Niezen: vooral mensen die gevoelig zijn voor de pollen in de lucht hebben er nu last van. Soms proberen we een nies te onderdrukken, maar kan dit eigenlijk kwaad? En waarom niezen we eigenlijk?
Heb jij last van hooikoorts? Dan kan je je vast weer schrap zetten, die vervelende niesbuien vliegen je om de oren.
Hoe je hooikoorts bestrijdt, je leest het in 'Hooikoorts bestrijd je met het grootste gemak'
Hoe ontstaat de nies?
Niezen is een reflex die ontstaat als je neusslijmvlies wordt geprikkeld door een bepaalde stof, bijvoorbeeld doordat je overgevoelig bent voor bepaalde stoffen of wanneer je last hebt van hooikoorts. Ook stoffige ruimtes, peper en parfum kunnen een nies uitlokken. Verder kan je neusslijmvlies overgevoelig raken wanneer je verkouden bent, waardoor je vaker moet niezen.
Wat gebeurt er als je niest?
Als je niest, wordt er vanuit het geprikkelde neusslijmvlies een signaal via de vijfde hersenzenuw naar het reflexcentrum in je hersenen gestuurd. Als reflex adem je veel lucht in. Deze lucht wordt vastgehouden doordat je strottenklepje en stembanden op slot gaan. Vervolgens worden er signalen afgegeven aan verschillende uitademingsspieren in de ribbenkast, buik en longen om zich samen te trekken. Hierop volgt de opening van je strottenklepje en stembanden: hatsjoe! De lucht vliegt met een hoge snelheid uit neus en mond.
Lees ook: '5 natuurlijke remedies tegen verkoudheid en griep'
Waar bestaat een nies uit?
Door te niezen wordt je neus als het ware gereinigd. Prikkelende stoffen en bacteriën en virussen, die zich in de neus en longen bevinden, worden verwijderd. Om andere mensen niet te besmetten doen we daarom onze hand voor onze mond als we niezen.
Kan het kwaad als je je nies onderdrukt?
Soms komt de nies even niet lekker uit en onderdruk je deze liever. Maar door je nies te onderdrukken, zorg je ervoor dat de prikkelende stoffen en de bacteriën en virussen, die zich in je neus en longen bevinden, niet uit je lichaam verwijderd kunnen worden. Het kan natuurlijk geen kwaad om je neus zo nu en dan even van deze stoffen te reinigen. Daarnaast ligt er een gevaar op de loer wanneer je je nies ophoudt. Door je nies te onderdrukken, verhoog je de druk in je hoofd en dit kan gevaar opleveren voor je bloedvaten en gehoor.
Tips om de nies te laten doorzetten
Soms is het lastig om de nies daadwerkelijk te laten komen. Hij zet half door of je wilde de nies eerst niet maar nu wel laten komen. Om de nies te laten doorzetten, kan je in een lichtbron zoals de zon kijken. Doordat je van donker naar licht overschakelt, wordt het reflexcentrum in de hersenen gestimuleerd via de oogzenuw. De niesreflex die al aan de gang is, zal hierdoor doorzetten. Gezondheid!