de relatie niet stand gaan houden. Dit om verschillende redenen. Na een relatie met narcist komt er eerst een periode van boosheid, rouwen en verdriet. Zodra er een gebeurtenis plaatsvindt dat een hoogsensitief persoon triggert vanuit de toxische relatie, kunnen de woede en emoties geprojecteerd worden op de nieuwe geliefde. Er bestaat helaas geen snelle oplossing voor dit helingsproces. Je moet letterlijk eerst de pijn voelen. Zorg eerst voor zelfliefde, daarna kun je deze pure liefde gaan delen met iemand anders. Een relatie met een hoogsensitief persoon is een ware aanwinst, vergeet dit nooit.

Wanneer voel je dat je aan het helen bent?

Hoogsensitieve personen zijn zichzelf volledig kwijtgeraakt tijdens een relatie met iemand met een narcistische persoonlijkheid. Het empathisch vermogen is op de proef gesteld, het luisteren naar de intuïtie is vrijwel geheel verdwenen en het centraal zenuwstelsel is constant overprikkeld geweest. Je voelt dat je aan het helen bent wanneer je het vertrouwen terug gaat krijgen dat het veilig is om jouw eigen mening te geven. Zo mag je je voelen zonder jezelf constant te verdedigen. Je kunt weer je grenzen stellen en je herkent het moment vlak voor een overprikkeling. Aangezien je tijdens een toxische relatie geen hulp aan durfde te nemen omdat je een muur om je heen had gebouwd en niet meer wist of iets ‘zeuren’ was of echt bestond, begin je langzaamaan opnieuw hulp te vragen van de mensen om je heen. Het intuïtief vermogen groeit en je luistert naar de lichamelijke signalen. Je begint jezelf te begrijpen en je kijkt met vreedzame ogen terug naar de relatie. De angsten worden minder en het centraal zenuwstelsel komt tot rust. Je voelt je steeds lichter worden en je kunt weer opnieuw gaan genieten van het dagelijkse leven. De relatie met iemand met een narcistische persoonlijkheid is een harde levensles geweest, in het vervolg zul je de signalen eerder gaan herkennen. Hoogsensitieve personen zijn echte overlevers en voelen feilloos de ander aan. Blijf altijd geloven in de goedheid van de mens totdat het tegendeel is bewezen. Jij bent mooi zoals je bent!

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF