fbpx

Nina kreeg vier keer een miskraam

Na één miskraam beviel Nina van een gezonde zoon: Boaz. Niets stond haar meer in de weg om haar droom waar te maken: het stichten van een groot gezin. Het liep anders: na Boaz kreeg Nina vruchtbaarheidsproblemen en nog drie miskramen. Lees hier wat dat met haar deed.

Nina was al tien jaar samen met haar man Maarten toen ze Boaz (9) kreeg. Omdat ze al een tijdje samen waren, waren ze toe aan een nieuwe uitdaging en een gezinsleven. Moeder wilde Nina altijd al worden; ze droomde er als klein meisje al van. Ze ziet zichzelf als een planner en is heel georganiseerd, een groot gezin was onderdeel van haar plannen. Toen ze voor de eerste keer zwanger was, kon ze haar geluk niet op. ‘Ik was heel snel zwanger die eerste keer. We konden het gewoon niet geloven dat ik echt zwanger was, het was zo onwerkelijk. Ik had er altijd rekening mee gehouden– uit zelfbescherming – dat het misschien niet zo makkelijk zou zijn om zwanger te worden omdat ik altijd een onregelmatige menstruatie had. Ik was ontzettend blij, maar helaas eindigde deze zwangerschap in een miskraam.’

Boaz

Het kwam snel goed, want Nina werd opnieuw zwanger en zette een gezonde zoon op de wereld: Boaz. De eerste stappen richting haar gezin waren gezet! Nina en Maarten probeerden hierna weer zwanger te raken, maar tevergeefs. ‘Er gebeurde gewoon helemaal niets. Mijn menstruatie was heel onregelmatig geworden nadat ik Boaz had gekregen en ik bleek PCOS te hebben, een hormonale afwijking waardoor je eisprong vaak uitblijft. Ik had hormonen nodig om een goede eisprong te krijgen. Gelukkig sloeg dat bij mij aan: ik werd eindelijk zwanger. Maar ik kreeg weer een miskraam. En weer een en toen weer een. Toen stond de teller in totaal al op vier miskramen.’ De tijd tikte door voor het stel en ze realiseerden zich wat voor wonderkindje Boaz was.

Zonder hormonen zwanger worden en geen miskraam krijgen was totaal geen vanzelfsprekendheid meer. ‘Elke keer als ik zwanger was, durfde ik niet blij te zijn. En terecht, het ging ook steeds fout. Dat raakte me heel erg, dat zwanger worden was verworden tot iets wat helemaal niets meer met iets leuks te maken had, maar met stress, verdriet en angst.’

Stressvolle tijd

De stress begon toe te nemen: de behandelingen, de testen, de echo’s en het feit dat Boaz steeds ouder werd. Het leeftijdsverschil werd hiermee dus groter dan dat Nina ideaal vond. Ook werd iedereen om haar heen gemakkelijk zwanger en bleven ze dat ook. Terwijl Nina maar in onzekerheid bleef leven. ‘Achteraf gezien was ik heel erg bezig met mijn omgeving in plaats van met mezelf. Ik wilde niet zielig gevonden worden, dus zette ik een ‘happy face’ op en deed ik alsof ik hier allemaal prima mee om kon gaan. Dat was niet hoe ik mij diep van binnen voelde, daar ging ik volledig aan voorbij. Dat zorgde voor veel stress. De gevoelens van schaamte, falen, angst, boosheid, jaloezie, teleurstelling en het verlies van controle: dat zijn dingen die je ook niet snel deelt met iemand, het zijn gevoelens die je eigenlijk zelf niet eens wil voelen en dus probeert te ontlopen. Maar dat is hetzelfde als weglopen voor je eigen schaduw, op een gegeven moment wordt het teveel en lukt het niet meer om ervan weg te lopen.’

Het dieptepunt

Het dieptepunt kwam voor Nina tijdens haar vierde miskraam. ‘Dat vruchtje had een kloppend hartje, maar groeide niet. Ik moest toen zelf uiteindelijk een miskraam opwekken. En dat terwijl het je grootste angst is om een vruchtje te verliezen. Dat voelde heel tegennatuurlijk. Ik had geen controle meer over de situatie en mijn toekomst was zo onzeker: hoe vaak moest ik dit nog meemaken?’ Toch zorgde dit dieptepunt voor een ommekeer. ‘Ik kwam er achter dat ik een afwijking in mijn bloed had (een hogere stollingswaarde) en dat dat een oorzaak van mijn vroege miskramen kon zijn. Voor mij vielen toen veel puzzelstukjes op hun plek, alsof ik ‘mijn recept’ voor een baby had gevonden. Door hormonen en daarna dagelijks bloedverdunners te gebruiken ging het daarna twee keer wèl goed. Dus het dieptepunt was ook aanleiding voor het vinden van de oplossing. Dat maakte me heel trots en gaf veel zekerheid.’

Spirituele steun

Vanuit het ziekenhuis heeft Nina nooit psychische steun ontvangen, dat was toentertijd sowieso niet echt een ding. ‘Gelukkig zijn er nu veel meer professionals die zich op deze vrouwen richten waardoor ook het taboe er beetje bij beetje af gaat en het normaler wordt om hier met iemand over te praten. Ongewenste kinderloosheid heeft enorm veel impact op een mens en vaak ook op een relatie.’

Nina heeft zelf een ontmoeting met een spirituele vrouw geregeld, wie haar geleerd heeft om op haar intuïtie te vertrouwen. “Toen mij dat lukte voelde ik dat ik wist dat het goed zou komen en het maakte mij niet meer uit wanneer het zou lukken, het geloof dat het een keer zou lukken was genoeg. De druk was er af en ik kon heel veel stress loslaten. Ik ben haar daar heel dankbaar voor. Ze is nu een van mijn beste vriendinnen en me heel dierbaar.”

De kracht van mindset

Nadat Nina haar drie kindjes had gekregen, was voor haar de tijd aangebroken om de moeilijke periode achter haar te laten. ‘Ik begon aan een (intensieve) levenscoachopleiding en heb meerdere aanvullende coachopleidingen gedaan, want ik had besloten dat ik andere vrouwen wilde gaan helpen die in hetzelfde schuitje zaten. Toen gebeurde er iets wat niemand had kunnen bedenken: ‘Door aan mezelf te werken, mijn gevoeligheid voor stress aan te pakken en een aantal leefstijlaanpassingen op het gebied van voeding en beweging te doen, ben ik nog een keer moeder geworden – dit keer geheel op natuurlijke wijze, zonder artsen, hormonen en bloedverdunners!” Haar gezin van zes was compleet.

‘De geboorten van mijn kindjes zijn de mooiste momenten van mijn leven. Elk kind staat voor een bepaalde fase in de weg naar het gezin dat ik nu heb. Mijn eerste kwam na mijn eerste miskraam en was de eerste die mij moeder maakte. Mijn dochter is het resultaat van mijn zelf gevonden ‘medische oplossing’. De derde was mijn cadeautje die ineens ‘makkelijk’ ging omdat ik wist wat ik moest doen om zwanger te worden en te blijven. De geboorte van mijn vierde kindje Kai is ook heel bijzonder voor me, omdat hij het product is van alle lessen die ik geleerd heb en alles wat ik heb ondernomen om mijn beste zelf te worden, mentaal en lichamelijk.’

Nina kreeg 4 miskramen

De levensles

Nina helpt nu andere vrouwen die zich in eenzelfde situatie bevinden met haar website. Op haar site is ook haar e-book te vinden. Alle vrouwen die hetzelfde meemaken wil Nina graag nog iets meegeven: ‘Als het leven hard voor je is, zoals bij een onvervulde kinderwens, is het heel belangrijk om lief voor jezelf te zijn. En met lief bedoel ik: zet jouw welzijn en behoeften op de eerste plaats. Maak een bewuste keuze om jouw ‘innerlijke omgeving’ in balans te brengen. Op die manier zit je niet alleen beter in je vel, maar je helpt ook je lichaam haar balans te hervinden. Gun jezelf dat.’

Meer Powerstories vind je hier:

Heb jij ook een mooie powerstory? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar online@wendymultimedia.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF