fbpx

Van hoofd naar je hart, hoe doe je dat? Pauline van Aken legt uit

Je kent Pauline misschien nog wel van televisie. Zo was ze presentatrice van onder andere Hart van Nederland en vijfentwintig jaar lang de stem van Nickelodeon voor alle peuters en kleuters. Verder is ze auteur en trainer voor de media en het bedrijfsleven. Wendy is een goede vriendin van haar en sprak vol lof over Pauline’s nieuwste boek: ‘VOEL is een eyeopener, vol inspiratie en wijsheden. Je leert veel over jezelf en je schaduwkant. Pauline laat je voelen hoe je de liefde in jezelf weer kunt laten stromen. Ik kan alleen maar zeggen: lees en voel het.’

In VOEL brengt Pauline van Aken je met behulp van haar twee zelfontwikkelde methoden in verbinding met je eigen waarden en wijsheid. Je ontwikkelt, ontwaakt en ontwapent. Je laat vanuit liefdevol bewustzijn en vertrouwen los wat niet meer bij je past. Hierdoor gaat de energie in jezelf weer stromen, herstelt je veerkracht en voel je dat je leeft. Pauline neemt je mee op reis naar binnen – daar waar je gevoelsleven zich afspeelt.

Pauline, je kreeg mooie woorden te horen op jouw boekpresentatie. Dat komt mede doordat het boek mensen raakt en aan het denken zet. Heb je veel moeten doorstaan om dit boek te kunnen schrijven?

‘Ja, dat kun je wel zeggen ja. Ik heb er dan ook zeven jaar over gedaan om dit boek te kunnen schrijven. Wanneer ik schrijf, kom ik mezelf tegen en ontdekte ik dat er nog genoeg dingen waren die ik niet verwerkt had. Zo ben ik verkracht op mijn negentiende, ben ik hevig gepest op school en had ik veel last van faalangst. In mijn tweede huwelijk overleed mijn moeder aan borstkanker drie maanden voor de geboorte van mijn tweede kind. En na de dood van een goede vriendin en mijn vader moest ook ik helaas geloven aan diezelfde diagnose borstkanker.

Ik had al zoveel verwerkt, anders had ik niet staande kunnen blijven. Maar toen ik zelf deze diagnose kreeg, ging de grootste knop om doordat ik de dood recht in zijn ogen aankeek. Ik voelde dat er niets anders opzat dan mijn weg nog verder naar binnen te bewandelen. Ik durfde steeds meer in de donkerste hoekjes van mijn schaduw te stappen. De toren van verdriet, pijn en boosheid, die groter was geworden door de jaren heen, heb ik onder begeleiding van healers, mediums, therapeuten en met EMDR-therapie, weten af te bouwen. Steen voor steen. Tot mijn verbazing ontwapende ik nog meer en voelde ik een liefdevolle verzachting en overgave aan het leven, waarvan ik niet meer wist hoe dat voelde. Ik kwam erachter waardoor ik als kind en puber zo’n dromer was. Mijn wereld, vooral die in mijn hoofd, was er veilig, zacht en mooi. De wereld buiten mijzelf ervaarde ik vaak als hard, koud en druk. Ik stond hierdoor eigenlijk onbewust standaard in de fight, flight or freeze modus. Ik had onvoldoende geleerd hoe ik in een veilige omgeving voor mezelf kon kiezen en opkomen. Ik voelde me heel vaak niet gehoord en begrepen. Mijn grenzen en behoeften deden er kennelijk niet toe… dacht ik. Daardoor kropte ik mijn gevoelens en emoties steeds meer op en werd een people-pleaser, met alle gevolgen van dien.

Dit verhaal is onderdeel van mijn boek, omdat ik je iets wil meegeven: Als ík het kan, met alles wat ik heb moeten meemaken, dan kan jij het ook. Het boek heeft mij geholpen door écht te leren VOELen – en ik hoop dat het lezen voor jou hetzelfde los mag maken.’

Heb je tips voor mensen die op zoek zijn naar liefde en verzachting binnen henzelf?

1. Als je jezelf het woord ‘moeten’ vaak hoort zeggen, probeer dan zo vaak mogelijk dit woord te vervangen in ‘gaan’. Dus ik ga nu hierheen of ik ga zo die opdracht maken. Door het woord ‘moeten’ leg je jezelf een enorme druk op en verlies je op den duur de verbinding met jezelf. Je komt er op deze wijze achter of je iets graag doet voor jezelf of voor een ander.

2. Ik krijg vaak de vraag: hoe kom je nou uit je hoofd? Loskomen van je gedachten lukt zodra je jouw zintuigen gaat activeren. Je kunt namelijk niet op precies hetzelfde moment voelen en denken. Net zoals je niet tegelijkertijd kunt ruiken, proeven en denken. Je begint pas met je beoordeling nadat je iets hebt waargenomen. Dus probeer nu eens je voeten te voelen, in plaats van aan je voeten te denken. Verbind je met je lichaam in plaats van met je hoofd.

3. Je hebt een buitenwereld en een binnenwereld. Je buitenwereld is verbonden met jouw yangenergie en je binnenwereld met jouw yinenergie. Het is belangrijk dat je in balans komt met beide werelden, dus met zowel je mannelijke- als vrouwelijke energie. Doe je dat niet? Dan verlies je uiteindelijk het contact met jezelf. Maar ik ga natuurlijk niet alles verklappen, dus hoe je ervoor zorgt dat je in balans kunt zijn en blijven, lees je in mijn boek.

Die balans en het contact met ons lijf. Is dat iets dat we langzamerhand steeds meer zijn kwijtgeraakt?

‘Ja zeker. We leven in een hectische en snel denkende maatschappij, waardoor we het onderdeel ‘voelen’ kwijtgeraakt zijn, of beter gezegd verleerd zijn. Die stijgende lijn van mensen met een burn-out is daar een teken van. Mensen zitten alleen nog maar in het hoofd en raken daardoor in de knoop met zichzelf. We moeten allemaal opnieuw leren voelen, zoals kinderen dat heel goed kunnen in veilige settings. De focus van onze samenleving ligt nu op welVAART, terwijl die terug moet naar welZIJN.’

Nu ga ik even advocaat van de duivel spelen. Bestaan er niet al heel veel boeken op het gebied van heling en jezelf terugvinden?

‘Daar heb je helemaal gelijk in, haha. Toch denk ik dat het boek VOEL, vanwege de gelaagdheid, de praktische en tastbare gedeelten, zich onderscheidt van alle andere boeken. Je kunt echt met jezelf aan de slag. Ik sprak laatst een vrouw hierover. Ze vertelde me dat ze normaal gesproken niet zo weg is van zelfhulpboeken, maar dat ze niet meer kan ophouden met lezen: ‘Het boek laat je terugkeren naar de kern en het sluit aan bij waar mensen tegenaan lopen in het dagelijkse leven’. Het is confronterend, herkenbaar en daardoor heel ‘echt’. Ik ben er super blij mee dat het me gelukt is om VOEL de wereld in te brengen… en dat ik daarmee een steentje kan bijdragen.’

’VOEL, terug in contact met jezelf’ kost 21,50 euro en is te bestellen via alle boekhandels in Nederland en België, ook online. Voor meer informatie zie: www.paulinevanaken.nl en @paulinevanaken.official

Fotocredit: Anna FunkenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF