Dit is hoe je jouw zenuwstelsel op een natuurlijke manier kunt kalmeren

Dit is hoe je jouw zenuwstelsel op een natuurlijke manier kunt kalmeren, volgens hormoonexpert Ilva

Het nieuwe jaar beginnen we vaak met nieuwe doelen en intenties. Hoe goed bedoeld dit ook is, het kan naast overzicht ook zorgen voor meer druk. Vooral wanneer het toch niet helemaal haalbaar blijkt te zijn, maar je wel aan alles wilt voldoen. In dit blog neemt WENDY-expert Ilva je mee in hoe jij op een natuurlijke manier invloed op kunt hebben op jouw zenuwstelsel.

De dingen die je dagelijks van jezelf verwacht en/of die de maatschappij van jou verwacht maken het ons niet altijd makkelijk om kalm door het leven te gaan. Als je zenuwstelsel te vaak actief is resulteert dit in een overactief zenuwstelsel. Gelukkig beschik je over een natuurlijk mechanisme wat helpt om je rustiger en kalmer te voelen. Om dit mechanisme te activeren kunnen verschillende dingen helpen.

Soorten zenuwstelsels

Het parasympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor een rustig en kalm gevoel. Je kunt dus zelf invloed uitoefenen op het activeren van dit zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel wordt juist ingeschakeld zodra er actie plaatsvindt of als je stress ervaart. Doordat je hormoonstelsel samenwerkt met je zenuwstelsel, heeft ook je hormoonstelsel hier last van. Beide delen van het zenuwstelsel zijn erg belangrijk om goed te kunnen functioneren. Het zenuwstelsel staat altijd aan, in de actieve of passieve vorm. Waar ben/zit/sta je nu? Want op dit moment heeft het zenuwstelsel óók invloed op hoe jij je voelt.

Je kunt jezelf bepaalde nieuwe gewoontes aanleren waardoor je automatisch je zenuwstelsel op een positieve manier beïnvloed, zonder dat het je heel veel moeite kost.

Weetje: wist je dat je zenuwstelsel ook veel invloed heeft op je spijsverteringsstelsel? Juist wanneer het lijf kalm en ontspannen is (zodra het parasympatische zenuwstelsel is ingeschakeld) kan je spijsvertering optimaal zijn/haar werk doen!

Signalen van een overactief zenuwstelsel

Je lichaam is ontzettend slim en wil bij het vertonen van klachten graag iets duidelijk maken. Onderstaand heb ik een aantal signalen van een overactief zenuwstelsel opgesomd. Herken jij signalen bij jezelf uit dit rijtje?

  1. Angstig
  2. Vermoeid
  3. Zenuwachtig gevoel
  4. Sombere gevoelens
  5. Hartkloppingen
  6. Spijsverteringsproblemen

Herken jij sommige van bovenstaande signalen? Dan is het belangrijk om te luisteren naar deze signalen en ze serieus te nemen. Je kunt verschillende stappen ondernemen om je zenuwstelsel te kalmeren.

'Hormoonproof' koffie

Eén van de dingen waar je vandaag alvast mee kunt beginnen is het minderen van cafeïne. Cafeïne is namelijk een stimulerend middel en heeft invloed op het zenuwstelsel. Daarnaast verhoogt het ook de aanmaak van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline. Je zou je koffie 'hormoonproof' kunnen maken. Via dit linkje kun je zien hoe je dat doet.

Wat kun je nog meer doen om je zenuwstelsel zelf te kalmeren

  • Ademhalingsoefeningen

Een ademhalingsoefening is een simpele, maar hele effectieve manier om je parasympatische zenuwstelsel te activeren. Probeer diep en langzaam te ademen, waarbij je je focust op je in- en uitademing.

  • Voeding

Het eten waar we ons lichaam mee voeden doet meer dan alleen energie geven. Het heeft invloed op alle processen in het lichaam. Een van de meest boeiende aspecten van voedingskeuzes is de manier waarop ze ons zenuwstelsel beïnvloeden. Voorbeelden van voedingsmiddelen die een positief effect hebben op ons zenuwstelsel zijn: blauwe bessen, frambozen, volkoren granen, pure chocola (^70%), groene thee, vette vis (denk ook aan: omega 3 olie), eiwitten van goede kwaliteit (zoals de zalmeiwitten via hormonalflow), bananen en spinazie.

  • Beweeg

Het lichaam op een rustige manier bewegen (waarbij je rekening houdt met je ademhaling) kan het parasympatische zenuwstelsel activeren. Bij yoga combineer je ademhaling, beweging en meditatie met elkaar. Kies bijvoorbeeld voor yin yoga, een rustige vorm van yoga.

  • Geef jezelf een massage of knuffel

Aanraking kan een veilig en vertrouwd gevoel geven. Je kunt een massage boeken of nog laagdrempeliger: jezelf een massage geven. Verwarm een beetje olie tussen je handen en masseer bijvoorbeeld je voeten terwijl je lekker op de bank zit.

  • Ga de natuur in (en ja ook met blote voeten!)

Onderzoek laat zien dat wanneer je tijd in de natuur spendeert, je cortisol levels (stresshormonen) verlagen. Dit gebeurt al na een wandeling van 10 tot 20 minuten in de buitenlucht! Lagere cortisolwaardes zorgen voor een meer ontspannen gevoel.

  • Journalen

Het blijkt dat hersenscans van mensen die schreven over hun emoties aantoonden dat ze beter waren in het controleren van hun emoties. Het zenuwstelsel wordt hiermee op een positieve manier beïnvloed. Het proberen waard!

  • Rustige muziek en geluiden

Verschillende onderzoeken laten zien dat muziek kan helpen bij het reguleren van het zenuwstelsel en een gevoel van veiligheid kan geven. Vooral klassieke muziek en natuurgeluiden schijnen effectief te zijn!

En last but nog least: voldoende nachtrust!

Proces

De signalen herkennen en hier iets mee doen, is de eerste stap naar je beter voelen en meer balans ervaren in je emoties. Weet dat het tijd kost en dat het een proces is. Het is niet na 3 weken oefeningen doen ‘klaar’. Maak er gewoontes van, zodat je het ‘onderhoudt’. Mocht je het gevoel hebben dat je er zelf niet uitkomt, dan is het van belang om een professional in te schakelen die jou hierbij kan ondersteunen.

Een belangrijke side note: is je zenuwstelsel al langdurige tijd overactief? Dan is het minder makkelijk om je lichaam in een staat van kalmte te brengen en is er wellicht meer nodig (denk aan professionele hulp).